Yenice ormanlarında yapılacağı açıklanan Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yerine karşı çıkan platform, Yargıtay’ın son aldığı karara üzerine bir açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada, yerel mahkemenin kararı üzerine temyiz edilen davanın Yargıtay’ca bozulmasını olumlu bulduklarını bildiren platform üyeleri, “ Böylece idarenin eli güçlenecektir” dediler.
Bilindiği gibi, Karabük il ve ilçeleri ile tüm köylerin çöplerinin depolanması ve bertaraf edilmesi amacıyla 2006 yılında KARÇEV adlı bir birlik kurulmuş ve Karabük’ün Aşağıkızılcaören köyünde tesisin yapımına başlanmıştı. Tesisin yapımı sürerken iddialara göre heyelan meydana gelmiş ve idare ile yüklenici firma mahkemelik olmuşlardı. 2012 yılından bugüne sürüncemede kalan olay, Yenice ormanlarında katı atık bertaraf tesisi yapılacağının açıklanması ile yeniden gündeme gelmişti.
Yenice ormanlarına katı atık bertaraf ya da çöp depolama yapılacağı haberi üzerine Yenice’deki sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinden oluşan bir platform kurulmuş ve tesisin yerine karşı olunduğunu kamuoyuna açıklamışlar, Vali ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin’le bir görüşme yaparak imza kampanyası açılacağını duyurmuşlardı.
Aşağıkızılcaören köyünde başlatılan yatırım için şimdiye kadar 1 milyon 200 bin lira harcandığı, heyelan nedeniyle de buradan vazgeçildiği açıklamalarına platform, “Şimdi idarenin eli güçlenmiştir. Günümüzde, heyelan ve toprak kaymalarına karşı önlem alabilecek çok gelişmiş teknolojiler vardır. Çok büyük heyelanlar bile fora kazık yöntemiyle durdurulabilmektedir. Şimdiye kadar buraya harcanan para milletin parasıdır. Bu harcamanın heba olmaması için yapılan tesisin çevresi fora kazıklarla güçlendirilerek tesisin zarar görmesi engellenebilir. Bizim önerimiz, milli servete ve zamana gereken önemin gösterilerek, burada toprak kaymasına karşı güçlendirici çalışmalar yapılarak tesisin bitirilmesinin sağlanmasıdır. Milletin parasına ve zamana değer veren, tesisin bir an önce yapılmasını isteyen yöneticiler elbette ki vardır. Onları bu konuyu yeniden değerlendirmeye davet ediyor, tesisin başladığı yerde bitirilmesini öneriyoruz.” dediler.


İdarenin Eli Güçlenmiştir
Kastamonu’da öğrenciler yaptıkları bilimsel çalışmaları sergiledi
Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde öğrenciler tarafından yıl boyunca yapılan projeler, düzenlenen bilim fuarında sergilendi.
Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda öğenciler, yıl boyunca üzerinde çalıştıkları projelerini protokol üyeleri ve vatandaşlara anlattı. Hanönü Şehit Faruk Karagöz Yatılı Bölge Ortaokulu ve Hanönü İmam Hatip Ortaokulu’nun ortaklaşa düzenlediği fuarının açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, öğrencilerin projelerini inceledi.
Fen bilimlerinden teknolojiye, çevreden matematiğe kadar geniş bir yelpazede hazırlanan çalışmalar hakkında öğrencilerden bilgi alan Hanönü Kaymakamı Emre Oktay ve Hanönü Belediye Başkanı Metin Yamalı, gençlerin heyecanına ortak oldu.
Öğrencileri tebrik eden Hanönü Belediye Başkanı Metin Yamalı, “İlçemizdeki okullarımızın bu denli başarılı projelere imza atması bizleri gururlandırıyor. Öğrencilerimizin araştırma azmini ve öğretmenlerimizin onlara kattığı vizyonu bugün burada bizzat müşahede ettik. Hanönü Belediyesi olarak eğitime ve bilime yönelik her türlü girişimin destekçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.
Hanönü Kaymakamı Emre Oktay ise projelerin hazırlanma sürecinde emeği geçen idareci, öğretmen ve öğrencileri tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.
Bilim fuarına Hanönü Kaymakamı Emre Oktay, Hanönü Belediye Başkanı Metin Yamalı, Hanönü İlçe Milli Eğitim Müdürü Serkan Demirkıran, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mertcan Demil, İlçe Emniyet Amiri Şenol Demirata, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aydın Arukan, İlçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Yabaneri ve öğretmenler katıldı.


