Bartın Üniversitesi (BARÜ) Prof. Dr. Yafes Yıldız ve doktora öğrencisi tarafından Türkiye’de birinci defa denenen çalışmayla, dedektör köpeklerin istilacı böceklerin tespitinde kullanılması sağlanacak.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) yenilikçi çalışmalarıyla bölgenin ve ülkenin ziraî geleceğine kıymet katmaya devam ediyor. Bu kapsamda Bartın Orman Fakültesi Orman Mühendisliğinden Prof. Dr. Yafes Yıldız danışmanlığında, doktora öğrencisi Ertan Albas tarafından hazırlanan doktora teziyle dedektör köpeklerin sıklıkla ziraî bölgelerde bulunan istilacı böcek çeşitlerinin tespit edilmesinde kullanılması hedefleniyor.
Fındık zararlılarına yönelik çalışmanın birinci test etabı tamamlandı
Çalışma kapsamında, Türkiye’de birinci kez 2014 yılında İstanbul ve Bartın vilayetlerinde tespit edilen (Anoplophora chinensis) turunçgil uzun antenli böceği, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak fındık alanlarından toplandı ve teste tabi tutuldu. Birinci test etabı tamamlanan çalışmada, üstün koku alma yetenekleri bulunan dedektör köpekler kullanıldı.
2 buçuk ay süren koku eğitimiyle tespit mühleti 10 saniyeye ulaştı
Ankara Köpek Kolejinde köpek eğitmeni Veteriner Tabip Tarkan Özvardar’ın katkılarıyla 2 buçuk ay süren deney süreci, kokunun öğretilmesi ve kokunun öbür kokulardan ayrıştırılması olarak iki basamaktan oluştu. Eğitimin tamamlanmasının akabinde 8 gün devam eden test sonuçlarına nazaran eğitimli köpeklerin koku bulaşını ayırt etme suratı 10 saniyeye ulaştı. Çalışmanın arazi evresinden da olumlu sonuçlar alındığında, dedektör köpeklerin hudut kapılarında yürütülen ‘Bitki Karantinası’ denetimleri için kolaylık sağlanması hedefleniyor.
Dedektör köpeklerin koku alma yetenekleri farklı alanlarda kullanılacak
Çalışma hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Yıldız, ‘’Hali hazırda dedektör köpekler; İsviçre, Avusturya, Almanya, ABD, Fransa üzere ülkelerde böcek tespiti hedefiyle kullanılmaktadır. Türkiye’de ise birinci kere karantina zararlısı bir böceğe Anoplophora chinensis (Turunçgil Uzun Antenli Böceği) karşı dedektör köpekler kullanılmıştır. Dedektör köpekler, üstün koku alma yetenekleri sayesinde yalnızca uyuşturucu yahut patlayıcı üzere unsurları değil, tıpkı vakitte böcekleri de tespit edebilirler. İnsan müşahedesi ile tespit edilmesi sıkıntı olan istilacı böceklere yönelik yürüttüğümüz çalışmayla bilhassa fındık alanlarına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu noktada toplum faydasına yönelik yürüttüğümüz çalışmamıza takviyeleri münasebetiyle Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Ahmet Akkaya’ya teşekkür ediyorum’’ dedi.
Bölgenin ve ülkenin faydasına yürütülen vizyoner çalışmaları değerli bulduğunu belirten BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya ise, geliştirdikleri yenilikçi tez çalışmasından ötürü Prof. Dr. Yafes Yıldız ile doktora öğrencisi Ertan Albas’ı tebrik ederek muvaffakiyetlerinin devamını diledi.