Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mart, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Hazır hediyelik eşyalar telkariye darbe vuruyor

Tarihi çok eskilere dayanan telkâri sanatı, son yıllarda artan fabrikasyon hazır ikramlık eşyalara yenik düşüyor.
Büyük emeklerle üretilen telkâri işlemeler, hazır fabrikasyon eşyalara nazaran kıymetli olmasından ötürü pek fazla tercih edilmezken, bu durum en fazla telkâri ustalarını etkiliyor.
Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bulunan Alacahan’da açılan telkâri kursuna az sayıda kursiyer katılırken, telkâri sanatının artık istenilen seviyede gelir getirmediğinden pek fazla tercih edilmediği kaydedildi.
El sanatlarını öğrenmek, meslek sahibi olmak yahut hobi edinmek için halk eğitim kurslarına ağır talep olurken, birtakım branşlarda ise kursiyer sayısının azlığı dikkat çekiyor.
Ortahisar Halk Eğitim Merkezi telkâri usta öğreticisi Hüseyin Aydın, piyasada çok fazla hazır ikramlık pazarları bulunduğunu, bunun da el sanatlarına büyük darbe vurduğunu belirterek mesleklerinin değeri pek bilinmediğini söyledi.

Çarşıdan üç kesim fazlasını alıyor
Ürettikleri bir kesim eser fiyatı karşılığı, vatandaşın çarşı pazardan neredeyse 3 katı daha fazla ikramlık eşya aldığına dikkat çeken Aydın, "Telkâri sanatı vilayetimizde yaygın bir meslek olup coğrafik işareti de bulunuyor. Telkâri sanatı birtakım kentlere nazaran farklı. Kimi yerlerde takı üzerine bizimki genelde eşya üzerine. Mesela kemençeyi bile motiflerle süslüyoruz. Şu anda vatandaş genelde ucuz eşya satılan yerlerinde aldığından bizim yaptıklarımıza pek istek göstermiyor. Örneğin bizim yaptığımız bir el sanatına 100 TL vereceğine çarşıdan üç modül eşya alıyor. Piyasada ucuz ve çok derecede ikramlık eşya satılıyor" dedi.

Eleman yetişmiyor
Telkari sanatının fazla gelir getirmediğinden elaman yetişmediğini kaydeden Aydın, "İleriye dönük bu meslekte artık eleman yetişmiyor. Zira fazla gelir getirmeyen bir meslek oldu. Yaptığımız işin değeri bilinmediği için ayrıyeten pazarlayamadığımız için pek istek olmuyor. Kursa tek tük talep oluyor. Yeterli bir usta olabilmek için 3-5 yılını vermen gerekir" diye konuştu.
Kursiyerlerden İbrahim Akın Bilir, telkâri sanatıyla ilgili ilerisi için kararsız olduğunu tabir ederek, "Telkari sanatını öğrenmeyi hoşuma gittiği için tercih ettim. Kursa başlayalı üç hafta oldu. İleride bu mesleği sürdürürmüyüm şu an kararsızım" formunda konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Emniyet müdüründen emniyet kemeri takmayan sürücüye ceza yerine çikolata tadında uyarı

Amasya’da polis grupları, polis haftasında kontrol yaptıkları vatandaşlara çikolata dağıttı. Emniyet kemeri takmadığı belirlenen bir şoför emniyet müdürünün ceza yerine çikolata tadında ihtarından büyük ders çıkardı.
Amasya Emniyet Müdürlüğü grupları, Türk Polis Teşkilatı’nın 180. yıl dönümü münasebetiyle kontrollerde vatandaşlara çikolata dağıttı. Geç saatlerde uygulanan kontrollere katılan Amasya Emniyet Müdürü Ayhan Saraç, emniyet kemeri takmayan bir şoförle karşılaşınca evvel çikolata verdirdi. Sonra da, "Sizden isteğimiz emniyet kemerinizi takmanız. Zira bu sayede kentimiz ve sizler daha inançta olursunuz" kelamlarıyla ihtarda bulundu. Kusurunu kabul eden şoför Atalay Kılıç, "Mesafe kısaydı. Geç kaldık. Onun için kemer takmadık" kelamlarıyla kendini savunmaya çalıştı. Birinci kere bu türlü bir kontrole rastladığını belirten Kılıç, hayat kurtaran uyarısı nedeniyle Emniyet Müdürü Saraç’a teşekkür edip polis haftasını kutladı.
Bütün kurallara dikkat ettiği görülen kontrolde kardeşinin de trafik polisi olduğunu anlatan şoför Hülya Altın Şişman ise, "Tüm polis teşkilatının gününü kutluyorum. Onlara emanetiz ve onlara çok güveniyoruz" diye konuştu.
Emniyet Müdürü Saraç, denetimlerde görev alan işçisine çikolata, pasta ve çay ikramında da bulundu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.