Hitit Üniversitesinde yürütülen proje kapsamında kimyasal içermeyen, insan sağlığına ve çevreye dost doğal boya üretildi.
Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Gamze Nur Müjdeci, zedeli elmalardan elde ettikleri yerli bir mikroorganizmadan, kimyasal içermeyen doğal boya üretebilmek amacıyla çalışma başlattı.
Proje kapsamında zedeli elmalardan elde edilen yerli bir mikroorganizma ile atık ekmek ve kavun kabuğundan kırmızı renkli doğal bir boya olan pulkeriminin üretimi gerçekleştirildi.
Dr. Öğr. Üyesi Müjdeci, yapılan çalışma ile doğal boyaların sentetik boyalara olan üstünlüklerini ve pulkeriminin potansiyel kullanım alanlarının belirlendiğini söyledi.
Proje yürütücüsü Müjdeci, üretim sürecinde atık ekmek ve kavun kabuğu kullandıklarını ifade ederek, “Doğal boyaların sağlığa ve çevreye dost özellikleri, onları sentetik boyalara karşı üstün kılıyor. Doğal boyalar, sentetik boyaların aksine insan sağlığına zararlı kimyasallar içermezler. Ayrıca, çevreye zarar vermezler. Pulkerimin, ayrıca antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere de sahiptir. Bunun yanı sıra güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma etkisi gösterir. Tüm bu özellikleri nedeniyle pulkerimin; gıda, kozmetik, ilaç ve tekstil endüstrilerinde geniş bir kullanma potansiyeline sahiptir.” şeklinde konuştu.
Çalışmanın yerli bir mikroorganizmanın ve bölgesel kaynakların değerlendirilmesiyle hayata geçirildiğini ifade eden Müjdeci, “Doğal boyalar, hem insan sağlığına hem de çevreye dost çözümler sunarak gelecekte daha fazla tercih edilmesi beklenen bir alternatif olarak dikkat çekiyor.” dedi.


Hitit Üniversitesi’nde zedeli elmalardan yerli mikroorganizmayla doğal boya üretildi
Kastamonu’da aranan 1 şahıs yakalandı
Kastamonu’da polis ekiplerince gerçekleştirilen denetimde hakkında yakalama kararı bulunan 1 şahıs yakalandı.
Edinilen bilgiye göre, Kastamonu İl Emniyet müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirile denetimde, bin 292 kişinin Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulaması yapılırken, 331 araç kontrol edildi. Denetimlerde çeşitli suçlardan aranması bulunan 1 şahıs yakalanırken, trafik kurallarını ihlal ettiği tespit edilen 7 araca idari para cezası uygulandı.
Öte yandan, ekiplerin yaptığı kontrollerde 2 iş yeri ile 8 şahsa, 5326 Sayılı Kabahatler

