karabuk
İmsak 05:45
Güneş 07:10
Öğle 13:06
İkindi 16:17
Akşam 18:52
Yatsı 20:11
İmsaka kalan son --:--
Namaz Vakitleri
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Mayıs, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
0
0
Okuma Süresi: 2dk

‘Her yıl yaklaşık 8 milyon kişi, sigara ve tütün ürününe bağlı hastalıklardan ölüyor’

Sigara kullanımının milyonlarca insanın hayatını tehdit ettiğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, “Sigara, başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türüne, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kalp hastalıkları, felç ve çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına yol açar. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, her yıl yaklaşık 8 milyon kişi sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımına bağlı hastalıklardan ölmektedir” dedi.
Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Nurhan Köksal, Dünya Tütüne Hayır Günü dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu.

“Pasif içicilik tehlikeli”
Sigaranın neden olduğu hastalıklara değinen Prof. Dr. Köksal, “Sigara kullanımı başta olmak üzere tütün ürünleri, dünya genelinde en önlenebilir ölüm nedenlerinden biridir ve milyonlarca insanın hayatını tehdit etmektedir. Sigara, başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türüne, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kalp hastalıkları, felç ve çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına yol açar. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, her yıl yaklaşık 8 milyon kişi sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımına bağlı hastalıklardan ölmektedir. Bu ölümlerin yaklaşık 1,2 milyonu, sigara içmeyen ancak pasif içicilik nedeniyle tütün dumanına maruz kalan insanlardır” diye konuştu.

“Sigara kanserin başlıca nedenlerinden”
Ülkemizde de sigara kullanımının oldukça fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Köksal, “Ülkemizde, sigara kullanımının oldukça yaygın olduğu ülkelerden biridir ve bu durum halk sağlığı üzerinde büyük bir yük oluşturmaktadır. Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklardan ölmektedir. Sigara, Türkiye’de kalp-damar hastalıkları, kanser ve solunum yolu hastalıklarının başlıca nedenlerinden biridir. Ayrıca, tütün kullanımına bağlı hastalıkların tedavi maliyetleri ve iş gücü kayıpları da ülke ekonomisi üzerinde ciddi bir yük oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

“Tütün ürünlerinin satışına ve reklamına yönelik sıkı düzenlemeler uygulanmalıdır”
Sigara içen bireylerin ve çevrelerindeki pasif içicilerin, tütün kullanımının olumsuz sağlık etkilerinden doğrudan etkilendiğini belirten Prof. Dr. Köksal, “Özellikle çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar gibi hassas gruplar, pasif içiciliğin zararlı etkilerine karşı daha savunmasızdır. Sigaranın zararlarından korunmak için kapsamlı bir yaklaşım benimsenmelidir. Kamu bilincini artırmak için düzenli eğitim kampanyaları düzenlenmeli, sigara bırakma destek hizmetleri yaygınlaştırılmalı ve tütün ürünlerinin satışına ve reklamına yönelik sıkı düzenlemeler uygulanmalıdır. Ayrıca, sigara içmenin yasak olduğu alanların genişletilmesi, yasak alanların denetiminin arttırılması ve sürdürülmesi tütün kullanımını azaltmada etkili stratejiler arasındadır” ifadelerini kullandı.

“Profesyonel yardım alınabilir”
Tütün ürünlerinden kaçınmak için bireysel ve toplumsal düzeyde çeşitli önlemler alınabileceğini dile getiren Prof. Dr. Köksal, “Bireyler, sigarayı bırakmak için profesyonel yardım alabilir ve nikotin yerine koyma tedavisi gibi yöntemleri deneyebilir. Toplumda ise, gençlerin sigaraya başlamasını önlemek amacıyla eğitim programları ve farkındalık kampanyaları yürütülmelidir. Ayrıca, sağlık kuruluşları ve sivil toplum örgütleri, sigara bırakma sürecinde destek sağlamak için kaynaklar sunmalı ve sigara içmeyen bir yaşam tarzını teşvik etmelidir. Bu şekilde, tütünsüz bir yaşamın sağlığa ve genel yaşam kalitesine olan katkıları daha geniş kitlelere ulaştırılabilir” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
Bu haberin kategorisini takip et:
deprem tatbikati gercegi aratmadi sKGxxy9E
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mart, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0
Okuma Süresi: 2dk

Deprem tatbikatı gerçeği aratmadı

Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Düzce Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Pansiyonunda 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla deprem ve yangın tahliye tatbikatı gerçekleştirildi.
Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, 1-7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü organizasyonu ile düzenlenen deprem ve yangın tahliye tatbikatına katılım sağladı. Tatbikat senaryosu gereği, 5 Mart 2026 Perşembe akşamı merkez üssü Düzce olan bir depremin meydana geldiği kabul edilerek, olay 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirildi. İhbarın ardından AFAD, Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, UMKE, 112 Acil Servis, MEB AKUB ve emniyet ekipleri hızlı şekilde bölgeye sevk edildi. Gerçekleştirilen tatbikata yönelik değerlendirmelerde bulunan Düzce İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Kahraman, deprem haftasına yönelik bu etkinlikleri her yıl mart ayının ilk haftasında gerçekleştirdiklerini belirterek, tatbikatla birlikte Düzce’de görev yapan arama kurtarma ekiplerinin çok güçlü bir yapıda olduğunu bir kez daha gördüklerini dile getirdi.
AFAD İl Müdürü Ahmet Güngör ise, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul, yurt ve pansiyonlarda Deprem Haftası nedeniyle bu tür etkinlikler yapıldığını belirtti. Düzce’deki arama kurtarma ekiplerinin de deprem ve yangın senaryosu çerçevesinde deprem anında öğrencilerin nasıl tahliye edileceğini uygulamalı olarak gösterdiklerini kaydeden Güngör, bu tür eğitimlerin hafta boyunca sürdürüleceğini dile getirdi.
Düzce İl Milli Eğitim Müdürü Gülşen Özer ise olmaması gereken bir gerçeğe hazırlık amacıyla eğitim kuruluşlarına yönelik yapılan bu tarz tatbikatların öneminden bahsederek, başarılı şekilde tamamlanan tatbikattan ötürü emeği geçen tüm kurumlara teşekkür etti.
Düzce Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Pansiyonunda gerçekleştirilen, kurum personelinin afetlere hazırlık ve müdahale kapasitesinin en üst düzeye çıkarılmasının amaçlandığı tatbikatta, senaryo gereği depremden dolayı enkaz altında kalanlar ve depremin ardından çıkan yangında mahsur kalan öğrenciler kurtarıldı. Tahliye ve yaralılara başarılı şekilde müdahale edilmesi ile tatbikat tamamlandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin