blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Nisan, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Harşit Çayı’nda yükselen su seviyesi vatandaşları tedirgin ediyor

GÜMÜŞHANE (İHA) – Gümüşhane’deki Harşit Çayı, ıslah çalışmalarının tamamlanamaması ve çay içerisine yapılan bentler nedeniyle taşkın riski taşırken, vatandaşlar huzursuz biçimde tahlil bekliyor.
Gümüşhane’de bulunan ve Türkiye’nin en süratli akan çaylarından birisi olma özelliğini taşıyan Harşit Çayı, eksik ıslah çalışmaları ve çay içerisine geçen yıl yapılan bentler nedeniyle taşkın riski taşıyor. Kar sularının erimesiyle birlikte debisi yükselen çayın su düzeyi Harşit Sokak’ta bulunan bahçelerin düzeyine kadar yükselirken, sokak üzerindeki mesken ve iş yerlerinin bodrumları taşkınlar nedeniyle maddi ziyana uğruyor. Bilhassa hava sıcaklıklarının artması ve yağmur yağışlarının başlamasıyla birlikte su düzeyinin en az 2 katına çıkacağını söyleyen sokak sakinleri oluşabilecek sele karşı tedbir alınmasını istiyor. İşletmesini su bastığını ve 400 bin TL ziyana uğradığını söz eden esnaf yetkililere davette bulunurken, bir sokak sakini 50 yıldır yaşadıkları Harşit Çayı kenarındaki konutlarında birinci kere bu türlü bir durumla karşılaştıklarını söyledi.

"Son 3 haftada çok büyük mağduriyet yaşadık"
Harşit Çayı’nın su düzeyinin yükselmesinden ötürü iş yerini su bastığını ve 400 bin TL maddi ziyan ile müşteri kaybı yaşadığını lisana getiren spor salonu işletmecisi Batuhan Tuna, "Son 3 haftadır büyük mağduriyet yaşadık. Harşit’in suyunun yükselmesinden ötürü salonumuzu su bastı ve bu nedenle 400 bin TL’lik masrafımız oldu. Tıpkı vakitte müşteri kaybımız da oldu. Son 3 senede hiç bu türlü bir şey yaşamadık ne olduysa Harşit Çayı’nın kenarlarının daraltılması ve bentlerin yapılması sonucu oldu. Bentlerden sonra göllenme oldu bu nedenle kot spor salonunu geçtiği için spor salonunu su bastı. Maddi manevi çok şiddetli bir süreçti 400 bin TL masrafımız oldu ve 14 gün de kapalı kaldık. Harşit Çayı’nın suları Nisan ve Mayıs aylarında daha da artacak biz bununla ilgili tedbir almaya çalışıyoruz ancak kâfi olmuyor bu dere ıslahının yapılması gerekiyor. İlerleyen günlerde ne olacağı da muhakkak değil. Tahlil yolu çok kolay yan duvarlar yapıldığı vakit göllenme olmayacak ve su basmayacak" dedi.

"50 senede olmayan son 1 ayda oldu"
50 yıldır tıpkı bölgede aile apartmanında yaşadıklarını ve başlarına birinci kez bu türlü bir şey geldiğini tabir eden Hakan Çubukçu, "50 yıldır ailemizle birlikte bu bölgede ikamet ediyoruz. Lakin derenin etrafına yapılan eksik ıslah ve içerisine yapılan setlerden ötürü 1 aydır binalarımızda ağır su baskınları meydana geliyor. Daha evvel hiçbir formda bu sıkıntıları yaşamadık ancak 1 aydan beri daima ailemizle birlikte su basan alanları temizliyoruz. Biz gerekli önlemleri aldık ancak yetkililerden yardım istiyoruz, çok güç durumdayız. Ne vakit ki bu duvarlar yapıldı, setler yapıldı bizim bu düşüncelerimiz başladı. Bu paklık işleri bittikten sonra biz maddi manevi bütün haklarımızı arayacağız. Sabahtan akşama kadar yaklaşık 10 defa su tahliye ediyoruz, bütün işi gücü bıraktık herkes uğraşıyoruz. Bu dereyi bu bu duvarları bu kadar daraltmaları bir de üstüne set yaptılar dere yeterlice yükseldi bizim başımızı soruna soktular. İşi gücü bıraktık bodrumlardan su temizliyoruz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
13 Ekim, 2025 13:14 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

GSB Burs ve Öğrenim Kredisi Başvuruları Başladı

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, GSB (Gençlik ve Spor Bakanlığı) Burs ve Öğrenim Kredisi başvurularının başladığını duyurdu.

Bakan Bak, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, öğrencilerin beklediği  müjdeyi verdi. Bakan Bak, başvuruların e-Devlet kapısı üzerinden alınmaya başlandığını ve son başvuru tarihinin 17 Ekim saat 23.59 olduğunu belirtti.

Öğrenciler ve aileleri için önemli bir finansal destek sağlayan GSB Burs ve Öğrenim Kredisi'ne başvurular, dijital devletin imkanlarıyla kolaylaştırılıyor. İlgili tüm öğrencilerin, başvuru sürecini e-Devlet sistemi üzerinden güvenle tamamlamaları gerekiyor. Bakan Bak, paylaşımında gençlere başarılar diledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin