Reklam
Reklam

Hopa’da yılan sokmaları arttı, uzmanlar Hopa engereği konusunda uyardı

hopada yilan sokmalari artti uzmanlar hopa engeregi konusunda uyardi
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Haziran, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
0

Çay döneminin başlamasıyla Artvin Hopa ilçesinde zehirli Kafkas engereği kaynaklı yılan sokmaları artarken, uzmanlar gözetici giysi kullanımı ve gerçek müdahale konusunda vatandaşları uyardı.

Artvin’in Hopa ilçesinde çay döneminin başlamasıyla birlikte yılan sokması hadiselerinde artış yaşanırken, uzmanlar vatandaşları bilhassa Kafkas (Hopa) engereği konusunda ikazlarda bulundu.

Bölgede endemik olarak yaşayan ve halk ortasında “Hopa engereği” olarak bilinen zehirli yılan, çaylık alanlarda sıkça görülmeye başlandı. Hopa Devlet Hastanesi Uzman Hekimi Kürşat Gül, son iki yılda yılan sokması nedeniyle hayatını kaybeden hadiselerin olduğunu belirterek bilhassa Mayıs-Eylül ayları ortasında yılan sokmalarının arttığını söyledi. Gül, vatandaşların gözetici kıyafet kullanması gerektiğini vurgulayarak çay bahçelerinde çalışanlara dizlere kadar uzanan kalın çizmeler, kalın kumaştan uzun pantolonlar ve kalın eldivenler giymelerini önerdi.

Yılan sokmalarında yanlışsız bilinen yanlışlar

Yılan sokmalarında halk ortasında yanlışsız bilinen yanlışlara da değinen Dr. Gül, şu uyarılarda bulundu:

“Yara yeri katiyetle kesilmemeli, kanatılmamalı, emilmemeli ve sıcak uygulanmamalıdır. Isırılan bölge kalp düzeyinin üzerinde tutulmalı, mümkün olduğunca hareketsiz bırakılmalı ve 5-10 cm üzerinden hafif bir turnike uygulanabilir. En kıymetlisi hasta en kısa müddette acil servise ulaştırılmalıdır.”

Uzmanlar, bölgede yaşayan vatandaşların ve çay döneminde çalışanların bu kurallara uyarak hayatlarını riske atmadan çalışabileceklerini tabir etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Karabük’te asfalt sezonu başladı

karabukte asfalt sezonu basladi FMp8yrSf
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Haziran, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Karabük İl Özel İdaresi tarafından 2026 yılı asfalt sezonunun startı Ovacık ilçesinde düzenlenen programla verildi.

Ovacık’ta gerçekleştirilen asfalt serim programına Ovacık Kaymakamı Öznur Güler Kıyak, AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Okan Kirman, Karabük İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, İl Genel Meclis üyeleri, kurum müdürleri, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Programda, 2026 yılı asfalt sezonu kapsamında yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi verilirken, kırsal bölgelerde ulaşım kalitesinin artırılması amacıyla sıcak asfalt çalışmalarının il genelinde aralıksız sürdürüleceği belirtildi.

Karabük İl Özel İdaresinden yapılan açıklamada, yeni sezonda da vatandaşlara daha güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sunmanın hedeflendiği ifade edilerek, belirlenen program doğrultusunda köy yollarında asfalt çalışmalarının devam edeceği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, asfalt sezonunun Karabük’e ve ilçelere hayırlı olması temennisinde bulunularak, sahada görev yapan personele kazasız ve sorunsuz bir çalışma dönemi dilendi.

Bizi sosyal medyadan takip edin