Reklam
Reklam

Haşere kontrol sektörü çalışanları dertli

hasere kontrol sektoru calisanlari dertli 5sYNSlNu
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Aralık, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
0

Haşere denetim dalı çalışanları, İstanbul’da bir otelde 4 kişilik ailenin hayatını kaybettiği olay üzerinden tüm kesimin töhmet altında bırakılmasının hakikat olmadığını söyledi.

Trabzon’da uzun yıllardır haşere denetim bölümünde hizmet veren Halil Uzun, İstanbul’da bir otelde 4 vatandaşın hayatını kaybettiği olayı kıymetlendirdi. Uzun, “Günlerdir konuşulan zehirlenme olayı kamuoyunda büyük bir yer kaplıyor fakat tartışma o denli bir noktaya sürüklendi ki, bir anda tüm oklar haşere denetim bölümüne çevrildi. Meğer ortada tek bir olaydan çok daha fazlası var. Türkiye’de yıllardır göz nazaran göre süren denetimsiz kimyasal kullanımı ve bunun oluşturduğu bir tehlike var. Tarım eserlerinde kullanılan pestisitlerin yol açtığı sıhhat problemleri, hastalıklar ve can kayıpları herkesin malumu. Ancak bu hadiselerin birden fazla gündeme bile taşınmazken, tek bir trajik olayın tüm bir dalı töhmet altında bırakması büyük bir çelişki oluşturuyor. Dahası geçmiş hadiseler incelendiğinde zehirlenmelerin kıymetli bir kısmının besin kaynaklı kalıntılardan kaynaklandığı ortaya çıkıyor. Son on yılda profesyonel ilaçlama kaynaklı vefat sayısı birkaç hadiseyi geçmezken, ziraî kalıntılardan etkilenen kişi sayısı binlerle tabir ediliyor” dedi.

“Asıl tartışılması gereken gerçek meseleler göz arkası ediliyor”

İstanbul’da oteldeki ilaçlama sonrası yaşananlarla ilgili olarak Uzun, “Fümigasyon uygulanmış, gerekli ikazlar iletilmiş ve oda kapatılmıştır. Bu kademeden sonra belirlenen talimatlara tüm tarafların ahengi, sürecin en kıymetli basamağını oluşturur. Görünen o ki süreç içerisinde talimatların tamamı istenen seviyede takip edilememiştir. Bu tıp aksaklıklar, ruhsatlı ya da ruhsatsız fark etmeksizin çeşitli işletmelerde vakit zaman yaşanabilmektedir. Bu durum, bir kişi veya kurumu işaret etmekten fazla tüm uygulamalarda talimatların eksiksiz yerine getirilmesinin hayati değerini bir defa daha ortaya koymaktadır. Asıl tartışılması gereken gerçek problemler ise göz gerisi ediliyor. Haşere ilaçlarının marketlerde, internet sitelerinde ve sokak tezgâhlarında denetimsiz biçimde satılması, zirai bayilerin tarım dışındaki şahıslara bile rahatlıkla eser verebilmesi, apartman ve sitelerde bilgisizce yapılan amatör uygulamalar; bunlar sürdükçe üzücü hadiselerin yaşanması muhtemeldir” diye konuştu.

“Görünürde resmi, gerçekte kaçak”

“Sektörü asıl zan altında bırakan ikinci büyük sorun ise ‘görünürde resmi, gerçekte kaçak’ çalışan firmalar” diyen Uzun “Ruhsatsız, eğitimsiz ve sigortasız işçiyle yapılan uygulamalar, son yıllardaki birçok zehirlenme olayının temel sebebi. Şayet bu işçiye hak ettiği gelir ve teminat sağlansa kaçak çalışmaya yönelmezlerdi. Nitelikli işgücünü tutmanın yolu, emeğe kıymet vermekten geçiyor. Pekala neden bu kadar çok merdiven altı firma var? Zira dalın üzerine binen vergi yükü ağır. Yüzde 27-48 ortasında vergi ödeyen, eserlerini yüzde 10-20 KDV ile almak zorunda kalan tek hizmet alanı neredeyse haşere denetimi. Birçok dala dayanak programları sağlanırken, bu alan onların hiçbirinden yararlanamıyor. Üstelik şirket kurulumunda kimlikle süreç yapılabilen pek çok bölümün bilakis bu alanda mühendis zorunluluğu, sorumlu müdür, ekipman ve çok sayıda doküman isteniyor. Maliyet yükseldikçe merdiven altı firmalar mantar üzere çoğalıyor; dalın prestiji ise haksız yere zedeleniyor” tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Eşi tabutuna son kez sarıldı, babası namazını kıldırdı: AFAD personeline hüzünlü veda

esi tabutuna son kez sarildi babasi namazini kildirdi afad personeline huzunlu veda vat3eczE
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Haziran, 2026 20:00 tarihinde yayınlandı
0 0

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde arama kurtarma faaliyeti sırasında botun devrilmesi sonucu akıntıya kapılarak hayatını kaybeden AFAD personeli Ömer Faruk Özkan, memleketi Bolu’da düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Eşi tabuta sarılarak gözyaşları dökerken, acılı baba oğlunun cenaze namazını kıldırdı.

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Fırtına Deresi’nde 2 gündür kayıp olarak aranan 23 yaşındaki Volkan Civelekoğlu’nun cansız bedenine ulaşıldı. Civelekoğlu’nun cenazesinin sudan çıkarıldığı esnada debisi aniden yükselen derede, AFAD ekibini taşıyan bot devrildi. Akıntıya kapılan 4 AFAD personelinden 3’ü mesai arkadaşları ve çevredeki vatandaşlar tarafından kurtarılırken, Ömer Faruk Özkan (28) sulara kapılarak hayatını kaybetti. Görevi başında vefat eden kahraman AFAD personelinin cenazesi, memleketi Bolu’ya sevk edildi.

Tayin bekliyordu, geride 10 aylık bebeği kaldı

Ömer Faruk Özkan’ın vefat haberi, memleketi Bolu’nun Hamzabey köyüne ateş düşürdü. Rize’den Bolu’ya tayin istediği öğrenilen Özkan’ın, bayram tatili sonrasında ailesini memleketi Bolu’da bırakarak görev yeri Rize’ye döndüğü ortaya çıktı. Genç personelin, bir hafta sonra Ankara’da katılacağı eğitimler öncesinde son görevine çıktığı öğrenilirken, geride eşi ve henüz 10 aylık olan bebeğini bıraktı.

“Seninle gurur duyuyorum”

Dün gece saatlerinde memleketi Bolu’ya getirilen genç AFAD çalışanının cenazesi, bugün helallik alınmasının ardından Hamzabey Köyü Camii’ne getirildi. Cenaze töreni öncesinde eşi Kübra Özkan gözyaşlarına hakim olamadı. Hayat arkadaşının Türk bayrağına sarılı tabutuna sarılarak uzun süre ağlayan Kübra Özkan’ın, “Seninle gurur duyuyorum, inşallah biz de o mertebeye erişiriz” şeklindeki feryadı cenazeye katılanların yüreklerini dağladı.

Cenaze namazını acılı baba kıldırdı

İkindi namazına müteakip düzenlenen cenaze törenini acılı baba Şükrü Özkan kıldırdı. Törene; AFAD Başkan Yardımcısı Cengiz Gevrek, AFAD Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Ali Öncü, Bolu Valisi Abdülaziz Aydın, Bolu 2. Komando Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Emrullah Öztürk, Bolu İl Jandarma Komutanı Rıfkı Kulaksız, AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek, Bolu Milletvekili İsmail Akgül, Bolu Belediye Başkanvekili M.Tuna Özcan’ın yanı sıra çok sayıda AFAD, itfaiye ve jandarma personeli ile vatandaşlar katıldı.

“Allah’tan gelen her şeye razı olmayı kabul ediyoruz”

Oğlunun cenaze namazını kıldıran acılı baba Şükrü Özkan, “Değerli devlet büyüklerim, kıymetli cemaatim, Allah razı olsun sizlerden. Bu kederli günümüzde bizim yanımızda oldunuz. Dilin lal olduğu, kelimelerin bir şey ifade etmediği şu anda, ’Mallardan, ürünlerden, evlatlardan eksiltmek suretiyle sizi deneriz, sabredenlere müjdele’ buyuruyor Rabbimiz. Bana düşen sabır. Sabredenlerden olmayı, Allah’tan gelen her şeye razı olmayı kabul ediyoruz” dedi.

Kılınan cenaze namazının ardından Ömer Faruk Özkan’ın naaşı, mesai arkadaşlarının ve sevenlerinin omuzlarında taşınarak köy mezarlığında dualar eşliğinde toprağa verildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin