Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

İltihaplı Romatizmaya Dikkat!..

Sağlık Yayın: 11.04.2016 07:26 |Güncelleme:28.12.2023 12:01
İltihaplı Romatizmaya Dikkat!..

Özel Medikar Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon  Uzmanı Tayfun Güngör,  İltihaplı Romatizma hastalıkları konusunda uyarılarda bulundu.

Özel Medikar Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon  Uzmanı Dr. Tayfun Güngör  yaptığı açıklamada Romatizma’nın  tek bir hastalık olmadığını, 200’den fazla çeşidinin olduğunu, Romatizma temel olarak iltihaplı ve iltihaplı olmayan olmak üzere 2’ye ayrıldığını belirtti.

Güngör tarafından yapılan açıklama şöyle:

“ROMATİZMA NEDİR VE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Romatizma, kaslarda ve özellikle eklemlerde kendini gösteren ağrılı hastalıkların genel adıdır. Romatizma tek bir hastalık değildir. 200’den fazla çeşidi vardır. Romatizma temel olarak iltihaplı ve iltihaplı olmayan olmak üzere 2’ye ayrılır. İltihaplı romatizma mikropların neden olduğu, bağışıklık sisteminin bozulması sonucu ve ürik asit gibi maddelerin yaptığı hasar sonucu oluşan iltihap tipleri şeklinde görülür. İltihaplı olmayan romatizmada eklemde aşınma ve incelme görülür. Kemik çıkıntısı oluşabilir.

İLTİHAPLI ROMATİZMA TEK BİR HASTALIK MIDIR, NEDENLERİ NELERDİR, TEDAVİLERİ AYNI MIDIR?

İltihaplı romatizma, adından da anlaşıldığı gibi eklem ve kasların iltihabi durumudur. İltihabi romatizmaların sebebi genel olarak bilinmemekle birlikte genetik, çevre ve mikrobik faktörlerin vücudun bağışıklık sistemini bozarak kişinin kendi kan hücrelerinin kişinin kendi kas ve eklem dokularına saldırarak iltihap oluşturması olarak tanımlanabilir.  İltihabi romatizmanın birçok çeşidi mevcuttur. Kas veya eklem ağrısı veya şişliği olan birinde romatizmal sorgulama yapılarak tanı konulmaya çalışılır. Her iltihaplı romatizmal hastalığın tedavisi farklıdır.

HANGİ ŞİKAYETLERİ OLAN  HASTALARDA İLTİHABİ ROMATİZMAL HASTALIKLARDAN ŞÜPHELENİRİZ?

Yaygın eklem ağrısı veya eklem şişliği veya şişlikleri olan hastada; ağız-göz kuruluğu, gözde kum kaçmış gibi batma, güneşe çıkınca yüzde kelebek gibi kızarma, ellerde soğukta morarma beyazlaşma, ağız ve genital bölgede tekrarlayan aftlar, vücutta kırmızı renkli döküntüler sorgulanır. Yine bel ağrısı olan hastada; ağrı gece oluyor, gündüz geçiyorsa, sabah bir saatten fazla tutukluk oluyor ve hareket ettikçe geçiyorsa iltihaplı bel romatizmasından şüpheleniriz. Yaşlı, gece omuzlarında ağrısı olan ve yorganımı bile çekemiyorum diyen bir hastada omuz bölgesinin iltihaplı kas romatizmasından şüphe ederiz. Yine sedefi olan hastada eklem rahatsızlığı olduğunda sedefe bağlı eklem romatizmasından şüpheleniriz.

İLTİHAPLI OLMAYAN ROMATİZMAL HASTALIKLAR NELERDİR?

Bel-boyun fıtıkları, bel-boyun-diz-kalça eklemlerinin kireçlenmeleri, topuk dikeni, menisküs problemleri, yaygın kas romatizması en sık karşılaştığımız iltihaplı olmayan romatizmal hastalıklardır.

İLTİHAPLI OLMAYAN ROMATİZMAL HASTALIKLARIN SEBEPLERİ NELERDİR?

Genetik yatkınlığı olan kişilerde; yaşlanmaya bağlı yıpranma, kaza-darbe-zorlanmalar, stres, sigara, aşırı kilo, hareketsiz yaşam iltihabi olamayan romatizmalara neden olur.

İLTİHABİ OLMAYAN ROMATİZMAL HASTALIKLARDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Boyun fıtığından korunmak için bilgisayara uzun süreli bakmak gibi sabit pozisyonlu aktivitelerden kaçınılmalıdır. Kişi uzun süreli bilgisayar başında kalacaksa boynunu aralıklı olarak hareket ettirmelidir. Yine kişi yanlış pozisyonda oturmamalı ve yatmamalıdır. Boyun çukuru iyi bir şekilde desteklenerek uyunmalıdır. Ani boyun hareketlerinden ve boynu kütletmekten sakınılmalıdır. Bel fıtığından korunmak için otururken bel iyi bir şekilde desteklenmelidir. Yanlış pozisyonda oturmaktan kaçınılmalıdır. Yerden bir şey alırken direk belden değil dizlerin yardımıyla alınmalıdır. Yine ani bel hareketlerinden kaçınılmalıdır. Bel ve diz bölgesinde romatizması olanlar eklemlere binen yükü azaltmak için kilo vermelidirler. Diz kireçlenmesinden korunmak için olabildiğince merdiven inip-çıkmaktan, engebeli yüzeylerde gezinmekten kaçınılmalıdır. Ağrıların şiddetinin artmaması için ağrıyan eklemler bez korselerle soğuktan korunmalıdır.

 

ROMATİZMAL HASTALIKLAR NASIL TEDAVİ EDİLİR?

İltihaplı romatizmal hastalıklar çeşidine göre her biri farklı iltihap giderici ilaçlarla tedavi edilir. İltihabi olmayan romatizmal hastalarda öncelikle yukarıda bahsedilen önlemler alınır. Ağrı için ağrı kesici-kas gevşetici ilaç ve kremler verilir. Kasların gevşemesi, ağrının azalması, iyileşmenin hızlanması için sıcak-soğuk tedavi gibi fizik tedavi yöntemlerinden faydalanılır. Hastalığın çeşidine göre egzersiz tedavileri verilir. Bel-boyun-diz bölgelerini desteklemek için korselerden faydalanılır. Ağrılı bölgelere çeşitli maddeler kullanılarak iğne tedavileri uygulanır. İleri seviyedeki kireçlenme ve fıtıklarda ise cerrahi tedavi gerekebilir.

MEDİKAR FİZİK TEDAVİ BİRİMİNDE HANGİ HASTALIKLAR TEDAVİ EDİLMEKTEDİR?

Kas-eklem yakınmaları olan hastalarımızın şikayetlerini ayrıntılı bir şekilde dinleyerek; yine ayrıntılı bir muayene yapmaktayız. İltihabi ve iltihabi olmayan romatizmal hastalıkları yukarıda bahsettiğimiz metodlarla başarılı bir şekilde tedavi etmekteyiz. Hastalarımız son teknolojik ekipmanlarla kurulu ünitemizde sıra beklemeden, evlerinin konforunda fizik tedavilerini alabilmektedirler. Ailenizle mutlu ve sağlıklı günler dileriz”

 

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

81 İl Karabük Üniversitesinde Buluşacak

Karabük Yayın: 20.05.2024 12:59
81 İl Karabük Üniversitesinde Buluşacak

Çeşitli sergiler, sanat etkinlikleri, konserler, yöresel gösteriler, halk oyunları ve yöresel lezzetlerin sergileneceği ve 81 ilin tanıtımın yapılacağı KBÜFEST, 21 Mayıs 2024 Salı günü saat 11.00’de 81 il tanıtım stantları ve öğrenci kulüpleri stantları açılışı ile başlayacak.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılar, 81 ilin güzellikleriyle KBÜFEST ile Karabük Üniversitesi’nde bir arada olacak.

Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek KBÜFEST, 21-22 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek.

Türkiye’nin kültürel zenginlik ve çeşitliliğini ortaya koyacak KBÜFEST’te 81 ilin stantları açılarak illerin tanıtımı gerçekleşecek.

Etkinlik kapsamındaki çeşitli sergiler, sanat etkinlikleri, konserler, yöresel gösteriler, halk oyunları ve yöresel lezzetler festivalde yer alacak.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, KBÜFEST’in katılımcılar arasında kültürel değerlerin tanıtılmasını hedeflediklerini belirterek, “Burada 81 ilimizin özelliklerinin, kültürünün, değerlerinin tanıtılmasını amaçlıyoruz. Bu da bizim için son derece önemli. 81 ilimiz stantlar açarak kendi illerinin tanıtımlarını yapacak. Bu etkinliklere ilave olarak çeşitli müzik, spor, sanat, kültür olmak üzere birçok etkinlik KBÜFEST’te yer alacak. Tüm halkımızı 21-22 Mayıs’ta Karabük Üniversitesine bekliyoruz” dedi.

KBÜFEST, Karabük Üniversitesi Demir Çelik Kampüsü Teknoloji Fakültesi Önünde saat 11.00’de tüm halka açık olarak başlayacak.

PROGRAM BELLİ OLDU

Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde 21-22 Mayıs’ta düzenlenerek Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılar ile Türkiye’nin kültürel zenginlik ve çeşitliliğini ortaya koyacak KBÜFEST’in programı belli oldu.

KBÜFEST, 21 Mayıs 2024 Salı günü saat 11.00’de 81 il tanıtım stantları ve öğrenci kulüpleri stantları açılışı ile başlayacak.

KBÜFEST, Zekiye Çomaklı Anadolu Oyaları ve Cemil Belder Fotoğraf Sergisi, Konya Büyükşehir Belediyesi Türk Tasavvuf Mûsikîsi Ve Semâ Topluluğu tarafından yapılacak Semâ Mukabelesi ile Grup Can Türk Halk Müziği Konseri ile ilk gün sona erecek.

KBÜFEST’in ikinci gününde stant etkinlikleri, Ömer Günday Türk Halk Müziği Konseri ile sona erecek.

21-22 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek KBÜFEST ile Türkiye’nin 81 İlinin tüm güzellikleri Karabük’te tanıtılacak.