Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Eylül, 2023 20:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“İşitme kaybını önlemek için çok gürültülü ortamlardan kaçının”

Dünya Sıhhat Örgütü’nün (DSÖ) işitme kaybına yol açan faktörlerin yüzde 50 sinin önlenebilir olduğunu bildirdiğini belirten Kulak Burun
Boğaz(KBB) Uzmanı Opr. Dr. Yunus Karadavut, “İşitme kaybının önlenmesi için çok gürültülü ortamlardan kaçınılması önerilmektedir” dedi.
Engelliliğin; olağan bir kişinin şahsî ya da toplumsal yaşantısında kendi kendisine yapması gereken işleri, bedensel yahut ruhsal yeteneklerindeki kalıtımsal ya da sonradan olma rastgele bir noksanlık sonucu yapamaması olarak tanımlandığını belirten Liv Hospital Samsun Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Opr. Dr. Yunus Karadavut, “Engellilik; farklı nedenlere bağlı olarak zihinsel, görme, işitme ve konuşma, ortopedik ve süreğen engelli olmak üzere beş temel başlıktan oluşmaktadır” diye konuştu.
Opr. Dr. Karadavut, 19-25 Eylül İşitme Engelliler Haftası nedeniyle işitme meseleleri hakkında açıklamalarda bulundu.

“Engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmeliyiz”
Engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve hayatlarına kolay halde devam ettirebilmelerini sağlamak gerektiğinin altını çizen Opr. Dr. Yunus Karadavut, şu bilgileri paylaştı:
“Ülkemizde 2005 yılında kabul edilen 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ile engelli bireylerin hakları anayasal tertipte muhafaza altına alınmıştır. Dünyada da engelliliğe yönelik uygulanan yasal düzenlemelerin yanı sıra engelliliğe dikkat çekmek ve halkı bilinçlendirmek gayesiyle birtakım günler ve haftalar belirlenmiştir. Dünya İşitme Engelliler Federasyonu tarafından Eylül ayının son haftası olarak belirlenen Dünya İşitme Engelliler Haftası, 19-25 Eylül tarihleri ortasında ülkemizde de kutlanmaktadır. Bu haftanın ana teması farkındalıktır. İşitme engelli vatandaşlarımız açısından farkındalık oluşturmakla birlikte, işitme sıhhati yerinde olan vatandaşlarımızın da işitme sıhhatini müdafaalarına dikkat çekmek amaçlanmaktadır.”

“İşitme kaybı sonradan da yaşanabilir”
İşitme kayıplarının büyük bir çoğunluğu doğuştan üzere görünse de sonradan gelişen işitme kayıpları da değerli oranda görüldüğünü söz eden Dr. Karadavut, “İşitme kayıpları kulağın bir yahut daha çok yerinin hasarıyla, çeşitli nedenlerden oluşmaktadır. Ebeveynler ortasında akrabalık olması, ailede çocukluk devrinde başlayan kalıtsal işitme kaybı olması, annenin gebeyken kullandığı kimi ilaçlar ve geçirdiği hastalıklar, doğum kilosunun düşük olması, ateşli hastalık geçirmesi ve bebeğe verilen birtakım ilaçlar doğuştan işitme kaybına neden olabilmektedir. Enfeksiyonlar, travma, sistemik hastalıklar, tümöral nedenler, yaşlanma üzere birçok sebep de sonradan edinilen işitme kaybına yol açabilmektedir. Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) işitme kaybına yol açan faktörlerin yüzde 50sinin önlenebilir olduğunu bildirmektedir” biçiminde konuştu.

“Çocuklar kızamık, menenjit, kabakulak ve kızamıkçık aşılarını yaptırmalı”
İşitme kayıplarının kesinlikle kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı (KBB) tabiplerince teşhis edilmesi gerektiğini işaret eden Opr. Dr. Yunus Karadavut, “Önleyici önlemler olarak çocukların yeni doğan periyodunda işitme taramalarından geçmesi, kızamık, menenjit, kabakulak ve kızamıkçık aşılarını olması, bilhassa ototoksik (iç kulağa ziyan verici) özellikte ilaç kullanırken seçici davranılması, orta kulak iltihabı için faal tedavilerin yapılması, çok gürültülü ortamlardan kaçınılması önerilmektedir. İşitme kaybını erken periyotta belirlemek emeliyle ülkemizde yeni doğan işitme taraması ve erken yaş işitme taraması yapılmaktadır. Aileler rastgele bir periyotta bebeklerinde işitme kaybından şüphelenirlerse bir uzmana başvurmalıdır” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Haber Merkezi tarafından
04 Mayıs, 2025 09:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KTSO Başkanı Çapraz Nisan ayı çalışmalarını değerlendirdi

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, Nisan ayı boyunca gerçekleştirilen önemli faaliyetleri ve projeleri kamuoyuyla paylaştı.

KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Çapraz, 3 Nisan’ın Karabük’ün ve Türkiye’nin sanayileşme yolundaki ilk adımı olduğunu vurgulayarak, "Cumhuriyetin 14. yılında Karabük’te Türkiye’nin ilk ağır sanayi kuruluşu olan Demir ve Çelik Fabrikalarının temeli atıldı. Bu tarih, yalnızca Karabük için değil, tüm Türkiye için sanayinin başlangıcıdır" dedi.

Karabük’ün, sanayileşme sürecini kutlayan tek il olduğunu belirten Çapraz, 3 Nisan’ın "Sanayi Günü" olarak ulusal düzeyde kutlanması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda Karabük TSO olarak yaklaşık 10 bin imza topladıklarını ve Cumhurbaşkanlığına ilettiklerini aktardı. Ayrıca Karabük Belediye Meclisi’nin de bu yönde karar aldığını belirten Çapraz, “3 Gün 3 Gece 3 Nisan” projesine destek veren Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’ya teşekkür etti.

"Eskipazar OSB ve Lojistik Merkez projeleri Karabük’ün geleceğini şekillendiriyor"

Çapraz, Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) ve Karabük Lojistik Merkez Projesi’ne dair önemli açıklamalarda bulundu.

Çapraz, EOSB’nin faaliyete geçmesini ve istihdam artışını çok önemsediklerini belirterek, "Eskipazar OSB’nin altyapı çalışmaları 2025 yılının sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca, TCDD hattı için proje yaptırılıyor ve kurulacak olan Lojistik Merkez ile şehrimizi Filyos Limanı’na bağlayarak bölgeye ivme kazandıracağız" dedi.

"Proje, bölgesel kalkınmayı hızlandıracak, sanayi sektörünün rekabet gücünü artıracak ve istihdam olanaklarını çeşitlendirecektir" diyen Çapraz, Karabük Lojistik Merkez Projesi’nin stratejik önemine dikkat çekerek, projenin Karabük’ün Batı Karadeniz’in lojistik üssü haline gelmesini sağlayacağını vurguladı.

“İşte Birlik, Güçte Birlik: KARABÜK” Projesi

Karabük Valiliği öncülüğünde yürütülen “İşte Birlik, Güçte Birlik: KARABÜK” Projesi’ne destek verdiklerini belirten Çapraz, kamu ve sivil toplum kuruluşları arasında güçlü bir iş birliği modeli oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Proje kapsamında hazırlanan Eylem Planı’nın afet yönetiminden eğitime, bağımlılıkla mücadeleden kadın haklarına kadar birçok toplumsal alanda çözüm üretmeyi hedeflediğini vurguladı.

Çapraz ayrıca Amasra’da düzenlenen Batı Karadeniz İlleri Birliği Toplantısı’na değinerek, Karabük’ün yanı sıra Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Çankırı ve Sinop’tan temsilcilerle ekonomik kalkınma, istihdam ve turizm odaklı ortak hareket kararı aldıklarını aktardı. Filyos Limanı, Lojistik Merkez ve demiryolu projeleri gibi stratejik adımların TR81 ve TR82 illerinin birlikte hareketiyle hayata geçmesi gerektiğini belirtti.

İhracat, Eğitim ve İş Gücü Alanlarında Bilgilendirme Faaliyetleri

Karabük Üniversitesi’nde KTSO ve Dış Ticaret Elçileri iş birliğiyle düzenlenen İhracat Söyleşileri Semineri’ne değinen Çapraz, Afrika pazarının yükselen bir ekonomik güç olduğunu belirten Utku Bengisu’nun Karabüklü firmalara yol haritası sunduğunu ve üniversitedeki Afrikalı öğrencilerle iş birliği fırsatlarını anlattığını aktardı.

Sanayiye nitelikli iş gücü kazandırmak amacıyla meslek yüksekokullarının rolüne dikkat çeken Çapraz, KTSO ev sahipliğinde yapılan toplantıda eğitim-sektör iş birliklerinin ele alındığını ve bu konulara dair Mayıs ayında çalıştay yapılacağını duyurdu.

İstihdamı artırmaya yönelik yapılan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında İŞKUR’un faaliyetlerinin değerlendirildiğini belirten Çapraz, Nisan ayındaki ücretsiz bilgilendirme toplantılarında ise su verimliliği ve ISO 46001 standardı gibi teknik konuların ele alındığını ifade etti.

Ayrıca GBN iş birliğiyle düzenlenen networking toplantısında güçlü iş bağlantılarının önemi vurgulandı. Çapraz, destek veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.