blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Eylül, 2023 20:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“İşitme kaybını önlemek için çok gürültülü ortamlardan kaçının”

Dünya Sıhhat Örgütü’nün (DSÖ) işitme kaybına yol açan faktörlerin yüzde 50 sinin önlenebilir olduğunu bildirdiğini belirten Kulak Burun

Boğaz(KBB) Uzmanı Opr. Dr. Yunus Karadavut, “İşitme kaybının önlenmesi için çok gürültülü ortamlardan kaçınılması önerilmektedir” dedi.

Engelliliğin; olağan bir kişinin şahsî ya da toplumsal yaşantısında kendi kendisine yapması gereken işleri, bedensel yahut ruhsal yeteneklerindeki kalıtımsal ya da sonradan olma rastgele bir noksanlık sonucu yapamaması olarak tanımlandığını belirten Liv Hospital Samsun Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Opr. Dr. Yunus Karadavut, “Engellilik; farklı nedenlere bağlı olarak zihinsel, görme, işitme ve konuşma, ortopedik ve süreğen engelli olmak üzere beş temel başlıktan oluşmaktadır” diye konuştu.

Opr. Dr. Karadavut, 19-25 Eylül İşitme Engelliler Haftası nedeniyle işitme meseleleri hakkında açıklamalarda bulundu.

“Engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmeliyiz”

Engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve hayatlarına kolay halde devam ettirebilmelerini sağlamak gerektiğinin altını çizen Opr. Dr. Yunus Karadavut, şu bilgileri paylaştı:

“Ülkemizde 2005 yılında kabul edilen 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ile engelli bireylerin hakları anayasal tertipte muhafaza altına alınmıştır. Dünyada da engelliliğe yönelik uygulanan yasal düzenlemelerin yanı sıra engelliliğe dikkat çekmek ve halkı bilinçlendirmek gayesiyle birtakım günler ve haftalar belirlenmiştir. Dünya İşitme Engelliler Federasyonu tarafından Eylül ayının son haftası olarak belirlenen Dünya İşitme Engelliler Haftası, 19-25 Eylül tarihleri ortasında ülkemizde de kutlanmaktadır. Bu haftanın ana teması farkındalıktır. İşitme engelli vatandaşlarımız açısından farkındalık oluşturmakla birlikte, işitme sıhhati yerinde olan vatandaşlarımızın da işitme sıhhatini müdafaalarına dikkat çekmek amaçlanmaktadır.”

“İşitme kaybı sonradan da yaşanabilir”

İşitme kayıplarının büyük bir çoğunluğu doğuştan üzere görünse de sonradan gelişen işitme kayıpları da değerli oranda görüldüğünü söz eden Dr. Karadavut, “İşitme kayıpları kulağın bir yahut daha çok yerinin hasarıyla, çeşitli nedenlerden oluşmaktadır. Ebeveynler ortasında akrabalık olması, ailede çocukluk devrinde başlayan kalıtsal işitme kaybı olması, annenin gebeyken kullandığı kimi ilaçlar ve geçirdiği hastalıklar, doğum kilosunun düşük olması, ateşli hastalık geçirmesi ve bebeğe verilen birtakım ilaçlar doğuştan işitme kaybına neden olabilmektedir. Enfeksiyonlar, travma, sistemik hastalıklar, tümöral nedenler, yaşlanma üzere birçok sebep de sonradan edinilen işitme kaybına yol açabilmektedir. Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) işitme kaybına yol açan faktörlerin yüzde 50sinin önlenebilir olduğunu bildirmektedir” biçiminde konuştu.

“Çocuklar kızamık, menenjit, kabakulak ve kızamıkçık aşılarını yaptırmalı”

İşitme kayıplarının kesinlikle kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı (KBB) tabiplerince teşhis edilmesi gerektiğini işaret eden Opr. Dr. Yunus Karadavut, “Önleyici önlemler olarak çocukların yeni doğan periyodunda işitme taramalarından geçmesi, kızamık, menenjit, kabakulak ve kızamıkçık aşılarını olması, bilhassa ototoksik (iç kulağa ziyan verici) özellikte ilaç kullanırken seçici davranılması, orta kulak iltihabı için faal tedavilerin yapılması, çok gürültülü ortamlardan kaçınılması önerilmektedir. İşitme kaybını erken periyotta belirlemek emeliyle ülkemizde yeni doğan işitme taraması ve erken yaş işitme taraması yapılmaktadır. Aileler rastgele bir periyotta bebeklerinde işitme kaybından şüphelenirlerse bir uzmana başvurmalıdır” sözlerini kullandı.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Ocak, 2025 04:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Özgür Özel, otel yangınında yaralananları hastanede ziyaret etti

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bolu Kartalkaya’daki otelde yangınında yaralananları tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Abant İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören yaralıları ve bekleyen yakınlarını ziyaret etti. Özel, ziyaretinin akabinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Öncelikle üniversitemizin rektörü, başhekimi, vali yardımcımız, sıhhat müdürümüz bizleri burada konuk ettiler, bizlere eşlik ettiler. Her birine teşekkür ederiz. İçeride vatandaşlarımız hastanede kendilerine gösterilen ilgiden mutlular. Ağır bakımda olan 1 hastamız hariç, tüm hastalarımızı ziyaret ettik. Çok ilgi cazip insan öyküleri, kurtuluş öyküleri var evlat sevgisine dair, aile olmaya dair. Eşini ve iki çocuğunu kaybetmiş kurtulan bir babanın hisleri da çok farklı, bütün çocuklarını çarşafla aşağı indirebilmiş bir babanın da” dedi.

“Üzerimize ne düşüyorsa yapmak zorundayız”

Özel, bu türlü makûs olayların bir daha yaşanmaması için herkese düşen sorumluluklar olduğunu tabir ederek, “Otelin önünde de söyledim. Üzerimize ne düşüyorsa yapmak zorundayız. Türkiye artık tuhaf vefatlar, yok yere vefatlar ülkesi olmaktan kurtulmak zorunda. Ben hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, ailelerine başsağlığı diliyorum, hayatını kurtaranlara da acil şifalar diliyorum. Bir daha bu türlü günlerin yaşanmamasını temenni ediyorum” diye konuştu.

“Çocuklar pek iyiydi”

Özgür Özel, yaralıların sıhhat durumlarına ait ise, “Sayın başhekimimiz daha ayrıntılı açıklama yapacaktır lakin genelde sıhhat durumlarının güzele gittiği söylendi. Çocuklar pek uygundu. Ağır bakımda olan 1 hastamız var. Genelde ziyaret ettiklerimizin durumları düzgüne gidiyor fakat ameliyat olacak olanlar var, kırıkları olanlar var, tedavileri sürenler var. Yaralılar ortasında 12-14 tane çocuk gördük ancak sayıları hastaneden almak daha hakikat olacaktır” formunda konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.