Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
16 Nisan, 2019 14:58 tarihinde yayınlandı
0

İl Sağlık Müdürü Sarı’dan Kene Uyarısı

Karabük’te alınan önlemler ve eğitimler sonrası ciddi oranda adeta yok olan KKKA vakasının 5 yıl aradan sonra yeniden hortladığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı; Kene ile karşılaşıldığında bunun asla elle çıkarılmaması gerektiğini belirterek, “Üzerine kene yapışmış hayvanlara direk temasta bulunmayın. Özellikle mesleği hayvancılık olan besicilikle uğraşan vatandaşlarımızın daha dikkatli olmaları gerekiyor. Kene ile karşılaşıldığında asla bunu çıplak elle çıkarmayın Eldiven, bez veya cımbızla çıkarın, kolonya, gaz yağı dökmeyin yada yakmaya kalkmayın” dedi

Karabük’te 2008 ve 2009 yıllarında Kene ısırması sonrası yoğun ölümlerin yaşandığı Karabük’te alınan önlemler ve eğitimler sonrası ciddi oranda adeta yok olan KKKA vak’ası 5 yıl aradan sonra yeniden hortladı.
2006 ve 2007’de birer, 2008’de 9, 2009’da 5, 2010, 2011 ve 2013 yıllarında birer kişi olmak üzere 8 yılda 19 kişinin Kene ısırması sonrası hayatını kaybettiği Karabük’te son 5 yıldır ölüm vak’ası olmamıştı.Pazar günü kişinin kene ısırması sonrası hayatını kaybetmesi ve 7 aylık çocuğunun da Ankara’da tedavi görmesi üzerine İl Sağlık Müdürü vatandaşlara kene uyarısında bulundu.
İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı, Kene vak’aları daha önceki yıllarda kentte sıkça görüldüğünü ve 2013 yılından sonra ölümlü vak’a ile karşılaşmadıklarını söyledi.
Sarı, 5 yıl aradan sonra ilk kez Kene ısırması sonrası ölümlü vak’alarının olduğunu 7 aylık bir bebeğin ise Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle Ankara’da tedavi gördüğünü hatırlatarak, “ Daha önceki yıllarda hem vatandaşlarımızı, hem de, öğretmenlerimizi, muhtarlarımızı, sağlık personelimizi bilgilendirmiştik. Bu yıl da tüm sağlık personelimizi KKKA hastalığı ile ilgili bilgilendirmemizi tamamladık. Diğer ilçelerimizde ise KKKA eğitimlerimiz devam ediyor. Muhtarlarımıza ve köy imamlarımıza eğitimleri tekrarlayacağız” dedi.
“ VATANDAŞLARA UYARI”
İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı, kene ısırması ile ilgili vatandaşlara uyarıda da bulunarak, “Vatandaşlarımızdan isteğimiz, özellikle bağ, bahçe ve ormanlık alanlara çıktıklarında açık renkli kıyafet giymelerini, mümkünse pantolon paçalarını çoraplarının içine sokmalarını, yere bir şey sererlerse açık renkli sermelerini istiyoruz. Ayrıca, üzerine kene yapışmış hayvanlara direk temasta bulunmasınlar. Özellikle mesleği hayvancılık olan besicilikle uğraşan vatandaşlarımızın daha dikkatli olmaları gerekiyor. Kene ile karşılaşıldığında asla bunu çıplak elle çıkarmasınlar. Eldiven, bez veya cımbızla çıkarsınlar. Keneyi çıkarmak için üzerine, kolonya, gaz yağı dökmesinler yada yakmaya kalkmasınlar. Bu kenenin kusmasına vücudundaki içerikleri kişiye zerk etmesine sebep olur. Bu tür davranışlar daha büyük tehlike oluşturuyor. Kene tutulmasından sonra belirtiler 1-3 ile 10 gün arasında kendini gösteriyor. Kene tutulması olan vatandaşlarımız mutlaka sağlık ocağına başvursun. Eğer ateş, halsizlik, kırgınlık, baş ve kas ağrısı ile bulantı kusma olması halinde mutlaka enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekiyor. Kene yapışmış, kene ile temas etmiş vatandaşlarımızla temas noktasında dikkat etmeliyiz. Kan ve diğer vücut sıvılarında başka insanlara  bulaşabilir. Bu konuda sağlık personelimizde yüksek risk altında. Bu konuda vatandaşlarımızın daha titiz olmalarını istiyoruz. Kişisel tedbirlerimizi her zaman almalıyız” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
alevlere teslim olan ev kullanilmaz hale geldi vwDlIGDh
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Mayıs, 2026 20:37 tarihinde yayınlandı
0 0

Alevlere teslim olan ev kullanılmaz hale geldi

Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde soba parlaması neticesinde alevlere teslim olan ev kullanılmaz hale geldi.

Olay, Hanönü ilçesine bağlı Akşasu köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Hasan Özmen’e ait evde sobanın parlaması neticesinde alevlerin sıçradığı evde yangın çıktı. Yangın sırasında evde bulunan vatandaşlar, pencereleri kullanarak dışarı çıktı.

112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirilen ihbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından yangın söndürüldü. Olayda can kaybı ya da yaralanan olmazken ev kullanılmaz hale geldi.

Yangınla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin