Reklam
Reklam

Hem eğitim görüp hem üretiyorlar

hem egitim gorup hem uretiyorlar
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Aralık, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
0

Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 8 yıldır faaliyet gösteren mantar üretim tesisinde, öğrenciler uygulamalı eğitim alırken üretilen mantarlar satış ofisi aracılığıyla tüketiciyle buluşturuluyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren mantar üretim tesisi, 8 yıldır hem eğitim öğretime hem de bölge halkına hizmet veriyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin uygulamalı eğitim aldığı tesiste, üretilen mantarlar üniversitenin satış ofisinde tüketiciyle buluşturuluyor.

“8 yıldır eğitim ve öğretim bir arada”

TOGÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Genel Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Türkokul, tesisin yaklaşık 8 yıldır aktif olarak faaliyet gösterdiğini belirterek, “Aşağı yukarı 8 yıldır üretimimize aktif şekilde devam ediyoruz. Hem lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimize uygulamalı eğitim veriyoruz hem de bölge halkına danışmanlık yaparak topluma katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

“Akademik yönetimden üretime destek”

Üretim tesisinin kurulmasında üniversite yönetiminin önemli katkıları olduğunu vurgulayan Türkokul, “Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz hocamızın ve önceki dönem rektörlerimizin ciddi destekleriyle orta ölçekli bir üretim tesisini hayata geçirdik. Bundan sonraki süreçte de özellikle lisans öğrencilerimiz ve bölge halkı için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“60 metrekarelik alanda üretim”

Tesiste üretilen mantarların TOGÜ satış ofisi aracılığıyla satıldığını aktaran Türkokul, “Yaklaşık 9 ay üretim yapıyoruz. Yaz aylarında hem mevsimsel şartlar hem de sebze-meyvenin bol olduğu dönemler nedeniyle talep bir miktar düşüyor. İstiridye mantarını 9 ay boyunca üretiyoruz, beyaz kültür mantarını ise yılın büyük bölümünde üretmek mümkün. 60 metrekarelik bir alanda üretim gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Son yıllarda istiridye mantarı üretimine yönelik altyapı çalışmalarını geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Türkokul, bölgede kompost üretimine yönelik bir sistem kurmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

Öte yandan tesiste eğitim alan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri aldıkları teorik dersleri uygulamalı olarak pekiştirme imkânı bulurken üretim süreçlerini birebir deneyimleyerek mesleki tecrübe kazanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Karabük’te yeni kurulan derneklere kapsamlı eğitim

dernekler birimi egitim
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
16 Haziran, 2026 12:59 tarihinde yayınlandı
0

Karabük Valiliği koordinasyonunda İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından, 2026 yılında kurulan derneklere yönelik bilgilendirme ve eğitim programı düzenleniyor.

İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim programına yeni kurulan derneklerin yöneticileri ve temsilcileri sekizli grup halinde katılım sağladı. Programın açılış konuşmasını yapan İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Önder Elieyioğlu, derneklerin mevzuata uygun faaliyet yürütmelerinin önemine dikkat çekerek, eğitimlerin hem bilgilendirme hem de rehberlik amacı taşıdığını ifade etti.

Eğitim kapsamında Şef Yusuf Kahraman ile Veri Hazırlama ve Kontrol Personeli Hayriye Seyhan tarafından dernek yöneticilerine kapsamlı sunumlar yapıldı. Katılımcılara dernek kuruluş işlemleri, üyelik süreçleri, genel kurul uygulamaları, karar defteri ve yönetim işlemleri, proje hazırlama süreçleri, denetim esasları ile derneklerin yapmakla yükümlü olduğu bildirimler hakkında ayrıntılı bilgiler aktarıldı.

Sunumlarda ayrıca derneklerin faaliyetleri sırasında dikkat etmeleri gereken hususlar, mevzuata aykırı uygulamaların doğurabileceği sonuçlar ve kamu kurumlarıyla yürütülebilecek proje çalışmaları da ele alındı.

Yetkililer, yeni kurulan derneklerin hem yasal yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmeleri hem de proje üretme kapasitelerini artırmaları amacıyla düzenlenen eğitimlerin önümüzdeki süreçte de devam edeceğini bildirdi. Eğitim sonunda katılımcılar merak ettikleri konularla ilgili sorularını yönelterek uzmanlardan bilgi aldı

Bizi sosyal medyadan takip edin