blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Kasım, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Hıdırnebi’de sel kapanı ile taşkın riski azalacak, doğa turizmi canlanacak

Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki Hıdırnebi Yaylası’nda Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen Sel Kapanı Projesinde çalışmalar sürüyor. Bölgenin taşkın riskini azaltmayı amaçlayan proje kapsamında oluşturulacak göletin, turizm açısından yaylada çeşitlilik oluşturması hedefleniyor.
DSİ 22. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen Hıdırnebi Sel Kapanı projesi ile Hıdırnebi ve etrafındaki dere yataklarında yaşanabilecek mümkün sel ve taşkınların önüne geçilmesi planlanıyor. Akçaabat’ın Sertkaya mevkiinde yürütülen çalışmalar kapsamında 24 metre yüksekliğinde bir kapan inşa ediliyor. Yaklaşık 230 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak proje ile taşkın riski değerli ölçüde azaltılacak. Denetimli su akışının sağlanacağı yapıyla dere yatakları teminat altına alınırken, projenin etrafında oluşturulacak peyzaj alanlarıyla kamp, yürüyüş, tabiat sporları ve fotoğrafçılık üzere aktivitelerin desteklenmesi amaçlanıyor.

"Bu proje hem turizmi destekliyor hem gelecekteki su muhtaçlığımızı karşılayacak"
Hıdırnebi Sel Kapanı proje ile ilgili bilgiler veren Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, projenin 2026 yılının sonunda tamamlanacağını belirterek "Hıdırnebi Yaylası’nda rastgele bir taşkında müdafaa hedefli bir proje yapılıyor. O bölgede tıpkı vakitte bir turizm planlaması var. Proje ile o turizm planlaması desteklenecek ve hoş bir gölet oluşturulacak. Yaklaşık 24 metre yüksekliği olacak. 230 bin metreküp civarında su tutacak. Bölgedeki turizmin gelişmesi için değerli bir katkı sağlayacak. Vakit içerisinde global ısınmasının vermiş olduğu tesirle birlikte üst kotlarda su biriktirme ve göletler yapma üzere zorunluluğumuz var. Bu sayede onu da gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu proje hem turizmi destekliyor hem gelecekteki su muhtaçlığımızı karşılayacak. Birebir vakitte taşkında oradaki sorunları önleyecek. Bunun turizm tarafı da kıymetli. O bölgenin yaz aylarında nüfusu yaklaşık 15 bini buluyor. Bu nüfusun daha hoş alanlarda vakit geçirebilmesi ve turizmin çeşitlendirilmesi açısından kıymetli bir proje. Önümüzdeki yılın son aylarına hakikat projenin tamamlanarak su tutması hedefleniyor" dedi.
Çevre dostu bir proje yapıldığına dikkat çeken Lider Ekim, "Biz etraf dostu projeler geliştiriyoruz. Ne kadar ağaç kesiliyorsa 10-20 katı ağaçlandırma yapılıyor. Bu proje içerisinde kesilen fazla ağaç ölçüsü yok. Bir elin parmakları kadar bile ağaç kesilmemiştir. Rastgele bir etraf katliamı değil orada etraf dostu bir proje hazırlanıyor" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Kasım, 2025 00:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Başkan Karakaş, “Yenice ıhlamur balının AB’den coğrafi işaret alması gurur kaynağı”

Yenice Belediye Başkanı Serkan Karakaş, ilçeye mahsus ıhlamur balının Avrupa Birliği tarafından coğrafik işaret tescili almasının büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti.
Karakaş, yaptığı açıklamada, Yenice’nin isminin bir defa daha memleketler arası arenada duyulduğunu söz ederek, "Avrupa Birliği’nin coğrafik işaret tesciliyle ıhlamur balımız artık dünya pazarlarında hak ettiği pahaya yine kavuşuyor. İlçemiz için tarihî bir gün yaşıyoruz" dedi.
Projeye emek veren tüm kurumlara teşekkür eden Karakaş, "Başta Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Bey olmak üzere, Valimize, milletvekillerimize ve Kaymakamımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Ayrıyeten süreç boyunca dayanak veren tüm sivil toplum kuruluşlarımıza ve üreticilerimize de şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
Karakaş, Yenice’nin doğal eserlerinin memleketler arası tanınırlığının artmasının bölge iktisadına kıymetli katkı sağlayacağını tabir etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.