Karabük Postası tarafından
13 Kasım, 2015 15:13 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

İl Sağlık Müdüründen İlaç Uyarısı

Karabük İl sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı ile ilgili olarak vatanları uyardı. İl Sağlık Müdürü Ahmet Sarı yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Bu bağlamda ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerileri doğrultusunda “Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Programı” yürütülmektedir. Bu program kapsamında “Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Ulusal Eylem Planı 2014-2017” hazırlanmış ve Bakanlık Makam Oluru sonrasında uygulamaya konulmuştur. Bahse konu Makam Oluru doğrultusunda diğer illerde olduğu gibi İlimizde de İl Sağlık Müdür Yardımcısı koordinatörlüğünde, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden bir temsilcinin yer aldığı “Akılcı İlaç Kullanımı İl Koordinatörlüğü (AİK-İK)” kurulmuş ve çalışmalara başlamıştır. Bilinmelidir ki akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine,antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, istenmeyen etki görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı sonucunda karşılaşılan en ciddi sorunlardan biri bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesi ve antibiyotiklerin o bakterilere karşı etkisiz hale gelmesidir. Son yıllarda yeni antibakteriyel etkili moleküllerin geliştirilmemesi nedeni ile antibiyotiklerin akılcı kullanılması daha önemli hale gelmektedir. Antibiyotik direnci nedeniyle yakın gelecekte basit enfeksiyonlar ve küçük yaralanmalar bile ölümcül olabilecektir. “Akılcı İlaç Kullanımı (AIK) Ulusal Eylem Planı 2014-2017” kapsamında özellikle antibiyotiklerin eczanelerde reçetesiz satılmamasına yönelik il sağlık müdürlüğümüzce gerekli önlemler alınmaktadır. Ayrıca önümüzdeki günlerde ilimizde görev yapan Enfeksiyon Hastalıklarıve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı tarafından aile hekimlerine yönelik Akılcı Antibiyotik Kullanımı Eğitimi” yapılması planlanmaktadır. Akılcı İlaç Kullanımı (AIK) Ulusal Eylem Planı kapsamında vatandaşlarımızın; hasta oldukları zaman kendi kendilerine ilaç kullanmamalarını, önce hekimlerine başvurmalarını, hekimin önerdiği ilaçları belirlenen süre ve miktarda kullanmalarını ve bu konuda eczacılarına danışmalarını tavsiye ederim. Ayrıca ilaçları yalnızca hekimin gerekli görmesi durumunda ve reçeteli olarak kullanmalarını, hekimin bilgisi olmadan başka ilaçlara veya tedavi seçeneklerine başvurmamalarını, tedaviye başladıktan sonra gelişen yakınmaların ilaca bağlı olabileceğini hatırlatırız.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ocak, 2026 04:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Kastamonu’da çıkan çatı yangını itfaiye tarafından söndürüldü

Kastamonu’nun Cide ilçesinde ekmek fırınının üst katında bulunan evin çatısında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.
Yangın, Cide ilçesi Kasaba Mahallesi Atatürk Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, ekmek fırınının bulunduğu binanın çatı katında çıkan yangın, kısa sürede büyüdü. Alevleri fark eden çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine yangın yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın diğer binalara sıçramadan söndürüldü. Yangında, evin çatısında büyük çapta maddi hasar meydana geldi.
Yangının baca kısmından kaynaklandığı değerlendiriliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin