İl Müftüsü Halik Bektaş’tan Fitre Açıklaması - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
30 Haziran, 2015 14:20 tarihinde yayınlandı
0
0

İl Müftüsü Halik Bektaş’tan Fitre Açıklaması

Karabük İl Müftüsü Fitre İbadeti ile ilgili açıklama yaptı. Fitrenin Oruçtaki noksdanlıkları giderdiğini ifade eden Müftü Bektaş yaotığı açıklama şunları söyledi:
“Borcundan ve asli ihtiyaçlarından fazla nisap miktarı malı veya onun kıymetinde parası olan Müslümanların fıtır sadakası yani fitre vermeleri vaciptir.
Fitre ramazan ayında fakirlere verilen bir sadakadır. Bayramdan önce verilmesi gerekir. Dini ölçülere göre zengin olan kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının fitrelerini vermesi gerekir.
Fitre, zekât verilebilecek fakirlere verilmelidir. Bir fitre bölünemez, yalnız bir fakire verilebilir. Ancak bir fakire birden fazla fitre verilebilir.
Fitre ve zekât niyet edilerek verilmelidir. Ancak bunu fakire söylemeye gerek yoktur. İçten niyet etmek yeterlidir. Söyleyerek fakiri mahcup etmemek gerekir.
Fitre, Orucumuzdaki Noksanlıkları Giderir
Fitre zengin Müslümanların yerine getirmeleri gereken mali ibadetlerden biridir. Fitre, tutulan oruçlardaki olabilecek noksanlıkları giderir, kişiyi ölümün sıkıntılarından ve kabir azabından korur. Ayrıca Ramazanda verilen fitrelerle fakirler de bayram ihtiyaçlarını karşılama imkânı bulurlar. Zekât ve fire vererek zenginler fakirlere olan borçlarını ödemiş hem de sevap kazanmış olurlar.
Fitrenin En alt sınırı 11,5 TL. Olarak Belirlendi.
2015 yılı için fitre miktarı asgari (en az) 11,5 TL (onbir lira elli kuruş) olarak belirlenmiştir. Ancak üst sınırı yoktur. Fitre vermesi gerekenler kendi zenginlikleriyle mütenasip ve kendi yaşam standartlarıyla orantılı olarak daha fazla verirlerse elbette daha hayırlı ve daha güzel olur.
Yaşlılık ve düşkünlük nedeniyle oruç tutamayanlarla, oruç tutmaya engel hastalığı ömür boyu devam edenlerin tutamadıkları her oruç günü için verecekleri fidye miktarı da fitre miktarıyla aynıdır.
Türkiye Diyanet Vakfı ülkemizde ve dünyanın 67 ülkesinin 400 farklı bölgesinde iftar sofraları kurmakta, fakirlere yardım elini uzatmaktadır.
FİTRE yazarak bütün GSM operatörlerinin faturalı hatlarından ücretsiz olarak 5601’e gönderilecek bir mesajla 11,5 TL tutarında bir fitre verme imkânı vardır. Ayrıca www.diyanetvakfi.org.tr adresinden online bağış yapılabilmektedir. Müftülüklerimize gelerek de makbuz karşılığı fitre, zekât ve bağışlar yapılabilmektedir.
Bu yollarla iletilen fitre, zekât ve bağışlar bağışlayanlar adına fakirlere ulaştırılmaktadır.
Hayrımızı Kimseyi Rencide Etmeden yapmalıyız.
İyilik yaparken kimseyi rencide etmeden ve sırf Allah rızası için yapmak şarttır.
Fitre veya zekâtımızı verirken de o kişiye verdiğimizin fitre veya zekât olduğunu söylememize gerek yoktur. Bizim o niyetle vermemiz yeterlidir. Allah niyetlerimizi bilmektedir. Ayrıca o kişileri minnet altında bırakacak her türlü söz ve davranıştan sakınmak gerekir.
Fakir ve kimsesizlere yapılan yardımlar aynı zamanda sosyal bağları pekiştirir. Birlik ve kardeşlik duyguları güçlendirerek toplumda bireysel benlik yerine toplumsal benliği öne çıkarır.
Sevinç ve mutluluğun hep birlikte paylaşıldığı, sıkıntı ve kederlerin de birlikte giderildiği toplum, sağlam temellere oturmuş ve huzur içinde yaşanabilir bir toplumdur. Yüce dinimiz de bunu arzulamakta ve bu hedef, ibadetlerin hikmetleri arsında önemli yer tutmaktadır.
Ramazanınız mübarek, ibadetleriniz ve dualarınız makbul olsun.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
ogrenciler ve huzurevi sakinleri kusaklar arasi etkilesime dikkat cekti EBOypgMC
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Mart, 2026 16:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Öğrenciler ve huzurevi sakinleri kuşaklar arası etkileşime dikkat çekti

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer; Psikoloji ve Yaşam Topluluğunun, Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) tarafından desteklenen “Köklerden Geleceğe: Kuşaklar Arası Etkileşim ve Destek Programı”nın kapanış etkinliğine katıldı. Yaşlılar Haftası kapsamında gerçekleştirilen program, topluluk öğrencileri ile huzurevi sakinlerini bir araya getirerek kuşaklar arası etkileşimi güçlendiren bir farkındalık oluşturdu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Psikoloji ve Yaşam Topluluğu tarafından ÜNİDES kapsamında desteklenen “Köklerden Geleceğe: Kuşaklar Arası Etkileşim ve Destek Programı”nın kapanış etkinliğinde öğrenciler ile huzurevi sakinleri ile bir araya geldi. Farabi Genç Ofiste gerçekleştirilen programa; BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu, Zonguldak Gençlik Hizmetleri Müdürü Erhan Yavaş, akademik ve idari personel, öğrenciler ile huzurevi sakinleri katıldı.

BEUN Psikoloji ve Yaşam Topluluğu ve Topluluk Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Yeşilyaprak tarafından düzenlenen etkinlik, Yaşlılar Haftası kapsamında gerçekleştirildi. Zonguldak Merkez Huzurevi sakinlerinin üniversiteye davet edildiği programda, büyükler ile genç öğrenciler bir araya gelerek Yaşlılar Haftası’nı birlikte kutladı. Etkinlik kapsamında huzurevi sakinleri öğrencilerle birlikte çeşitli türküler seslendirdi. Düzenlenen çanta boyama çalışmasında ise katılımcılar birebir eşleşerek keyifli anlar yaşadı. Kuşaklar arası etkileşimi güçlendiren etkinlik, samimi diyaloglara sahne oldu.

Programa ilişkin değerlendirmede bulunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, öğrenci topluluklarının ÜNİDES kapsamında elde ettiği başarılardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şu ifadeleri dile getirdi:

“Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak öğrencilerimizin yalnızca akademik başarılarıyla değil; aynı zamanda sosyal, kültürel ve toplumsal alanlardaki gelişimleriyle de donanımlı bireyler olarak yetişmelerini önemsiyoruz. Bu doğrultuda öğrenci topluluklarımızın proje üretme kültürünü benimseyerek her geçen dönem daha nitelikli, daha kapsamlı ve etkili çalışmalar ortaya koyması, üniversitemizin benimsediği bütüncül eğitim anlayışının somut bir yansımasıdır. Bugün ÜNİDES 5’inci Dönem kapsamında Psikoloji ve Yaşam Topluluğumuzun hayata geçirdiği ‘Köklerden Geleceğe: Kuşaklar Arası Etkileşim ve Destek Programı’nın kapanış etkinliğine katılmış bulunuyoruz. Bu program son derece anlamlı ve örnek bir çalışmadır. Gençlerimiz ile büyüklerimizi bir araya getiren bu tür etkinlikler, toplumsal dayanışmayı güçlendirmekte, kuşaklar arası bağların kuvvetlenmesine önemli katkılar sunmaktadır. Bu vesileyle bugün bizlerle bir arada olan, bu anlamlı buluşmaya değer katan kıymetli büyüklerimize de yürekten teşekkür ediyor; kendilerine sağlıklı, huzurlu ve uzun bir ömür diliyorum. Öğrencilerimizin bu süreçte sergilediği duyarlılık ve sorumluluk bilinci bizler için ayrı bir gurur ve mutluluk kaynağıdır. Bu duygu ve düşüncelerle öğrencilerimize proje üretme ve kendilerini geliştirme noktasında önemli fırsatlar sunan ÜNİDES Programı dolayısıyla başta Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Osman Aşkın Bak olmak üzere Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne şükranlarımı arz ediyorum. Bununla birlikte öğrencilerimize ÜNİDES kapsamında her zaman destek olan Zonguldak Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Halil Hacı ile İl Müdürlüğümüze de teşekkür ediyorum. Son olarak özveriyle çalışan başta Psikoloji ve Yaşam Topluluğu olmak üzere tüm öğrenci topluluklarımızı ve onlara rehberlik eden değerli danışman akademisyenlerimizi gönülden tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.”

Program, günün anısına çekilen toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin