Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
03 Nisan, 2015 08:05

Japon Lastik Devi Türkiye’de İlk Lastik Üretimini Yaptı

A+ A-

ÇANKIRI 'da Türk-Japon ortaklığıyla inşa edilen lastik fabrikasında ilk lastik üretildi. Japan Sumitomo Rubber Industries ve Abdülkadir Özcan Otomotiv Lastik AŞ'nin 516 milyon dolarlık yatırımıyla inşaatına başlanan lastik fabrikası tamamlandı. Fabrikada ilk deneme lastiği üretildi. İlk lastik üretimi için düzenlenen törene Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç ile Japan Sumitomo Rubber Industries şirketi yetkilileri ve fabrika ortağı Abdülkadir Özcan katıldı. Törende konuşan Japan Sumitomo Rubber Industries Onursal Başkanı Tetsuji Mino, ilk deneme üretimini yapmanın mutluluğu yaşadıklarını ifade ederek, firmanın Temmuz ayında seri üretime geçeceğini anlattı. Tüm hazırlıklarının Temmuz ayında günlük 4 bin lastik üreterek dünya pazarına sunmak olduğunu ifade eden Başkan Tetsuji Mino, çalışmaların devam edeceğini kaydetti. "2 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDECEĞİZ" Japon lastik firmasının CEO'su Norifumi Fujimoto da fabrikada şu anda 300 kişi çalıştığını, seri üretim aşamasında 500 kişi istihdam edeceklerini, firmanın nihai hedefinin ise 2 bin kişiyi istihdam etmek olduğunu açıkladı. TÜRK EKONOMİSİNE CİDDİ KATKILAR SUNACAK Çankırı Valisi Vahdettin Özcan da gerçekleşmesi hayal olan bir yatırımın hızlı bir şekilde kurularak çalışmaya başladığını anlattı. Vali Özcan, fabrikanın Türkiye ekonomisine de ciddi katkılar sunacağının altını çizdi. GÖÇ TERSİNE DÖNECEK Fabrikanın kuruluş sürecini anlatan Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, işsizlik nedeniyle başka şehirlere ve yurt dışına çıkan Çankırılıların, bu fabrika sayesinde yeniden memleketine döneceklerini vurguladı. Filiz, Çankırılıların artık doğduğu topraklarda ekmeğini kazanacaklarını ve yıllardır göç veren Çankırı'nın göçü tersine çevireceğini kaydetti. Konuşmaların ardından ilk lastik üretimi gerçekleşti. Öte yandan Japan Sumitomo Rubber Industries şirketi yetkilileri, Japonların lastik üretiminde kendi geliştirdikleri teknolojiyi kullandıkları gerekçesiyle gazetecilerin üretimden görüntü almasına izin vermedi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

24 Kasım, 2024 16:37
blank
İhlas Haber A.

UFK Başkanı Şenocak: “Fındık üretici destekleme modeli revize edilmeli”

UFK Başkanı Şenocak: “Fındık üretici destekleme modeli revize edilmeli”
A+ A-

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Cem Şenocak, fındık üreticisinin desteklenmesi modelinin revize edilmesi gerektiğini belirterek, “Fındık üreticisini tekrar bahçesine döndürmek gerekir. Bugün dünya fındık ihracat payımız yüzde 60’lara düştü. Üreticiyi doğru desteklersek yeniden eskisi gibi yüzde 80’lere ulaşabiliriz” dedi.
Fındık ihracatından son on yılda ithal girdi maliyeti olmadan 20 milyar doların üzerinde döviz sağlandığını belirten Şenocak, 10 yıl öncesine kadar yüzde 80 bir pazar payına sahip olduklarını bugün ise yüzde 60’lara kadar düştüklerini dikkat çekti. Şenocak, “Fındık politikasını doğru yönetirsek yeniden yüzde 75-80’lere gelebiliriz” diye konuştu.

"Fındık üreticisi bahçeden koptu"
Şenocak, bu politikanın doğru yönetilmesi için üreticiyi destekleme politikalarının revize edilmesi gerektiğini kaydederek, “Fındık üreticisi bahçeden koptu. Üreticinin iyi tarım uygulamaları ile desteklenerek bahçesine dönüşünü sağlayıp gelirini artırmak çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
Şenocak, şöyle devam etti:
“Özellikle fındıktan başka alternatifi olmayan sarp ve eğimli arazilerde, miras yoluyla küçülmüş bahçelerde maliyetini karşılamakta zorlanan üretici yapısının tekrar kazanılması için destekleme modelleri ve miktarları büyük önem arz eder. Düz ovalarda birçok alternatif üretim yapabilen geniş arazilerde fındık dikimi olan miras bölünmeleri henüz çok artmamış bölgelere olan destekle; sarp meyilli alternatifi olmayan ancak çok büyük bir alana yayılmış bölünmüş, küçük bahçeler haline gelmiş üretici yapısı aynı modelle desteklenmemelidir. Bu iki üretici yapısı muhakkak ayrı şekillerde desteklenmelidir. Çünkü bu işin birde sosyal boyutları vardır.”
Fındık üreticisinin bu şartlarda ekonomik zorluk yaşaması sebebiyle yıllar içerisinde Büyükşehirlere göç ettiğini ve bu göçün halen devam ettiğini kaydeden Şenocak, ”Bu durum büyük şehirlerin yükünü artırmakta sıkıntılarını büyütmektedir. Bundan dolayı doğru destekleme modeli revizelerle acilen yapılandırılmalıdır. Göç önlenmeli, üretici bahçesine tekrar döndürülmelidir. Bu çalışma büyükşehirlerinde yükünü azaltacaktır. Büyük şehirlerde çarpık yapılaşma engellenecek hatta sosyal ekonomik açıdan bunalmış fındık üreticisi aileler üründen elde ettikleri gelirle geçinebileceklerine inanırlarsa kendi ata topraklarına büyük ölçüde geri dönüş sağlayacaktır.”

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455