Karabük’te iki otomobilin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralanırken sürücülerden biri olay yerinden kaçtı. Kaza anı kameraya yansıdı. Edinilen bilgiye göre, 100. Yıl Mahallesi 1002. Cadde üzerinde seyir halinde olan N.M. idaresindeki yabancı plakalı otomobil, ismi öğrenilemeyen sürücü idaresindeki 78 ABE 848 plakalı otomobille çarpıştı. Kazada, N.M., Ş.S.M. ve V.B. yaralanırken ihbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekiplerin ilk müdahalesinin ardından yaralılar Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedavi altına alınan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilirken kaza sonrası olay yerinden kaçan sürücünün tespiti için çalışma başlatıldı. Öte yandan, kaza anı bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.
Türkiye'nin bir çok İlinde çıkan orman yangınlarının failleri yakalanırken, Karabük'teki orman yangınlarının faillerinin bulunamaması oldukça düşündürücü
Türkiye'nin bir çok ilinde aşırı sıcaklarla birlikte peş peşe çıkan orman yangınları, hem doğaya büyük zarar verdi, hem de kamuoyunun gündemini uzun süre meşgul etti. Yangınların bir çoğunda sabotaj şüphesi üzerinde durulurken çeşitli illerde faillerin yakalanarak adli makamlara sevk edilmesi, kamuoyunda bir nebze de olsa güven yaratmıştı. Ancak Karabük'te yaşanan orman yangınlarında durum oldukça farklı.
KARABÜK'TEKİ YANGINLAR ŞÜPHE UYANDIRIYOR
Karabük'ün Safranbolu, Ovacık ve Merkez ilçesine bağlı kahyalar köyünde çıkarak Aladağ mevkiine kadar yayılan orman yangınlarıyla ilgili şu ana kadar hiç bir şüpheli yakalanamazken, yangınların çıkış sebebi ve olası failleri hakkında yetkililer tarafından herhangi bir açıklama yapılmaması kamuoyunda endişe ve soru işaretlerine yol açtı.
Vatandaşlar Türkiye'nin dört bir yanında çıkan orman yangınlarının faillerinin kısa sürede tespit edilerek adalete teslim edildiğini hatırlatarak Karabük'teki sessizliği anlamakta güçlük çekiyor. Yangınların çıkış şekli ve zamanlaması sabotaj ihtimalini akıllara getirirken, yangının faillerinin halen daha yakalanamaması tepkilere neden oluyor.
ZARARIN BOYUTA DA BELİRSİZ
Öte yandan yangınlarda zarar gören alanın kaç hektar olduğu konusunda da resmi bir açıklama yapılmış değil. Yangının büyüklüğü, etkilediği eko sistem, flora ve fauna üzerindeki tahribat gibi önemli veriler de henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Bu durum şeffaflık beklentisi içindeki halkın tepkisini artırıyor.
Vatandaşlar sadece faillerin bulunmasını değil, aynı zamanda yanan alanların boyutu ve zarar tespit raporlarının da açıklamasını talep ediyor.
SORUŞTURMA NE AŞAMADA?
Yangınlarla ilgili herhangi bir adli veya idari soruşturmanın başlatılıp başlatılmadığı da ayrı bir merak konusu olurken, şu ana kadar konuyla ilgili olarak resmi bir açıklama da yapılmış değil. Karabük Valiliği, Orman Genel Müdürlüğü ve kolluk birimlerinin bu konuda ne tür adımlar attığı kamuoyu tarafından dikkatle izleniyor.
Karabük'teki orman yangınlarıyla ilgili başlatıldığı bildirilen soruşturmanın ne aşamada olduğu da belirsizliğini koruyor. Yetkililerden halkın endişelerini giderek şekilde şeffaf ve zamanında açıklamalar yapması beklenirken, bölge halkı orman yangınlarının faillerinin ortaya çıkarılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını talep ediyor. Aksi halde benzer olayların tekrarlanmasından ve Karabük ormanlarının tekrar hedef olmasından endişe ediliyor.