Reklam
Reklam
influenza nadiren siddetli komplikasyonlara yol acabilir 7bk8G3Ag
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Ekim, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
0

“İnfluenza nadiren şiddetli komplikasyonlara yol açabilir”

Çocuklarda influenza enfeksiyonunun son günlerde sık karşılaşıldığını belirten Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Aytaç Uras, “İnfluenza, sağlıklı çocuklarda ekseriyetle kendi kendini sınırlayan komplikasyonsuz bir enfeksiyon olarak görülür, lakin nadiren de olsa vefata dahi neden olabilen komplikasyonlara yol açabilir” dedi.

Liv Hospital Samsun Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzman Dr. Pelin Aytaç Uras, “influenza” hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

“Kişiden şahsa damlacık yoluyla bulaşır”

İnfluenza enfeksiyonunun etkeninin, influenza A, B ve C virüsleri olduğunu lisana getiren Uzman Dr. Uras, “Kişiden kişiye damlacık yoluyla bulaşır fakat bulaşmada yüzeylerin rolü ekseriyetle göz gerisi edilmektedir. Kişi bol ölçüde virüs barındıran masa, kapı kulpu, oyuncak üzere yüzeylere temas ettikten sonra temasta bulunan elini konjonktivaya yahut ağız mukozasına değdirirse bulaş meydana gelebilir. Bu yol, bilhassa çocukların enfekte olması açısından kıymetlidir. Kuluçka müddeti 1-4 gündür, nadiren 7 güne kadar uzayabilir. Virüsün yayılması hastalığın başlamasından 24-48 saat sonra doruğa çıkar, sonra yavaş yavaş azalır. Küçük ve bağışıklığı baskılanmış çocuklarda bulaştırıcılık müddeti daha da uzun olabilir” diye konuştu.

“Halsizlik görülebilir”

Belirtilerden bahseden Uzman Dr Uras, “İnfluenzanın klasik biçimi ateş, baş ağrısı, miyalji ve halsizlikle başlar. Bu birinci belirtileri boğaz ağrısı, öksürük ve burun akıntısı izler. Yakınmalar, ekseriyetle iki-beş gün içinde hafiflemeye başlar. Şiddetlenen yahut yeni ortaya çıkan ateş üzere belirtiler ve bulgular, akut otitis media başta olmak üzere komplikasyon geliştiğinin bir habercisi olabilir. Virüsün yayılımı, ekseriyetle hastalığın başlangıcından sonraki birinci 5 gün içinde olur; bu nedenle influenzayı doğrulayıcı tetkikler için alınacak örneğin bu müddet içinde alınması gerekir. İnfluenza enfeksiyonu kuşkusu yahut teşhisiyle hastaneye yatırılan, ağır, komplikasyonlu ya da ilerleyici yakınmaları ve bulguları olup, influenza kuşkusu yahut tanısı olan, influenza aşısı hikayesine bakılmaksızın influenzayı ağır yahut komplikasyonlu geçirme riski taşıyan çocuklara tercihen birinci 48 saat içinde antiviral tedavi başlanmalıdır” formunda konuştu.

“Korunmanın en âlâ yolu aşılanma”

İnfluenzadan korunmanın en tesirli yolunun her yıl aşılanmak olduğunu söyleyen Uzman Dr. Uras, “Her yıl aşılanma gereği olmasının nedeni, aşının sağladığı bağışıklığın bir sonraki yıl azalmasıdır. İnfluenza aşıları, her yıl bir sonraki influenza mevsiminde sirkülasyonda olacağı öngörülen virüs tiplerinden üçünü içerecek halde tekrar hazırlanır. İnfluenza tedavisinde semptomatik tedavi, bol sıvı alımı, istikrarlı beslenme önerilir. Antibiyotik tedavisinin yeri yoktur. Erken teşhis ve tedavinin değerli olduğu bu hastalıkta dirençli ateş ve iştahsızlık olan çocuklarda çocuk doktorunuz ile irtibata geçmenizi öneririm” tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
ineboluda ciftcilere 124 bin adet sebze fidesi dagitildi OMEgwlCE
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2026 00:22 tarihinde yayınlandı
0
0

İnebolu’da çiftçilere 124 bin adet sebze fidesi dağıtıldı

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde çiftçilere 124 bin 880 adet sebze fidesi dağıtıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” çerçevesinde İnebolu ilçesinde çiftçilere 70 bin 350 adet domates, 45 bin 570 adet biber, 8 bin 960 adet salatalık olmak üzere toplam 124 bin 880 adet fide dağıtıldı.

İnebolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yerleşkesinde düzenlenen fide dağıtım törenine İnebolu Kaymakamı Necdet Uçar, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç ile çiftçiler katıldı.

Törende konuşan Kaymakam Uçar, 2026 yılı itibarıyla ilçede bin 473 çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olduğunu ve fındık üretimi, örtü altı sebzecilik, arıcılık ve hayvancılık alanlarında ilçenin güçlü bir üretim kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. Devletin tüm kurumlarının üreticilere verdiği desteklerin artarak sürdüğünü belirten Uçar, 2025 yılında çiftçilere 16,5 milyon TL destekleme ödemesi yapıldığını ve farklı projeler kapsamında binlerce fide ve sera desteği sağlandığını kaydetti.

Bizi sosyal medyadan takip edin