blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

’Kalın bağırsak kanserleri erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebiliyor’

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Kısmı Genel Cerrahi Anabilim Kolu Öğr. Üyesi Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, "Kalın bağırsak kanserinde hastaların yüzde 70’i ileri evrede doktora başvurmakta, teşhis geciktiğinden tedavi hem hasta hem doktor için zorluklar içerebilmektedir. Bunun yanında erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalıktır" dedi.
OMÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Kısmı Genel Cerrahi Anabilim Kolu Öğr. Üyesi Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, kolorektal kanser farkındalık ayında vatandaşları uyardı. Tarım yaptığı açıklamada, "Kolorektal kanserler, yani kalın bağırsak kanserleri dünyada ve ülkemizde yaygın görülen kanser tiplerindendir. Tüm dünyada en sık görülen üçüncü kanser tipidir. Kalın bağırsak kanseri hastalarının çoğunluğu 50 yaşın üzerindedir. Hastaların yüzde 70’i ileri evrede doktora başvurmakta, teşhis geciktiğinden tedavi hem hasta hem doktor için zorluklar içerebilmektedir. Bunun yanında erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kalın bağırsak patolojileri şimdi kanser öncesi devirde erken evrede tespit edilerek kolay tedavi usulleriyle kanser sıklığı ile kansere bağlı vefatları azaltılabilir" diye konuştu.

"Düzenli tarama kesinlikle yapılmalı"
Gerek ömür kalitesini arttırdığı gerekse ömür müddetini uzattığı bilindiğinden, kalın bağırsak tarama programı Dünya Sıhhat Örgütü tarafından önerilen kanser tarama programları içerisinde yer aldığını belirten Tarım, "Kalın bağırsak kanseri taraması dışkıda kapalı kan testi ve kolonoskopi ile yapılmaktadır. Bilhassa 50 yaş üzeri insanlarımıza her 2 yılda bir gaitada bilinmeyen kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yapılması kalınbağırsak kanserinin erken tanısı için hayati ehemmiyet içermektedir" halinde konuştu.

"50 yaş ve üzeri olanlar dikkat"
Kanser taramalarının en kıymetli bileşenlerinden birinin farkındalık çalışmaları olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tarım şunları söyledi:
"Mart ayı, ’kolorektal kanser farkındalık ayı’ olarak tüm dünyada olduğu üzere ülkemizde de kabul edilmiş olup bu müddet boyunca çeşitli etkinliklerle mevzuya ait farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Tarama testleri kesinlikle yapılmalı. 50 yaş ve üzeri insanlarımızın aile tabiplerine başvurarak Kalın bağırsak kanserleri için tarama testlerini yaptırmaları konusunda hassasiyet göstermelerini öneririm. Posalı besinlerin az tüketilmesi, sigara ve alkol kullanımı, hazır besin tüketiminin özelliklede fazla ölçüde işlenmiş (sosis, salam ve benzeri) yahut işlenmemiş kırmızı et (sığır, kuzu, karaciğer ve benzerleri) tüketimi yaygınlaşmasıyla kalın bağırsak kanserleri genç yaşta çokça görülmeye başlanmıştır. En değerli kuşku uyandırıcı bulgusu büyük abdest esnasında kan görülmesi ve apansız ortaya çıkan bağırsak düzensizlikleridir. Bu stil şikayetleri ortaya çıkanların yaşı ne olursa olsun tabibe başvurup taramaya tabi tutulması gerekir."

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2026 08:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Alevlerin küle çevirdiği fabrika içerden görüntülendi

Düzce’de strafor fabrikasında çıkan yangın 2.5 saatlik çalışma ile söndürülürken, alevlerin küle çevirdiği fabrika içerden görüntülendi.
Düzce’de bir strafor fabrikasında çıkan yangın, ekiplerin yaklaşık 2,5 saat süren yoğun müdahalesi sonucu kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangının ardından fabrikada büyük çapta hasar meydana gelirken, alevlerin küle çevirdiği üretim alanları içerden görüntülendi.
Edinilen bilgilere göre, henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın kısa sürede büyüyerek fabrikanın büyük bölümünü sardı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık, jandarma ve emniyet ekipleri sevk edildi. Strafor malzemenin yanıcı yapısı nedeniyle alevlerin hızla yayılması, söndürme çalışmalarını güçleştirdi. Ekipler, yangının çevredeki alanlara ve bitişiğindeki tesislere sıçramaması için yoğun çaba harcadı. Yaklaşık 2,5 saat süren çalışmaların ardından yangın kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları uzun süre devam etti.

Küle dönen fabrika içerden görüntülendi
Yangın sonrası fabrikada oluşan hasar fabrika içerisinden kayda alındı. Görüntülerde üretim alanlarının tamamen kullanılamaz hale geldiği, makinelerin eridiği ve fabrikanın büyük bölümünün küle döndüğü görüldü. Yangınla ilgili can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığı öğrenilirken, olayla ilgili inceleme başlatıldı. Yangının çıkış nedeni yapılacak teknik incelemenin ardından netlik kazanacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin