Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Nisan, 2024 00:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Hitit Dini Merkezi Nerik’te bulunan esrarengiz tabletler ve eserler

Samsun Vezirköprü Oymaağaç Höyüğü’nde Hititlerin kutsal şehri Nerik’te yürütülen kazı çalışmaları sonrasında bulunan çivi yazılı tabletler, en önemli maddi kültür kalıntıları olarak dikkat çekiyor.
Uzun soluklu çalışmalar, araştırmalar ve tartışmalar sonucunda Hitit İmparatorluğu’nun kuzey sınırlarında olduğu düşünülen kutsal kent Nerik’in lokalizasyonu kesin olarak Oymaağaç Höyük’te yapılıyor. Samsun’un güneyinde Vezirköprü Ovası’nın ise kuzey bölümünde bulunan ve 200’e 1900 metre ölçülerindeki Oymaağaç Höyük, gerek konumu gerekse de buluntuları ile soru işaretlerini ortadan kaldırıyor. Höyük’te 20005 ve 2006 yılları arasında yapılan yüzey araştırmaları ile 2007 yılından bugüne kadar devam eden kazı çalışmaları sırasında bulunan 20’nin üzerinde ‘Hititçe çivi yazılı tablet parçası’ en önemli maddi kültür kalıntılarından biri olarak adlandırılıyor.

Sadece Nerik’te kullanılan bir teknik hem ahşap hem taştan yapılmış tablet: Dahanga
Söz konusu tabletlerde Nerik kentinin adı, Nerik’in tanrıları, Nerik’in Fırtına Tanrısı ve onun eşi Zah(s)apuna ile Haharwa Dağı gibi Nerik’in çevresindeki bölgelerin adları geçiyor. Ayrıca 2 tablet parçasında hem ahşap hem taştan yapılmış bir Dahanga’dan bahsediliyor. Dahanga, henüz bilinmeyen ama sadece Nerik’te bulunan bir mimari unsur olarak merak uyandırıyor. Söz konusu tabletler ve dönemin eserleri Samsun Müzesi’nde ziyaretçiler tarafından da yoğun ilgi görüyor.
Höyük’te açığa çıkartılan mimari kalıntılar da Oymaağaç Höyük-Nerik eşitliğini destekliyor. Hattusa’nın eski mabetlerinde benzer bir mabet, kare bir hububat deposu, tipik bir Hitit sur kapısı ve yer altına giden merdivenli su kaynağı Hititt dönemine tarihleniyor. Höyüğün kuzeydoğu tepesinde 40’a 40 metre ölçülerinde kuruluşu Orta Tunç Çağı ve en geç tabakası 2. Suppiluliuma dönemine tarihlenen bir tapınak bulunduğu aktarılıyor.
Tapınak hakkında yapılan bilgilendirmede, “Yapının konumu ve buluntularından dolayı Fırtına Tanrısı’nın tapınağı olarak nitelendiriliyor. Buluntular arasında Fırtına’nın sembol hayvanlarından Serri ve Hurri adlı boğaların betimlendiği pişmiş toprak heykelcik parçaları dikkat çekici bulunuyor. Purulliye (bahar) Bayramı ve diğer festivaller sırasında yapılan kilit seyahatlerin bitiş noktası olan Nerik’e gelince bu mabette Fırtına’ya kurbanlar kesilip, çeşitli hediyeler verilmişti. Mabedin avlusunda çok sayıda kalitesinden dolayı günlük kullanımdan ziyade dini amaçlı olduğunu bilinen tek kullanımlık minyatür kap ve tabaklar acıka çıkartıldı” açıklaması bulunuyor.

Hititlerin dikkat çeken müzik aletleri
Öte yandan, müzede Hititler’in kullandığı müzik aletleri de oldukça dikkat çekiyor. Müzede erken tunç çağına ait bronz çalpara, pişmiş topraktan yapılmış çıngırak ve birçok müzik aleti de sergileniyor. Kullanılan müzik aletleriyle ilgili olarak yapılan bilgilendirmede, “Çivi yazılı belgeler ve görsel arkeolojik materyaller Hititlerin kullandıkları müzik aletleri ve onların yapıldıkları malzemelerle ilgili bilgiler vermektedir. Ayrıca hangi törende hangi çalgıların birlikte çalınacağı ve ayrıntıları da belirtilmektedir. Lir, arp, bağlama gibi telli çalgılar, davul ve tef gibi vurmalı çalgılar, çift borulu ve doğal trompet gibi nefesli çalgılar, çalpara, zil ve sistrum gibi kendinden tınılı çalgılar Hitit yazılı ve görsel belgelerinde yer alan çalgılardır. Anadolu’da en sevilen bölgesel çalgılardan biri olan saz, Hitit Dönemi görsel kaynaklarda da yaygın olarak görülen müzik aletidir” ifadeleri yer alıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Mayıs, 2025 20:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Dünyada 18’nci, Türkiye’de ilk: 4 yaprakçıklı aort kapağına TAVİ operasyonu

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 80 yaşındaki bir hastaya, ender görülen dört yaprakçıklı aort kapağı nedeniyle transkateter aort kapak implantasyonu (TAVİ) yoluyla başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Operasyon, bu özelliği taşıyan hadiseler ortasında dünyada 18’inci, Türkiye’de ise birinci olma özelliği taşıyor.
Amasya’nın Merzifon ilçesinde yaşayan Muzaffer Uslu (80), göğüs sıkışması ve baygınlık şikayetleriyle başvurduğu Merzifon Devlet Hastanesi’nden Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Tetkikler sonucu, olağanda üç yaprakçıklı olması gereken aort kapağının dört yaprakçıklı olduğu belirlendi. Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Kolu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yenerçağ, kapak değişiminin açık ameliyatla yüksek risk taşıması nedeniyle kapalı usul olan TAVİ süreciyle tahlil sağladıklarını söyledi.

"100 bin bireyde 4 görülüyor"
Doç. Dr. Yenerçağ, işlem öncesi yapılan tetkiklerde karşılaştıkları ender bulgu hakkında ise "Hastanın TAVİ sürecinden evvel yapılan tetkiklerinde aort kapağının 3 yaprakçıklı olması beklenirken çok daha ender görülen ‘Quadricuspid’ ismi verilen 4 yaprakçıklı aort kapağı saptadık. Daha evvel bu türlü bir olay ile karşılaşmamıştık. Literatürleri, akademik çalışmaları inceledik. 4 yaprakçıklı aort kapağının toplumda 100 bin şahısta 4 görüldüğünü, taradığımız memleketler arası yayınlarda ise 4 yaprakçıklı aort kapağı bulunan yalnızca 17 hastaya TAVİ süreci yapıldığını saptadık. Ülkemizden bildirilen olay örneği bulamadık. Öbür ülkelerde yapılan hadiseleri ayrıntılıca inceledik. İleri tomografik tahlilleri yaptık. Vakamıza ayrıntılıca hazırlandık" dedi.

50 dakika içinde tamamlandı
Operasyonu gerçekleştiren takımı de paylaşan Yenerçağ, şunları söyledi:
"Doç. Dr. Serkan Sivri, asistan tabiplerimiz Berkan Öztürk ve Enes Kaya ile Anestezi Uzmanı Aynur Kaynar hocamızla birlikte takım halinde hastamıza başarılı TAVİ sürecini yaklaşık 50 dakika içerisinde tamamladık. Hastamızı 1 gün ağır bakımda takip ettikten sonra servis takibine aldık. Ender görülen bu 4 yaprakçıklı aort kapağına yaptığımız TAVİ sürecinin prosedürel ayrıntılarını literatüre kazandırmayı planlıyoruz. Bizden sonra bu ender hadise ile karşılaşan meslektaşlarımıza yol göstermesi açısından referans olacaktır."
Mustafa Uslu ise durumun uygun olduğunu söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.