Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Hamsi bereketi ihracat rakamlarına da yansıdı

Ekonomi Yayın: 14.02.2024 16:24
İhlas Haber Ajansı
Hamsi bereketi ihracat rakamlarına da yansıdı

Türkiye genelinde bu yılın Ocak ayında hamsi ihracatından 758 bin 405 dolarlık gelir elde edilirken, geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 568 bin 942 dolar gerçekleşmişti.

En fazla hamsi ihracatı 190 bin 454 dolar ile Almanya’ya yapılırken, bu ülkeyi 144 bin 759 dolar ile savaştaki Ukrayna, 129 bin 120 dolar ile Fransa izledi.

Karadeniz’de bu sezon son yılların en verimli sezonu yaşanırken, bu bolluk ihracata da olumlu yansıdı. Türkiye genelinde bu yılın Ocak ayında 11 ülkeye 288 bin 735 kilogram karşılığı 758 bin 405 dolarlık hamsi ihracatı gerçekleştirilirken, geçen yılın aynı dönemde ise 8 ülkeye 109 bin 34 kilogram karşılığı 568 bin 942 dolarlık ihracat yapılmıştı.

Bu yılın Ocak ayında Almanya’ya 190 bin 454 dolar, Ukrayna’ya 144 bin 759 dolar, Belçika’ya 129 bin 120 dolar, Fransa’ya 124 bin 844 dolar, Amerika Birleşik Devletleri’ne 121 bin 594 dolar, KKTC’ye 22 bin 433 dolar, Kanada’ya 9 bin 582 dolar, İsviçre’ye 8 bin 582 dolar, Yunanistan’a 2 bin 659 dolar, Romanya’ya 2 bin 254 dolar, Birleşik Arap Emirlikleri’ne bin 687 dolar olmak üzere toplam 288 bin 735 kilogram karşılığı 758 bin 405 dolarlık hamsi ihracatı gerçekleştirildi. Geçen sene aynı dönemde ise 8 ülkeye 109 bin 34 kilogram karşılığı toplam 568 bin 942 dolarlık ihracat yapılmıştı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

’Bebeğinizle doğru iletişimle bağ kurabilirsiniz’

Sağlık Yayın: 13.05.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukcu Çebi, “Anne ve bebeğin güvenli olarak bağlanmasının, çocukların gelecek dönemlerindeki ruh hallerinin şekillenmesinde büyük etkisi vardır” dedi.

Liv Hospital Samsun’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Nazlı Karakullukcu Çebi, anne ve bebek bağlanması sürecindeki öneme dikkat çekti. Bebeğin kendisini güvende hissetmesi gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Nazlı Karakullukcu Çebi, “Bu eşsiz özellikleri bir araya getirerek bebeğinizde güven, tanıma ve rahatlık duygusu oluşturabilirsiniz. Bebeğiniz konuşabilecek döneme geldiğinde bile sözsüz iletişimi, güvenli bir bağ oluşturmak ve sürdürmek için etkili bir yol olarak görebilirsiniz” diye konuştu.

“Yüz, kelime söylemeden sayısız duyguyu ifade eder”

Yüzün, bir kelime dahi söylemeden sayısız duyguyu ifade edebileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Çebi, “Bebeğinizle iletişim kurduğunuzda ifadeniz sakin ve özenli ise o kendini güvende hissedecektir. Fakat yüzünüzde sıkıntılı, kızgın, endişeli, üzgün, korkulu veya dikkat dağıtıcı bir durum varsa bebeğiniz bu olumsuz duyguları alır, stresli ve güvensiz hisseder. Ses tonunuz, meşgul olan bir ses tonu ile hassasiyet, ilgi ve anlayış taşıyan bir ton arasındaki farkı anlayabilir. Bebeğinizi yıkamanız, taşımanız, sıcak bir kucaklama, güven verici hafif bir dokunuş bebeğinize çok fazla duygu aktarabilir. Güvenli bir şekilde bağlanan bebeklerin, çocukluğun ileriki aşamalarında daha empatiye açık olduğu gözlemlenebilir. Ayrıca bu çocuklar kararsız veya güvensiz bağlanma stilleri olan çocuklardan daha az yıkıcı, agresif ve daha olgun olabilir” bilgilerini verdi.

“Mükemmel anne olmanız gerekmiyor”

Bebekle güvenli bir bağ kurmak için mükemmel anne olmak gerekmediğini vurgulayan Uzm. Dr. Çebi, “Ebeveynlerden ayrılabilir, korktuğunda ebeveynlerinin onu rahatlatmasını bekleyebilir. Ebeveynlerin dönüşünü olumlu duygularla karşılar, itme ya da reddetme gibi davranışlar sergilemez. Ebeveynin yokluğunda diğer insanlar tarafından bir ölçüde rahatlatılabilirken ebeveynleri yabancılara tercih ederler” şeklinde konuştu.

“Bağ kuramadım diye ümitsizliğe kapılmayın”

Hiç bir annenin bebeği için günün 24 saatinde dikkatli ve hazır olması beklenemeyeceğini sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Çebi, “Hayatın yoğun akışı içerisinde bebeğinizle bağ kuramadığınızı düşünebilirsiniz. Ancak bağ kurmanın bebekliğin ileriki dönemlerinde de mümkün olduğunu unutmayın. Beyin gelişebilen bir yapı olduğu için bu bağı oluşturmak her zaman mümkündür. Bağlanma konusunu çocukluk döneminde de ilişkinizin bir parçası haline getirebilirsiniz. Bebek ihtiyaçlarını gözden kaçırdıysanız veya yanlış yorumladıysanız, onun neye ihtiyacı olduğunu gözlemleyerek güvenli bağlantı sürecini oluşturabilirsiniz. Bu çabalar güveni derinleştirebilir ve size çocuklarınızla daha güçlü bir ilişki kurma şansı verebilir” ifadeleri kullandı.