Reklam
Reklam
20240612aw225584 0 jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Haziran, 2024 12:48 tarihinde yayınlandı
0

Kaçak elektriğin önüne geçildikçe şebekeler güçleniyor

Dicle Elektrik, yatırımlarla desteklenerek kaçak elektrik kullanımının azaldığı bölgelerde, şebekelerin daha verimli çalıştığını duyurdu.

Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamada, bölgesinde 2013 yılında yüzde 76 olan kayıt dışı elektrik tüketimi, yatırımlar ve mücadeleler sayesinde yüzde 42’ye düşürüldü. Bu oran, dirençle karşılaşılmadığı için yatırımların önemli ölçüde tamamlandığı şehir merkezlerinde yüzde 17’lere kadar düşünce elektrik şebekeleri de daha verimli çalışmaya başladı. Bunun en bariz örneği şebekelerde ilk yıla göre yüzde 68 azalan arıza sayısı ve abone başına düşen bildirimsiz kesinti süresinin Siirt ve Batman gibi illerde ülke ortalamasının altına inmesiyle görüldü.

Kesinti süresi Türkiye ortalamasının altına düştü

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Yapılan son ölçümlere göre Türkiye’de abone başına bildirimsiz kesinti süresi bin 170 dakika civarındayken bu süre, kayıp kaçak oranı il merkezinde yüzde 9.2, il genelinde ise yüzde 14.7 olan Siirt’te 610 dakikayla neredeyse ülke ortalamasının yarısına indirildi. Kayıp kaçak oranı yüzde 33.2’ye indirilen Batman il merkezinde ise bu süre bin 116 dakika ile yine Türkiye ortalamasının altına çekildi” dedi.

“Özellikle şehir merkezlerinde yaptığımız iyileştirmelerle, şebeke verimliliğini artırarak kesinti sürelerini azalttık” diyen Arvas, şöyle konuştu:

“Dağıtım bölgemizde gerçek anlamda bir değişim ve dönüşümü gerçekleştirmekte olduğumuzu artık görebiliyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK’nın yol haritalarında da belirtildiği gibi kayıp kaçak oranını düşürmeyi, bunu yaparken de yatırım ve ilave bakımlarla diğer dağıtım bölgeleri gibi normalleşmeyi arzuluyoruz. Bunun yanında da bölge insanımızın kayıp kaçak ile anılmadığı, ülkemizin diğer tüm bölgelerinde yaşayan insanlar gibi kaliteli ve kesintisiz enerjiyi hak ettiğini düşünüyoruz.”

Şehir merkezlerinde yaşanan bu olumlu gelişmelerin kırsal ve tarımsal bölgelerde de gerçekleşmesini hedeflediklerini kaydeden Arvas, “Dicle Elektrik olarak, bölge insanımızın kaliteli ve kesintisiz enerjiye erişim hakkını savunuyoruz. Bu doğrultuda, tarımsal sulama abonelerimizin ödeme konusunda yaşadığı zorlukları da anlıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla, borçlu abonelerimize destek olmaya ve onların elektrik ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde, kırsal ve tarımsal alanlarda da şebekelerimizi güçlendirerek, bölge genelinde elektrik kalitesini artırarak kesinti sürelerini minimum seviyeye indirmeyi hedefliyoruz. Böylece, abonelerimize daha güvenilir bir enerji hizmeti sunmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Öte yandan, Dicle Elektrik dağıtım bölgesinde büyük çoğunluğu Şanlıurfa ve Mardin’de bulunan yaklaşık 25 bin tarımsal sulama abonesinden sadece 6 bin 148’inin hasat döneminin ardından o yıla ait elektrik borcunu ödediği, 18 bin 655’inin ise borcunu ödemediği belirlendi. Bu abonelerin geçmiş yıllara ait toplam 30 milyar TL’nin üzerinde borcu bulunuyor. Borç stokunda ilk sırayı 17 milyar TL’ye yaklaşan miktar ile Şanlıurfa alırken, burayı 8.5 milyar TL’yi aşan borçla Mardin takip ediyor. Diyarbakır’daki tarımsal sulama abonelerinin geçmiş dönem elektrik borcu ise 3 milyar TL’nin üzerinde bulunuyor.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta asiri yagis kirazi vurdu NZpP27LT
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2026 00:15 tarihinde yayınlandı
0 0

Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu

Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.

İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.

Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin