Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İdris Yücel, "Kanseri yalnızca bitkisel eserlerle tedavi etmek mümkün değildir. Bu nedenle de ilgili tabibe bilgi vermeden bu cins yollara başvurulmamalıdır. Bu çeşit eserler yarardan çok ziyan getirir" dedi.
Kanser, pek çok branş doktorunun bir ortaya gelerek tedavi planladığı; erken teşhisle başarılı sonuçlar alınabilen bir hastalık olarak biliniyor. Lakin günümüzde tıbbi tedavilerin yanında bitkisel eserlere de yönelim olması, tedavide faydadan çok ziyan getirebiliyor. Medicana International Samsun Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İdris Yücel, kanserle uğraşta kritik noktaları açıkladı. Kanserin bedende denetimsiz hücre çoğalması sonucu oluştuğunu tabir eden Yücel, "Bu nedenle de tedaviler farklı olabilmektedir. Kanser tedavisi çok taraflıdır. Hücre yapısına, etkilenen organa ve hastalığın evresine nazaran değişiklik gösterir. Cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, hormon terapisi, biyolojik casuslar ve akıllı ilaçlar üzere birçok tedavi yolu mevcuttur. Kimi durumlarda bu tedaviler kombine halde uygulanırken, birtakım durumlarda tek bir sisteme odaklanılabilir" bilgilerini verdi.
Kadınlarda en sık göğüs, erkeklerde prostat kanser görülüyor
Kanserin genetik faktörlerin yanı sıra çevresel, hormonal ve enfeksiyöz faktörlerden de etkilendiğini belirten Prof. Dr. İdris Yücel, "Kadınlarda göğüs kanseri, erkeklerde ise prostat kanseri daha sık görülmektedir. Kanser her evrede tedavi edilebilir lakin erken teşhis tedaviyi kolaylaştırır. Örneğin, her 8 bayandan 1’inin göğüs kanserine yakalanma riski bulunmaktadır. Bu nedenle, bayanların tertipli tarama yaptırmaları büyük ehemmiyet taşımaktadır. Tıpkı biçimde, ailede kolon kanseri hikayesi olan bireyler için kolonoskopi taramaları önerilmektedir. 50 yaş üzerindeki herkesin kolonoskopi yaptırması erken teşhis açısından önemlidir" diye konuştu.
Alınan tedbirlerle kanserin yüzde 40’ı önlenebilir
Kanser hastalarının toplumsal etraflarından izole olmamaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yücel, "Hasta, etrafıyla alakasını sınırlandırmamalıdır. Lakin kemoterapi gören hastaların bağışıklık sistemleri zayıflayabileceği için enfeksiyon riskine karşı kalabalık ortamlarda dikkatli olmaları gerekmektedir. Bunun dışında, hastalar hayatın içinde faal bir halde kalmaya devam etmelidir" dedi.
Beslenmenin kanserden korunmada değerli bir faktör olduğunu belirten Prof. Dr. Yücel, "Yağ tüketimini azaltmak, et tüketimini makul düzeyde tutmak ve yeşillik yüklü beslenmek, çeşitli kanser çeşitlerinden korunmada tesirli olabilir. Alınacak tedbirlerle kanserin yüzde 40’ı önlenebilir" formunda konuştu.
Bitkisel eserler tedavi etmez
Kanser tedavisinde bitkisel eserlerin bir tahlil olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Yücel, "Fitoterapi ile hiçbir kanser çeşidi tedavi edilememektedir. Bilim insanları yıllardır yeni tedaviler geliştirirken, kanseri yalnızca bitkisel eserlerle tedavi etmek mümkün değildir. Bu nedenle de ilgili tabibe bilgi vermeden bu tıp yollara başvurulmamalıdır. Bu cins eserler yarardan çok ziyan getirir" diyerek, hastaların bilimsel tedavilere yönelmeleri gerektiğini belirtti.