Kurtoğlu’ndan Taşeron İşçi Açıklaması
Türkiye Kamu-Sen Karabük İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Ahmet Turgut Kortoğlu, Soma faciasının ardından alevlenen taşeron işçilere kadro umudunun hayal kırıklığına doğru gittiğini belirtti.
Hükümetin kadro beklentisi içindeki taşeron işçilerinin umutlarını suya düşürerek, taşeron çalışmayı da genişletecek bir düzenleme hazırlığında olduğunun ortaya çıktığını öne süren Kurtoğlu “Algı yönetimiyle taşeron işçilere yeni haklar getirileceğine dair kamuoyunda ortaya atılan bazı haberlere rağmen gerçekler, açıklananlarla örtüşmemektedir. Kamuoyunda taşeron işçilere kadro verileceği yönündeki haberleri yalanlamayarak toplumun beklenti içerisine girmesine göz yuman iktidar oluşturduğu algıyı hakları geriletmekte kullanmaktadır” dedi.
Kurtoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Basın yayın organlarında yer alan haberlere göre, üç bakanlığın üzerinde çalıştığı taşeron yasa taslağında kadro olmadığı belirtilmiştir. Ücret, kıdem ve yıllık izinde yeni haklar gelirken kamuda taşeron işçiliğinin kapısı da ardına kadar aralanmaktadır. Hükümet’in hazırladığı taşeron taslağında kamuda çalışan taşeron işçisinin kıdem tazminatı, ücret garantisi ve yıllık izin hakkına yeni iyileştirmeler getirilirken, çalışma şartlarının düzeltilmesine yönelik somut adım yer almamaktadır. Kamuda yeterli nitelik ve sayıda personel olmaması durumunda asli ve sürekli işlerin de taşerona verilmesinin önü taslak düzenlemeyle açılmaktadır. Örneğin kamu hastaneleri hemşire, doktor ya da teknisyeni taşeron işçi olarak dışarıdan alamayacak. Ancak, kadrolu doktor ya da hemşire sayısının yetersiz kalması durumunda bu hastaneler taşeron yoluyla doktor ya da hemşire çalıştırabileceklerdir. Bu taslak bu haliyle yasalaşırsa Türkiye’de memur kalmaz. Başbakan, 17 Aralık operasyonu sonrasında yurtdışından dönerken gazetecilere yaptığı, ‘Memurun iş güvencesinin kaldırılması gerekir’ açıklamasını bu taslakla hayata geçirmiş olacaktır. Kamuda yeterli personel olmadığı takdirde taşeron işçiliği yoluyla hizmet açığının kapatılabileceğine dair bir uygulama bugün için bütün hizmet alanlarında devletin asli ve sürekli görevlerinin taşeron işçileri eliyle gördürülmesinin önünü açacaktır. Bilindiği gibi kamuda sağlık, eğitim gibi bütün sektörlerde mühendis, doktor, öğretmen gibi büyük bir personel açığı bulunmaktadır. Buna göre devlet bu alanlara memur almak yerine taşeron çalıştırarak bu hizmetleri sağlamayı planlamaktadır. Türkiye Kamu-Sen olarak yıllardır AKP’nin uygulamalarının arka planındaki bu gerçeği kamuoyuna duyurmaya ve memurlarımızı uyarmaya çalışıyoruz. Bugün iş güvenliğinin, sosyal devlet ilkesinin ayaklar altına alındığı bir dönemde memurun iş güvencesi de tehdit altındadır. Bizler bütün sektörlerde iş güvencesinin sağlanması, taşeron işçiliğinin, 4/C’li çalıştırmanın, sözleşmeli statünün kaldırılması için mücadele ederken iktidarın milletimizi çağdaş köleliğe sürüklemesi kabul edilemez, bütün memur arkadaşlarımızı geleceklerine ve iş güvencelerine sahip çıkmaya davet ediyorum.”