Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Haziran, 2024 20:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Haziran ayında sonbahar manzarası: Ormanlar kahverengiye büründü

Kastamonu’da bulunan Küre Dağları’ndaki ağaçlar, bahar mevsiminin son günlerinde kahverengiye büründü. Sonbaharı aratmayan manzaranın ortaya çıktığı orman dron ile havadan görüntülendi.
Avrupa’nın Korunan Alanlar Ağı’na (PAN Parks Network) sahip Küre Dağları Milli Parkı’ndaki ormanlar, bahar mevsiminin son günlerinde kahverengiye büründü. Ormanlık alanda sonbaharı aratmayan manzaralar ortaya çıktı. Dron ile görüntülenen ormanda ağaçların büyük bir kısmının kahverengiye büründüğü görüldü. “Ormancılık ve Tabiat Turizmi” alanında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi’nden Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Hikmet Haberal, bölgede incelemelerde bulundu. Ağaçların ilkbaharda kurumasının daha önce görülmemiş bir durum olduğunu belirten Haberal, bölgede uzmanlar tarafından inceleme yapılması gerektiğini ifade etti.

“Bu mevsimde ormanlarımızda sonbaharı andıran görüntü bulunuyor”
Ağaçları gördüğünde şoke olduğunu belirten Haberal, “Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında ihtisaslaşan bir üniversite olması hasebiyle bizler arazi ve saha çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede Küre ilçesine geldim. Küre’de arazi çalışmalarını sürdürürken ormanlarda görüntüyle karşı karşıya kaldık. Bu bölge, Kastamonu-İnebolu karayolu üzerinde Küre ilçesine 11 kilometre kala, Cemili köy mevkiinde bulunuyor. Biz, üniversite olarak ihtisaslaşma adına tarihi ve kültürel varlıkları ortaya çıkarma ve bunları turizm rotası haline getirmek amacıyla bölgede çalışmalar yapıyoruz. Arazi çalışmalarında özellikle eski patika, eski tarihi ve ticaret yolları ve hanların ortaya çıkartılması konusunda tarihi köprü ya da diğer tarihi yapıları ortaya çıkartarak bunları gözlemlemek ve ortaya çıkartmak için bölgede çalışıyoruz. Küre’ye geldiğimizde ormanlık alanlarda da çalışma yapıyoruz. Ormana girdiğimizde ne yazık ki bu görüntü ile karşılaştık. Bir doğa sever, tabiat sever olarak bu görüntü beni çok üzdü. Ormanlarımızdaki bu görüntü adeta sonbahar mevsimini andıran bir görüntü. Sonbahar mevsiminde bizler bu görüntüleri arıyoruz ve görseller çekmek istiyoruz. Fakat bizler Mayıs ayının sonuna geldik. Bu mevsimde ormanlarımızda sonbaharı andıran görüntü bulunuyor. Ben, orman mühendisi ya da Ziraat Mühendisi değilim. Buraları gelip uzman arkadaşlarımızın incelemesini talep ediyorum” dedi.

"Bölgede tedbir alınmasını talep ediyorum"
Bölgenin çok yüksek bir rakımda olmadığını belirten Haberal, "Bu bölge rakım olarak bin 250 ila bin 300 metre arasında bir rakıma sahip. Ormanlarımızda bu görüntüyü ne yazık ki şu anda görebiliyoruz. Ormanlarımızdaki bu görüntüde acaba bir hastalık mı var ya da farklı bir sebep mi var? Bu amaçla bölgede bir an önce inceleme yapılarak önlenebilecek bir konu ise önlenmesini, aksi taktirde bölgede tedbir alınmasını talep ediyorum. Bu hat önümüzdeki süreçte daha da genişler mi, diğer ağaçlara ya da ormanlık alana da sıçrar mı, bilemiyorum. Kastamonu, Türkiye’de ikinci ormanlık alana sahip bir şehir. Türkiye’nin en iyi ormanlarına sahip Kastamonu. Ormanlarımızın bu şekilde yok olması ya da bu şekilde sonbahar görüntüsüne dönüşmesi üzücü, bu yüzden önlem alınması gerekiyor” diye konuştu.

“Ağaçlar ilkbahar mevsiminde yapraklarını döktü”
İklim değişikliği sebebiyle ormanlarda ağaçların kurumaya başladığını söyleyen Küre ilçesi sakinlerinden Vasıf Ünlü ise “İklim değişikliği sebebiyle ormanlarımızda ağaçlarımız kurumaya başladı. Ağaçlar ilkbahar mevsiminde yapraklarını döktü. Geçtiğimiz günlerde bölgemizde don yaşandı. Bütün ağaçların üzeri sapsarı oldu. Ağaçların yeniden açmasını bekliyoruz, fakat bunun zaman alacağını düşünüyoruz. Şimdi bütün ağaçlar kurudu” şeklinde konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mart, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

İftar saatinde yaşadıkları heyelanı kıyamete benzettiler

Rize’nin Ardeşen ilçesinde meydana gelen heyelanın akabinde 18 meskenin tahliyesine neden olan heyelan anını anlatan köylüler, o anları kıyamete benzettiler.
Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Aşağıdurak Köyü’nde Cuma akşam saatlerinde heyelan meydana geldi. Karın erimesiyle yumuşayan toprak zirveden koparak köyün içerisinden aktı. Balçığa bulanan köydeki 18 konut Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü (AFAD) tarafından önlem hedefli tahliye edildi. Heyelan nedeniyle suların kesik olduğu köyde vatandaşlar tarafından paklık çalışmaları devam ederken, Rize Vilayet Özel İdaresi’ne bağlı takımlar de bölgede çalışmalarını sürdürüyor.
Heyelanda meskeni ziyan gören ve heyelanın yaşandığı o anları anlatan İsmail Hakkı Bayrak, komşularının kendilerini uyardığını lisana getirerek "Tam iftar saatiydi, telefonumda öbür odada sessizdeydi. Hiç haberim olmadı. Üstten geliyor afet fakat hiç haberimiz yok. Komşular bağırdı bize ‘Evden çıkın’ diye lakin biz duymadık. Konutun art kısmına kadar geldiğinde eşim ne oluyor diye bir dışarıya baktı ki bize işaret ettiler ‘Evden çıkın’ diyerek. Biz de çabucak çıktık meskenden. Ardımızdan konutun kapısını doldurdu. Komşumuzun konutuna sığındık ve o gece konuk olduk" dedi.
Evlerinin tahliye edildiğini lakin köyde bulunan hayvanları için her gün ilçe merkezine gidip gelmek zorunda kaldığını kaydeden Bayrak "AFAD’dan geldiler ve burayı boşaltın dediler. Çalışma yapmak üzere tekrar geleceklerini söylediler. Şuanda oturma müsaadesi yok. Ardeşen merkezde kalıyoruz. Her gün inip geliyoruz. Ahırda hayvanımız var, merkezde bağlayacak yer yok. Ne yapacağız bizde bilemiyoruz" sözlerini kullandı.
Eşinin uyarısı üzerine balkona çıktıktan sonra gördükleri karşısında şoke olduğunu vurgulayan köy sakini Emine Ofluoğlu ise heyelan anlarını "Bir baktım ki kıyamet koptu geliyor" sözleriyle anlattı. Ofluoğlu "İftardan biraz evvel eşim balkona çıktı. ‘Çok gürültü var, rüzgar mı ne var?’ dedi. Bende onun üzerine balkona çıkıp denetim edeyim dedim. Sonra bir baktım ki kıyamet koptu geliyor. Ondan sonra çabucak yengeme bağırmaya başladım. Eşim telefonla arayınca duymadılar lakin sonra sesimizi duyarak dışarıya çıktılar. Üstten büyük bir ses geldi. Allah’tan o sıra çıkmıştılar meskenden. Allah kurtardı. Korkan komşularımın hepsi o gece benim konutuma geldi. Sabaha kadar dehşetten hiç uyuyamadık" diye konuştu.
Heyelanın akabinde köyde su kesintisi olduğuna dikkat çeken Ofluoğlu "Şimdi de suyumuz akmıyor. Depoya çıktım, köyde 1 damla suyumuz yok. Yerinde depo yapılmasını rica ediyorum yetkililerden. Bir yangın çıksa köyde su yok" açıklamasında bulundu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.