Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Mayıs, 2024 16:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Harşit Çayının ayırdığı köyleri asma ahşap köprü birleştiriyor

Köylülerin imece usulüyle onardığı ahşap köprü uzun yıllardır bölge halkının ulaşımını sağlasa da beton köprü talepleri yetkililere iletilmeye devam ediyor. Giresun’un Tirebolu ilçesi Ketençukuru ve Kuzgun köylerindeki vatandaşlar, hem araç hem de yaya ulaşımında kullandıkları Harşit Çayı üzerine çelik halatlara bağlı ahşap köprüyü imece usulüyle onarıyor.
Giresun’un Tirebolu ilçesine 16 kilometre mesafedeki Ketençukuru ve Kuzgun köylerindeki vatandaşlar, araçlarıyla Harşit Çayı üzerine kurulu çelik halatlara bağlı 100 metre uzunluğunda 2.5 metre genişliğindeki yarım asırlık ahşap köprülerden geçerek ulaşım sağlıyor.
Yıllar içerisinde zamana direnemeyen köprünün yöre halkı tarafından onarılarak ulaşım sağlamaya devam ettiklerini anlatan Kuzgun Köyü Muhtarı Hidayet Yiğit, “Köylerimizi ikiye bölen Harşit Çayı üzerinde 1968 yılında çelik halatlarla yapılmış olan ahşap köprümüzü yaklaşık 3 bin insan günü birlik kullanıyor. Köyümüze en yakın beton köprü yaklaşık 3 kilometre mesafede olması nedeniyle vatandaşlarımız kısa yoldan kullandığı bu köprünün yanına bir beton körü talebimiz oldu ama bir sonuç alamadık. Biz de zaman zaman bu köprüyü onararak kullanmaya devam ediyoruz. Bugünde vatanlarımızın desteğiyle ahşap köprünün eskimiş kerestelerini ve tahtalarını değiştirdik. Şuanda yaya olarak kullanılabilir ama tahtalar kuruduktan ve iyice sağlamlaştıktan sonra tehlikeli olsa da yeniden araçlarda geçebilecektir. Ama biz buraya beton köprü talebimizi her zaman yetkililere iletmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Köprü dayanıklı kestane ağacıyla onarılıyor
Köprünün yapımını gönüllü olarak üstlendiğini anlatan Necip Yılmaz ise, “ Köylülerimizin kereste ihtiyacını karşıladığı köprünün ben de ustalığını yaptım. Henüz ben çocuk yaşlarımdayken büyüklerimizin bu köprüyü yaptığını hatırlıyorum. Bugün de onarmak bana nasip oldu. Köprüyü bölgemizin yağmurlu hava şartlarına en dayanıklı olan kestane ağacının kerestesiyle onarıyoruz. Yaklaşık 30 yıllık ömrü var. Bir 30 yıl daha ahşap kısmı onarım görmeden kullanılabilir ama buranın asıl ihtiyacı olan beton köprüdür. Bu köprü de yayalar için bir nostaljik köprü olarak devam etmelidir" dedi.
Köyleri asma köprünün birleştirdiğini anlatan köy sakinlerinden Enver Yiğit ise “Köylerimizi Harşit Çayı üzerine yapılan bu asma köprü birleştiriyor. Mahallelerimize en yakın beton köprü ulaşımı kilometrelerce mesafede bulunuyor. Vatandaşlarda yolu uzatmak istemediklerinden bu asma köprüyü hem araç hem de yaya ulaşımı için kullanıyorlar. Bu köprü 1960’lı yıllarda yapıldı. Zaman zaman çürüyen tahtalarının onarımı ve bakımı gerekiyordu biz de bugün köylülerimizin desteğiyle onarıyoruz. Ama bizim asıl isteğimiz buraya bir beton köprü yapılmasıdır. Ne yazık ki yaptığımız çalışmalardan beton köprü için bir sonuç alamadık. Köprü araç trafiğine yasak olduğu halde her türlü risk göze alınarak bu köprü kullanılıyor" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Haber Merkezi tarafından
04 Mayıs, 2025 09:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KTSO Başkanı Çapraz Nisan ayı çalışmalarını değerlendirdi

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, Nisan ayı boyunca gerçekleştirilen önemli faaliyetleri ve projeleri kamuoyuyla paylaştı.

KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Çapraz, 3 Nisan’ın Karabük’ün ve Türkiye’nin sanayileşme yolundaki ilk adımı olduğunu vurgulayarak, "Cumhuriyetin 14. yılında Karabük’te Türkiye’nin ilk ağır sanayi kuruluşu olan Demir ve Çelik Fabrikalarının temeli atıldı. Bu tarih, yalnızca Karabük için değil, tüm Türkiye için sanayinin başlangıcıdır" dedi.

Karabük’ün, sanayileşme sürecini kutlayan tek il olduğunu belirten Çapraz, 3 Nisan’ın "Sanayi Günü" olarak ulusal düzeyde kutlanması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda Karabük TSO olarak yaklaşık 10 bin imza topladıklarını ve Cumhurbaşkanlığına ilettiklerini aktardı. Ayrıca Karabük Belediye Meclisi’nin de bu yönde karar aldığını belirten Çapraz, “3 Gün 3 Gece 3 Nisan” projesine destek veren Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’ya teşekkür etti.

"Eskipazar OSB ve Lojistik Merkez projeleri Karabük’ün geleceğini şekillendiriyor"

Çapraz, Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) ve Karabük Lojistik Merkez Projesi’ne dair önemli açıklamalarda bulundu.

Çapraz, EOSB’nin faaliyete geçmesini ve istihdam artışını çok önemsediklerini belirterek, "Eskipazar OSB’nin altyapı çalışmaları 2025 yılının sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca, TCDD hattı için proje yaptırılıyor ve kurulacak olan Lojistik Merkez ile şehrimizi Filyos Limanı’na bağlayarak bölgeye ivme kazandıracağız" dedi.

"Proje, bölgesel kalkınmayı hızlandıracak, sanayi sektörünün rekabet gücünü artıracak ve istihdam olanaklarını çeşitlendirecektir" diyen Çapraz, Karabük Lojistik Merkez Projesi’nin stratejik önemine dikkat çekerek, projenin Karabük’ün Batı Karadeniz’in lojistik üssü haline gelmesini sağlayacağını vurguladı.

“İşte Birlik, Güçte Birlik: KARABÜK” Projesi

Karabük Valiliği öncülüğünde yürütülen “İşte Birlik, Güçte Birlik: KARABÜK” Projesi’ne destek verdiklerini belirten Çapraz, kamu ve sivil toplum kuruluşları arasında güçlü bir iş birliği modeli oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Proje kapsamında hazırlanan Eylem Planı’nın afet yönetiminden eğitime, bağımlılıkla mücadeleden kadın haklarına kadar birçok toplumsal alanda çözüm üretmeyi hedeflediğini vurguladı.

Çapraz ayrıca Amasra’da düzenlenen Batı Karadeniz İlleri Birliği Toplantısı’na değinerek, Karabük’ün yanı sıra Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Çankırı ve Sinop’tan temsilcilerle ekonomik kalkınma, istihdam ve turizm odaklı ortak hareket kararı aldıklarını aktardı. Filyos Limanı, Lojistik Merkez ve demiryolu projeleri gibi stratejik adımların TR81 ve TR82 illerinin birlikte hareketiyle hayata geçmesi gerektiğini belirtti.

İhracat, Eğitim ve İş Gücü Alanlarında Bilgilendirme Faaliyetleri

Karabük Üniversitesi’nde KTSO ve Dış Ticaret Elçileri iş birliğiyle düzenlenen İhracat Söyleşileri Semineri’ne değinen Çapraz, Afrika pazarının yükselen bir ekonomik güç olduğunu belirten Utku Bengisu’nun Karabüklü firmalara yol haritası sunduğunu ve üniversitedeki Afrikalı öğrencilerle iş birliği fırsatlarını anlattığını aktardı.

Sanayiye nitelikli iş gücü kazandırmak amacıyla meslek yüksekokullarının rolüne dikkat çeken Çapraz, KTSO ev sahipliğinde yapılan toplantıda eğitim-sektör iş birliklerinin ele alındığını ve bu konulara dair Mayıs ayında çalıştay yapılacağını duyurdu.

İstihdamı artırmaya yönelik yapılan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında İŞKUR’un faaliyetlerinin değerlendirildiğini belirten Çapraz, Nisan ayındaki ücretsiz bilgilendirme toplantılarında ise su verimliliği ve ISO 46001 standardı gibi teknik konuların ele alındığını ifade etti.

Ayrıca GBN iş birliğiyle düzenlenen networking toplantısında güçlü iş bağlantılarının önemi vurgulandı. Çapraz, destek veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.