Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

İl Teknik Komitesi Olağan Toplantısı Yapıldı

Bartın Yayın: 02.05.2014 07:41
Yazar:

BARTIN Tarımsal Yayım ve Danışmanlık İl Teknik Komitesi Olağan Toplantısı Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde yapılan toplantıya Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, KTV Şube Müdürü Hüseyin Bilasa, TAD Şube Müdürü Sami Ünal, Gıda ve Yem Şube Müdürü Aytekin Yıldırım, Bartın Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi İbrahim Yıldırım, Süt Üreticileri Birliği Temsilcisi Ali Soyöz, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Reşat Aslan katıldı.Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Tarımsal işletme sahiplerinin bilgi, teknik ve yöntemler konusunda ki ihtiyaçlarının mahallinde, zamanında, uygun yayım teknikleri ile ve yeterli düzeyde karşılanmasını sağlamak amacıyla, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri’nin düzenlenmesine dair yönetmelik 5 bin 488 sayılı kanunun çiftçi eğitimi, yayım ve danışmanlık hizmetlerini düzenleyen 9. maddesi gereği resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili yönetmeliğin 10. maddesine göre oluşturulan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık İl Teknik Komitesi Olağan Toplantısı gerçekleştirildi. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin düzenlenmesine dair yönetmelik ve uygulama esaslarındaki değişiklikler hakkında sunum yapıldıktan sonra ilimizde tarımsal danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması için yapılması gerekenler hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu” denildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta

Ekonomi Yayın: 02.05.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta

Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan 100 yıllık su değirmeni, devletin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasıyla ayakta kalarak yeni yüzyıla tutundu. 60 yaşındaki Yaşar Dokgöz’ün emeğiyle tahılları öğüten asırlık değirmen, bu geleneğin yöredeki son örneği olarak zamana direniyor.

Kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi

İlçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Değirmenler mevkiinde bulunan asırlık su değirmeni, bu kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dereden sağlanan suyun gücüyle çevirdiği taşa dökülen tahılları öğüten değirmen Gümüşhacıköy Kaymakamlığı’nın 2017 yılında yaptırdığı restorasyon çalışmasıyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü.

Çocukluğundan bu yana aile yadigarı değirmende çalıştığını belirten değirmenci Yaşar Dokgöz, “Mesleği babamdan öğrendim. Buğday, arpa, mısır gibi tahılları burada öğütüyoruz. Faaliyetleri durmuştu. Onarıma ihtiyacı vardı. Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Amasya İl Özel İdaresi’nin desteğiyle restore edildi. 7 yıldır tıkır tıkır çalışıyor” dedi.

Komşu illerden de müşteri geliyor

Çevre köyler, ilçeler ve komşu illerden bile müşterilerinin bulunduğunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un alıyor. Kimisi öğütmek için buğday getiriyor. Öğütüp gönderiyoruz. Müşterilerimize, dostlarımıza kapımız her zaman açık” diye konuştu.

Yörede yetiştirilen Üveyik buğdayından üretilen unu müşterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardımcısı ise 40 yıllık hayat arkadaşı eşi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sağladıkları asırlık değirmende yaşamlarını sürdürüyor.

Paylaş: