blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Haziran, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kadınlar eskimiş ürünleri sanat eserine dönüştürüyor

Rize’de kadınlar eskimiş ürünleri toplayarak geri dönüştürdükleri ürünleri birer sanat eserine dönüştürdü.
Rize’de kadınların oluşturduğu atölyede eskiyen ürünler geri dönüştürülmek üzere toplandı. Ev hanımları topladıkları eski ve çürümeye yüz tutan ürünleri geri dönüştürmek amacıyla boya ve yenileyerek birer sanat eserine dönüştürdü. Ev hanımları tarafından eskimiş olan pencereler, masalar, sandalyeler, vazolar, şişeler ve gitarlar geri dönüştürüldü. Kadınlar tarafından el emeği ile geri dönüştürülerek sanat eseri hali alan ürünler açılan sergi ile vatandaşların beğenisine sunuldu.

"İnsanlarımızı evde boş oturmaya değil üretmeye ve sosyal anlamda gelişmeye davet ediyoruz"
Ev hanımlarının evlerinde bulunan atıl ürünleri geri dönüştürdüklerini ifade eden Emine Kuvvet, "Bu yıl 30 kursiyer ile yola çıktık. Kursum dekoratif tablo yapımı, minyatür el sanatı ve dekoratif ahşap süsleme bölümlerinden oluşmakta. Kursumuzda ahşap süsleme de özellikle geri dönüşümden beslendik. Öğrencilerim kendi evlerinde atıl olan, sıkıldıkları ürünleri genelde sınıfıma getirdiler. Onları geriye dönüştürdük. Aynı zamanda depolarında olan, eski evlerin pencerelerini alıp getirdiler. Çok güzel eserler ortaya çıktı. Aynı zamanda bu ekonomiye de bir katkı sağlıyor. Biz sosyalite anlamında da güzel vakit geçiriyoruz. İnsanlarımızı evde boş oturmaya değil üretmeye ve sosyal anlamda gelişmeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Çok güzel şeyler çıkardığımıza inanıyoruz"
Bu tür kurslarının ev hanımları için birer terapi olduğunu ifade eden Burçin Durmuş, "Bu yıl ahşap dönüşüm kursuna başladım. Çok zevk alarak geldik. Evimizde eski, beğenmediğimiz eşyaları dönüştürdük. Çok güzel şeyler çıkardığımıza inanıyoruz. Biz ev hanımlarının böyle kurslarda terapi olduğunu düşünüyorum. Sergimize ulaştık" şeklinde konuştu.

Bu gelenek 500 yılı aşkın süredir devam ediyor: “Bir bayram havası oluşuyor”
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ocak, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bu gelenek 500 yılı aşkın süredir devam ediyor: “Bir bayram havası oluşuyor”

Bolu’da Yazıören köyünde yaklaşık 500 yılı aşkın müddettir devam eden Regaip Kandili geleneği bu yıl da devam etti. Kandillerin değerine vurgu yapan ve çocuklara örnek olunması gerektiğini söz eden cami imamı, “Ama biz yapmazsak bizden sonra gelenler de yapmaz. Mübarek 3 ayları birer fırsat bilelim, yaptığımız yanlışlardan ders çıkaralım” dedi.
Bolu’nun merkezine bağlı 65 haneli Yazıören köyünde yaklaşık 500 yılı aşkın müddettir Regaip Kandili geleneği sürüyor. Regaip Kandili gününde köylüler meskenlerinde lokma ve yemek hazırlıyor. Akşam namazı vakti yaklaştığında ise vatandaşlar konutlarında hazırladıkları yemekleri caminin yemekhanesine taşıyor. Geleneğe nazaran, köydeki onlarca vatandaş akşam namazını kılıyor. Akşam namazının akabinde cami yemekhanesinde tüm köy halkı hazırlanan yemekleri yiyor. Yıllardır süren gelenek sayesinde köylülerin, kent dışındaki akrabaları ve aileleri kaynaşıyor.

“Televizyonda kumanda ile kanal kanal gezeceğimize büyüklerimize yasin-i şerif okuyalım”
Yazıören köyü imamı Turgut Yerlikaya namaz bitiminde, “Namazlarımıza gelelim ihmal etmeyelim. İkincisi ise konuta gittiğimizde televizyonda kumanda ile kanal kanal gezeceğimize büyüklerimize Yasin-i Şerif okuyalım. Bildiğimiz dualardan okuyalım. Onları da mutlu edelim. Ve bizi gören çocuklarımız der ki, ‘Ninemiz dedemiz bu türlü yapardı’ der. Biz de bu alemden öbür aleme gittiğimizde bizden gördüklerini yaparlar. Lakin biz yapmazsak bizden sonra gelenler de yapmaz. Mübarek 3 ayları birer fırsat bilelim, yaptığımız yanılgılardan ders çıkaralım” diyerek cemaate seslendi.

“Bir bayram havası oluşuyor”
Murat Erdoğan isimli vatandaş, "Bunlar bizim için çok değerli. Neden çok kıymetli? Zira bunlar bizim geçmişimiz. Bu gelenek, atalarımızdan bize miras kalan bir gelenek. Bildiğimiz kadarıyla, büyüklerimizden duyduğumuza nazaran, 600 yıla yakın müddettir devam eden bir gelenek. Burada sahiden çok hoş şeyler yaşanıyor. Mesela kentte yaşayanlar, köyden uzakta olanlar buraya geliyor. Burada adeta bir bayram havası oluşuyor. Hem Ramazan’ı karşılama hem de üç ayları karşılama gayesi taşıyor. Bu sayede beşerler birbiriyle beğenilen sohbet ediyor. Yani hem bayramlaşma hem tanışma hem de kaynaşma gerçekleşiyor. Burası tek bir köy, lakin iki mahalleden oluşuyor. Her yıl bir mahalle sırasıyla konutlarında hazırladıkları yemekleri buraya getiriyor. Bu aktiflikte çocuklar, bayanlar, erkekler herkes bir ortaya geliyor. Farklı sofralarda komşularının hazırladığı yemekleri tadıyorlar. Bir bayram havası oluşuyor” sözlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.