Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Eylül, 2024 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

‘İlkadım Bilim, Kültür ve Sanat Şenliği’ başladı

Samsun’da okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik 62 atölyede bilimsel bilginin günlük hayata aktarımını destekleyen etkileşimli etkinliklerin yer aldığı ‘İlkadım Bilim, Kültür ve Sanat Şenliği’ bugün yapılan açılış töreniyle başladı.
İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve İlkadım Belediyesi tarafından desteklenen İlkadım Bilim, Kültür ve Sanat Şenliği Projesi, TÜBİTAK Bilim Şenlikleri Destekleme Programı 4007-B kategorisinde ülke genelinde desteklenen 9 projeden biri olmaya hak kazandı. Proje kapsamında şenlikte bilim kültürünü toplumun her kesimine yayarak bilimsel düşünme becerilerini geliştirmek ve aynı zamanda bilime ve sanata olan ilgiyi artırmak hedefleniyor. Aynı zamanda doğa bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, mühendislik ve teknoloji alanları ve tarımsal bilimler gibi alanlarda toplam 62 atölye çalışması da planlandı.

Başkan Kurnaz: “İlkadım’da Bilim Kampüsü yapacağız”
Şenlikte gençlerin teknolojiye olan ilgi ve becerisini gördüklerini, İlkadım’da da Bilim Kampüsü yapmak için çalışmalara başladıklarını ifade eden İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, “Bugün çok mutluyum. İlkadım’da anaokulundan liseye kadar her aşamada eğitim gören öğrenciler bu bilim şenliğine katıldı. Son dönemde teknoloji alanında gençlerimizin katkısı çok önemli. Birçok gencimiz teknolojiye ilgi duymaya başladı. Burada da bunu görüyoruz. 4 gün sürecek bu şenliklerde çocuklarımız bilim atölyelerinde kendi becerilerini sergileyecekler. Biz de inşallah İlkadım Belediyesi olarak projelerimiz arasında olan Bilin Kampüsü adı altında güzel bir kampüs yapacağız. Başta İlkadımlı gençler ve çocuklar olmak üzere bütün hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız” dedi.
Proje ve şenlik hakkında bilgi veren Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar ise “İlimizde eğitim-öğretim faaliyetlerinin desteklenmesi kapsamında çok yönlü çalışmalar sürdürülüyor. Bunlardan biri de bugün açtığımız TÜBİTAK 4007 Projeleri kapsamındaki etkinliğimiz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında okul dışı eğitim faaliyetleri, çocukları heyecanladırmak ve öğrenmelerini desteklemek adına kurgulandı. 4007 Projeleri kapsamında da 60’ın üzerinde atölyemizle 4 gün sürecek etkinlikle çocuklarımızla buluşacağız. Burada onların yaparak öğrenecekleri destekleyici etkin ve özenle oluşturulmuş etkinlikler var. Öğrenciler denemeler yapıp, uygulamaları yerinde görecekler” diye konuştu.

Hedef 20 bin katılımcı
Şenlik çerçevesinde etkinlikler 18-21 Eylül tarihleri arasında Batıpark Mesire Alanı’nda 09.00-17.00 saatleri arasında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik 62 atölyede 62 atölye lideri tarafından bilimsel bilginin günlük hayata aktarımını destekleyen etkileşimli etkinlikler olarak gerçekleşecek. Bilim, sanat, drama, uzay, robotik tasarım, tarım gibi farklı alanlarda planlanan bu etkinliklerle 20 bin katılımcıya ulaşılması hedefleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Mustafa Akgün tarafından
08 Mayıs, 2025 12:40 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Keskinkılıç: “Et Meselesi, Ot Meselesidir”

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda Et ve Süt Kurumu gündeme alındı. Komisyon Katip Üyesi AK Parti Karabük Milletvekili Durmuş Ali Keskinkılıç, Et ve Süt Kurumu’nun stratejik rolüne dikkat çekerek, hayvancılıktaki en temel sorunun yem maliyetleri ve mera yetersizliği olduğunu vurguladı. Keskinkılıç’ın ifadesiyle: “Et meselesi, ot meselesidir.”

TBMM KİT Komisyonu’nda gerçekleştirilen toplantıda Et ve Süt Kurumu’nun faaliyetleri ele alındı. Kurumun merhum Genel Müdürüne rahmet dileyerek sözlerine başlayan AK Parti Karabük Milletvekili ve Komisyon Katip Üyesi Durmuş Ali Keskinkılıç, kurumun pandemi sürecinde gösterdiği performansa dikkat çekti. “Gıda zinciri kopmadı, üretici ayakta kaldı” diyen Keskinkılıç, kurumun stratejik yatırımlarının önemine işaret etti.

Keskinkılıç, Türkiye’nin hayvansal üretimde Avrupa’nın ön sıralarında yer aldığına ancak sorunun üretimden çok maliyetlerde yoğunlaştığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Hayvanın belli bir proteine ulaşabilmesi için belli miktarda ot tüketmesi gerekir. 1 kilo canlı ağırlık için 7-8 kilo kuru ot gerekir. Türkiye’de uzun boylu ot yapısı yok, kısa boylu otlara uygun bir coğrafyamız var. Bu da küçükbaş hayvancılık için elverişli ama mera yetersizliği büyük bir sorun. Türkiye’de meralar çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da; Batı’da mera kıtlığı yaşanıyor.”

Yem maliyetlerinin arttığını ve bunun Brezilya gibi hayvancılıkta güçlü ülkelerle Türkiye arasındaki üretim maliyeti farkının temel sebebi olduğunu belirten Keskinkılıç, “Hayvancılık politikamızın temeli meradır. Türkiye’de mera ıslahı birincil önceliktir” diye konuştu.

“YAPAY ET ÜRETİLMİYOR” AÇIKLAMASI

Toplantıda son dönemde kamuoyunda tartışma yaratan “yapay et” konusuna da değinen Keskinkılıç, Türkiye’de bu anlamda gerçek bir üretim olmadığını, bazı firmaların soya bazlı gıda takviyelerini “yapay et” olarak sunduğunu ve bu durumun yanlış anlaşılmalara yol açtığını belirtti.

“TARIM BİZİM GÜCÜMÜZDÜR”

Türkiye’nin tarımda hâlâ güçlü bir potansiyele sahip olduğunu belirten Keskinkılıç, Avrupa’da çiftçilik oranı yüzde 4,5 iken Türkiye’de bu oranın yüzde 15 olduğuna dikkat çekti. Türk çiftçisinin ve Türk tarım ürünlerinin dünya genelinde güvenle tercih edildiğini söyledi. Son olarak süt-yem paritesine değinen Keskinkılıç, 2025 yılı verilerine göre paritenin 1,38-1,39 bandında olduğunu ifade ederek sözlerini tamamladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.