Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Kasım, 2024 16:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Hamsi atıklarıyla gül yetiştirildi: Hamsi gülü

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, geliştirdiği proje ile hamsi atıklarını kullanarak topraksız tarımda gül yetiştirdi.
’Kesme Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde Hamsi Atık Hidrolizatlarının Biyoaktivatör Olarak Kullanılması’ isimli TÜBİTAK projesi yapan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, balık atıklarını tarımsal üretimde kullanmak amacıyla 2 yıl önce çalışmalara başladı. Projede balık atıkları işletmelerden temin edildi. Daha sonra kimyasal süreçlerle bu balık atıkları aminoasitlere dönüştürüldü. Dönüştürülen bu aminoasitler kullanılarak gül yetiştirildi.

"Bitki besleme ürünü olarak değerlendirerek katma değer sağlamış olduk"
Proje hakkında bilgi veren Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Tütüncü, "Projemiz, TÜBİTAK destekli bir projedir. Hamsi atıklarından günümüzde biyoaktivatör veya biyostimülant olarak tabir edilen ürün geliştirdik ve bu ürünü şu an kesme çiçek olarak kullanılan ve topraksız tarımda Hindistan cevizi torfunda yetiştirilen güllere uygulayarak büyüme parametreleri üzerine etkisini belirliyoruz. Projenin 3. yılındayız. Her yıl düzenli olarak güller hasat edilmekte ve geliştirilen ürünün etkisi incelenmektedir. Aslında balıklar bitkilerde gübre olarak, bitkileri beslemek için eski tarihlerden itibaren kullanılıyor. Ancak biz günümüzde hem yöresel hem lokal bir ürün olan hamsi atıklarını işledik. Bunları da yeni teknolojilerle birleştirerek bitkilerin gübrelemede destek olması amacıyla bir ürün geliştirdik. Türkiye’de avcılıkla balık üretimi en fazla hamsi balığında olmaktadır. Biz de Karadeniz Bölgesi’nde olduğumuz için bu balık atıklarının yeteri kadar bertaraf edilemediğin gördük. Aslında balık atıkları balık unu, balık yağı gibi farklı ürünlere işleniyor, biz bu ürünlerin yanı sıra bitki besleme ürünü olarak değerlendirerek katma değer sağlamış olduk. Bunu ilk olarak güllerde denedik. Farklı bitki türlerinde de deneyerek bitkilerin nasıl geliştiğini gözlemliyoruz. Test ve analizler sonrasında yakın zamanda ticari ürüne dönüştürmeyi hedefliyoruz. Projenin ilk çıkış noktası aslında hamsi atıklarının yeteri kadar bertaraf edilemediğini ve bu atıkların çevreye olumsuz etkisini gördük. Bu amaçla Ordu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Koray Korkmaz ile birlikte balık atıklarını nasıl tarımsal üretimde kullanabiliriz diye yola çıktık. Balık atıklarını ticari işletmelerden temin ederek laboratuvarda farklı işlemlerle aminoasitlere dönüştürüyoruz. Deneme seramızda şu an güllere uyguluyoruz" dedi.

Hamsinin işlenmesi sırasında yüzde 55 ile 60 arasında atık meydana geliyor
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden alınan bilgiye göre, Türkiye’de avcılık ile balık üretiminin yüzde 60-70’ini hamsi oluşturuyor. Hamsi işlenmesi sırasında yüzde 55-60 oranında atık meydana geliyor. Bu atıkların kötü yönetimi su, toprak ve atmosferin kirlenmesine yol açarak insan sağlığı üzerinde ciddi problemlere sebep oluyor. Proje kapsamında hamsi atıklarından elde edilen biyogübreler dünyada ticareti en çok yapılan süs bitkisi olan gülde biyogübre olarak kullanımı araştırıldı. Biyogübreler topraksız tarımda yetiştirilen ve kesme çiçek olarak kullanılan güllerde uygulandı. Hamsi atıklarından elde edilen biyogübreler şu an başta gül olmak üzere, domates ve çim yetiştiriciliğinde uygulanmakta bitki gelişimini ve verimi arttırdığı yapılan analizlerle tespit edildi. Testlerin bitmesinden sonra biyogübrenin ticarileşmesi ve tarımsal üretimde kullanılması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Haziran, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Denizde boğulma tehlikesi geçiren üniversiteli genç hastanede hayatını kaybetti

Zonguldak’ta hemşirelik kısmı 3. sınıf öğrencisi Uğur Ayaz (22) denizde boğulma tehlikesi geçirmesinin akabinde kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere karşın hayatını kaybetti. Acı haberi alan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, hastaneye gelerek Ayaz’ın gözyaşı döken arkadaşlarını teselli etti.
Olay akşamüzeri Tersane Plajı’nda yaşandı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Kısmı 3. sınıf öğrencisi olan Uğur Ayaz’ı suda hareketsiz bir biçimde görenler yardımına koştu. İhbar üzerine olay yerine sıhhat grupları de sevk edildi.
Sudan çıkartılarak birinci müdahalesi yapılan genç adam, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ayaz, hastanede yapılan tüm müdahalelere karşın kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Üniversite öğrencisinin cansız vücudu hastane morguna kaldırıldı. Öte yandan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ve BEUN Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Burak Bahadır hastane önüne gelerek Uğur Ayaz’ın hayatını kaybetmesi nedeniyle gözyaşı döken arkadaşlarını teselli etti.
BEUN Rektörü Prof. Dr. Özölçer, yayınladığı taziye mesajında "Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Kısmı öğrencisi Uğur Ayaz’ı ani olarak kaybetmenin derin hüznünü yaşıyoruz. Değerli öğrencimize Cenabı Allah’tan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına ve üniversitemiz topluluğuna başsağlığı diliyorum" tabirlerine yer verdi.
Öte yandan kelam konusu plaja bariyerin kapalı olması tezi üzerine ambulansın geçiş yapamadığı, Ayaz’ın birinci müdahalesinin akabinde kamyonetin kasasıyla ambulansa taşındığı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin