İznik Gölü’ndeki bazilika, kuralıktan dolayı gün yüzüne çıktı - Karabük Haber Postası
66d310cb83800 jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ağustos, 2024 15:47 tarihinde yayınlandı
0
0

İznik Gölü’ndeki bazilika, kuralıktan dolayı gün yüzüne çıktı

Bursa İznik Gölü, son yıllarda yaşanan kuraklıklar nedeniyle Türkiye’nin en önemli 10 buluşu arasında yer alan tarihi bazilikanın tamamen su yüzeyinde kalmasına neden oldu.

Aziz Neophytos’un adına inşa edildiği belirlenen batık bazilika, suların çekilmesiyle gün yüzüne çıktı. Tarihi M.Ö. 4’üncü yüzyıla uzanan Bithynia, Selçuklu, Roma ve Osmanlı gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İznik’te 2014 yılında havadan çekilen fotoğraflar sayesinde İznik Gölü içerisinde 2 bin yıllık bazilika olduğu ortaya çıktı.

Uzmanlar, kuraklığın göl ekosistemini ve çevresel dengeyi ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekiyor. İznik Gölü’nün yaşadığı bu zor durumun, sadece tarihi mirası değil, aynı zamanda bölgenin biyolojik çeşitliliğini de tehlikeye attığını vurgulayan uzmanlar, acil önlemler alınması gerektiğini belirtti. Su kaynaklarının korunması ve yönetim stratejilerinin gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden uzmanlar, bu tür doğal olayların gelecekte daha ağır sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Göl kenarında 22 yıldır plaj işletmeciliği yapan Bekir Uslu, gölde yaşanan bu olumsuz gelişmenin hem bölge halkını hem de ziyaretçileri derinden etkilediğini belirtti. Uslu, “İznik Gölü’nün ve tarihi bazilikanın bu hali iç karartıcı. Uzun yıllardır böyle bir kuraklık yaşamadık. Kuraklığın devam etmesi ve yağışların olmaması, gölümüzdeki denge açısından büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Mehmet Buldu – Özdemir Yiğit – İlkay Altay

Bizi sosyal medyadan takip edin
xsxsx
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
24 Nisan, 2026 10:26 tarihinde yayınlandı
0
0

Keskinkılıç: “Yeni Vizyonumuz Daha Güçlü Karabük”

AK Parti Karabük Milletvekili D. Ali Keskinkılıç, 2026 yılının Karabük için “icraat yılı” olacağını belirterek, toplam 152 projenin hayata geçirileceğini söyledi

AK Parti Karabük Milletvekili D. Ali Keskinkılıç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 106. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Karabük’ün Cumhuriyetin kurduğu bir şehir olarak gelişimini kararlılıkla sürdürdüğünü vurguladı. Keskinkılıç, 2026 yılının Karabük için “icraat yılı” olacağını belirterek, toplam 152 projenin hayata geçirileceğini açıkladı.

“2025’TE REKOR YATIRIMLARA İMZA ATTIK”

2025 yılında gerçekleştirilen yatırımlara değinen Keskinkılıç, “Geçtiğimiz yıl 4 milyar 57 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirerek önemli bir başarıya ulaştık. Bu ivmeyi 2026 yılında daha da yukarı taşıyacağız” dedi.

2026’DA 32,6 MİLYAR TL’LİK PROJE HEDEFİ

Keskinkılıç, 2026 yılı için toplam proje tutarının 32 milyar 616 milyon 955 bin TL olduğunu belirterek, yıl içerisinde yatırımlar için ayrılan ödeneğin 5 milyar 650 milyon 269 bin TL olduğunu ifade etti. Açıklamada, Nisan 2026 itibarıyla projeler için yapılan ilk dönem harcamasının ise 759 milyon 637 bin TL seviyesine ulaştığı kaydedildi.

SEKTÖREL DAĞILIMDA TARIM İLK SIRADA

2026 yılı yatırım programında sektörlere göre dağılım da dikkat çekti. Buna göre; Tarım sektöründe 79 proje ile en yüksek pay bulunuyor. Eğitim alanında 20 proje, Ulaştırma ve haberleşmede 19 proje, Sağlıkta 9 proje, İmalatta 6 proje, Enerjide 3 proje, Turizmde 2 proje ve Konut alanında 1 proje yer alıyor.

STRATEJİK YATIRIMLAR ÖNE ÇIKIYOR

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve diğer kalkınma ajanslarının destekleriyle 2026 yılında özellikle 5 yıldızlı konaklama tesisi yatırımları ile endüstriyel orman ürünleri ve ahşap-kompozit imalatı gibi alanların ön plana çıkacağı belirtildi.

“GÜNDELİK TARTIŞMALARLA KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK”

Açıklamasında birlik ve hizmet vurgusu yapan Keskinkılıç, “Gündelik ve faydasız tartışmalarla kaybedecek zamanımız yok. Bizim işimiz Karabük. Şehrimizi her alanda daha ileriye taşımak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

HEDEF: GÜÇLÜ ALTYAPI, SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA

Yapılan yatırımların; Karabük’ün sanayi, özellikle demir-çelik sektörü, orman ürünleri ve turizm altyapısını güçlendirmeyi, tarımsal verimliliği artırmayı ve bölgesel kalkınmayı hızlandırmayı amaçladığı belirtildi.

Keskinkılıç, açıklamasının sonunda Karabük’ün Cumhuriyetin ikinci yüzyılına güçlü bir şekilde hazırlanacağını ifade ederek, “Yeni vizyonumuzla daha güçlü bir Karabük için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin