Samsun’un İlkadım Belediyesi’nde devam eden dijitalleşme çalışmaları çerçevesinde hizmete giren "E-Belge Platformu" ile imar ve ruhsat süreçleri dijitalleşti, artık bu evraklar ile belediyeye gitmeye gerek kalmadı.
Dijital dönüşüm çalışmalarını sürdüren İlkadım Belediyesi, son olarak E-Belge Platformu ile vatandaşların imar durum evrakı (E-ÇAP), yapı ruhsatı (E-RUHSAT), yapı kontrol ve iskan (E-İSKAN), eksper inceleme (E-EKSPER) üzere müracaat süreçlerini tek bir platformda dijital mecraya taşıdı. İmar durumu ve yapı ruhsatı müracaatlarını belediyeye gelerek yazılı olarak yapan vatandaşlar artık belediyeye gelmeden süreçlerini e-belge uygulaması üzerinden çok daha süratli bir formda yapabilecek.
“Belediyeye gelinmesine gerek yok"
E-Belge Platformu hakkında bilgi veren İlkadım Belediye Lideri Necattin Demirtaş, “Vatandaşlarımıza kaliteli, süratli, inançlı ve şeffaf bir halde hizmet sunmak için dijital dönüşüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu uygulama ile vatandaşlarımızdan sıklıkla gelen ‘Evrakım kayboldu, evrakım hala imzalanmadı, belediyeye gelip gitmekten yorulduk’ üzere şikayetleri ortadan kaldırıyoruz. Artık kimse belediyede üniteler ortasında dolaşmayacak. Hatta belediyeye gelinmesine bile gerek kalmayacak. E-Belge Platform uygulaması ile vatandaşlarımız istedikleri bilgi ve evrakla İlkadım Belediyesi kurumsal web sitesinden erişim sağladıktan sonra ana sayfadaki süratli menüde bulunan ‘E-Belge Platformu’ uygulamasına giriş yapabilecek. E-belediye üyelik süreçleri denetiminden sonra uygulamaya basitçe erişim sağlanacak” dedi.
Ekspertiz incelemeleri de dijital ortamda yapılıyor
Belediye Hizmet Binası Çok Gayeli Salon’da düzenlenen toplantıda uygulamanın kullanımı ve getirdiği kolaylıkları anlatan yazılım firması yetkilileri ise şu bilgileri verdi:
“Geliştirdiğimiz E-Belge Platformu’na girerek e-devlet, telefon ve mail adresi ile kendi isminize sistemde bir profil oluşturuyorsunuz. Talepler doğrultusunda ilgili dokümanlar sisteme yüklenerek elektronik imzalı dokümanlar dijital olarak hazırlanıyor. Uygulama; hazırlanmakta olan imar durumu dokümanının ve yapı ruhsatı talebinin hangi etapta olduğu yapı sahibine ve yapı müteahhidine SMS ve mail yoluyla otomatik olarak bildiriyor. Böylelikle vatandaşlar müracaatının hangi kademede olduğunu takip edebiliyor. Onaylanan proje ve evraklar elektronik olarak imzalandığı için E-Belge Platformu uygulaması ile vatandaşlar vakitten ve kağıt tüketiminden tasarruf ederek imar müracaat süreçlerini belediyeye gelmeden dijital ortamda tamamlayabiliyor. Birebir vakitte yapı kontrol sürecinin de dijital ortama taşınmasıyla yapının kontrolüne ait tüm bilgi ve dokümanlar elektronik ortamda takip edilebiliyor. Yapı kullanma müsaade evrakı taleplerinde de müracaat sahibi süreci dijital ortamda takip etme imkanı buluyor. Kredi ile konut almak için yapılan müracaatlarda ekspertiz incelemelerinin de dijital ortamda yapılması kolaylığı sunulduğundan süratli bir halde kredilendirme süreçlerinin yürütülmesine imkan sağlıyor.”