Gürültü kirliğine bariyerli çözüm: Ses kirliliği 10 desibel azaltıldı
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Aralık, 2024 16:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Gürültü kirliğine bariyerli çözüm: Ses kirliliği 10 desibel azaltıldı

Samsun İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı’nda ağır ses bulunan 3 bölgede gürültü bariyeri çalışması gerçekleştirildiği, model sonuçlarına nazaran bariyer uygulaması yapılan bölgelerin karayoluna yakın kısımlarında yaklaşık olarak 5-10 desibellik bir gürültü azalımı sağlandığı tabir edildi.
İl Mahalli Çevre Kurulu’nda alınan 2025 yılı ‘çevre’ temalı kararlar doğrultusunda ilgili kurumların ana yürütücülüğünde ve paydaşlığında çeşitli projeler hayata geçiriliyor. Bu projelerden kimileri da gürültü kirliliğinin giderilmesi maksadıyla gerçekleştirilecek projeler. Bu kapsamda birinci etapta karayoluna belirlenen alanlarda konulan gürültü bariyerleri ile 10 desibele kadar ses azalımı sağlandı.

Gürültü bariyeri ile konutlara giden sesler 10 desibel azaltıldı
Sürekli Gürültü İzleme Sistemi kurulmasına yönelik çalışmalara başlandığının belirtildiği İl Mahalli Çevre Kurulu’nda Atakum ilçesi Adnan Menderes Bulvarı’nda konut ve cümbüş yerlerinin bir ortada olması nedeniyle yıl boyunca gürültü şikayetleri geldiği, yaz periyodunda şikayetlerin artış gösterdiği tabir edildi. Çevresel Gürültü Denetim Yönetmeliği yeterince Atakum, Canik, İlkadım, Bafra ve Çarşamba ilçelerini kapsayan Stratejik Gürültü Haritalarının Güncellenmesi Raporu hazırlandı. Hazırlanan rapor Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 12 Ocak tarihinde onaylandı. Onaylanan rapora istinaden Gürültü Aksiyon Planları hazırlanıyor. Bahis hakkında valilikten yapılan yazılı açıklamada, “Yapılan çalışmalar doğrultusunda gürültü tarafından önlem alınması gereken noktalar belirlenmiş ve bu noktalardan kimilerinde gürültü bariyeri yapılmasının uygun olacağı tespit edilmiştir. İlkadım ilçesinde bulunan Batıpark bilhassa yaz aylarında bölge halkının gündüz-akşam vakit diliminde ağır olarak kullandığı bir parktır ve Atatürk Bulvarı bölgedeki çizgisel gürültü kaynağıdır. OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi binaları Atatürk Bulvarı üzerinde ve Batıpark’ın yanında yer almakta olup karayolu gürültüsüne maruz kalmaktadır. Park giriş-çıkışları, orta yollar ve yerleşke hududu göz önünde bulundurularak 3 bölgede gürültü bariyeri çalışması gerçekleştirilmiştir. Model sonuçlarına nazaran gürültü azalımı aktifliği açısından 4 metre gürültü bariyeri uygulanması bölge için uygun bulunmuştur. Model sonuçlarına nazaran bariyer uygulaması yapılan bölgelerin karayoluna yakın kısımlarında yaklaşık olarak 5-10 desibellik bir gürültü azalımı sağlanmıştır” tabirleri kullanıldı.

Toplantıda Samsun Büyükşehir Belediyesi’nce hayata geçirilen projeler de ele alındı. Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya (AEEE) Atık Orta Depolama ve Sürece Tesisi Kurulması Projesi kapsamında döngüsel iktisat ve kaynak verimliliği unsurları temel alınarak atık elektrikli ve elektronik eşyaların oluşumunun önlenmesi, önlenemediği durumlarda oluşan AEEE’lerin farklı toplanması ve bertaraf, geri kazanım yöntem/hedeflerinin belirlenmesinin gerektiği aktarıldı. 2023 yılı prestijiyle AEEE konusunda birinci adımlar atılarak mülkiyeti kuruma ilişkin İş Geliştirme Merkezi’ndeki (İŞGEM) kapalı alanlar bu iş için tahsis edildi, kurum içerisinde oluşan AEEE’nin farklı bir biçimde süreksiz depolanması sağlandı. Konsey kararı ile atık elektrikli ve elektronik eşyalarla ilgili bertaraf sürecine Samsun’da hizmet vermekte olan kamu kurumlarının da dahil edilmesi gayesiyle harekete geçildi, tesisin genel planı çıkartıldı. Proje ile tesise kabulü yapılan atıkların (küçük konut aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler, oyuncaklar, cümbüş ve spor aletleri, emplantasyon eserleri ve hastalık bulaşıcı temaslarda bulunan eserler hariç tıbbi aygıtlar, izleme ve denetim aletleri) tekrar kullanımına yönelik STK ve meslek okulları ile programlar yapılması, onarılan eserler ile elde edilen gelirin gereksinimi olan eğitim kurumlarında kullanılmasının sağlanması hedefleniyor.

Bitkisel atık yağ projesi
Proje kapsamında, yaşanabilir, sağlıklı ve sürdürülebilir bir kentsel etraf için vilayet genelinde vatandaşları etkileyen etraf meselelerinin tespit edilerek, bu problemlere müdahale metotlarının geliştirilmesi, kirlilik kaynaklarının kontrol altına alınması, etrafa ve insan sıhhatine olumsuz tesirlerinin giderilmesi gayesiyle çalışmalar yürütülecek. Bu projenin bir ayağında etraf ve insan sıhhati açısından bilgilendirme ve bilinçlendirme yapılacak, lokal idareler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birlikteliklerini temin edilerek yağların vaktinde besinden çekilmesi sağlanacak ve azamî oranda toplanarak çevresel ziyanları önlenecek. Başka ayağında ise tesis, lokanta, fastfood, yemekhane, hazır yemek fabrikası, otel, motel, hastane ve turistik tesis üzere ticari işletmeler denetlenerek hem tesislerinde kullanılan yağın halk sıhhati açısından uygunluğu hem de atık bitkisel yağların uygun halde bertaraf edildiği denetim edilmiş olacak.

Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının İdaresi Geri Kazanım Tesisi Kurulması Projesi
Söz konusu projenin, atık ölçüsünün azaltılması, kaçak dökümün önüne geçilerek etraf ve insan sıhhatine olumsuz tesirlerinin minimuma indirilmesi, doğal kaynakların korunması ve CO2 salınımının azaltılması açısından ülke, kent ve gelecek için değer arz ediyor. Projenin amaç kitlesi öncelikli olarak kentsel dönüşümün ağır olarak gerçekleşeceği İlkadım ve Canik nüfusu olmakla birlikte iki merkez ilçe olan Atakum ve Tekkeköy’den de hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atıklarının gelmesi bekleniyor.

İstiklal (Çiftlik) Caddesi Sıfır Atık Dönüşümü Projesi
Anket çalışmaları yapılan proje kapsamında anketler vasıtasıyla konutlara ve işletmelere bilgilendirme eğitimleri verildi. Çıkan atıkların neler olduğuyla ilgili çalışmalar yapıldı. Sıfır atık biriktirme ekipmanlarının yerleştirilmesine de başlandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük TSO’dan Tepki Çeken Açıklama!
blank
Ramazan Öztürk tarafından
19 Aralık, 2024 16:59 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük TSO’dan Tepki Çeken Açıklama!

Gazetemizde daha önce defalarca gündeme getirdiğimiz Safranbolu Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Binası’nın Karabük'te merkezde bir kampüs alanı olhaberlere Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz sessiz kalmıştı. Çapraz’ın Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Altuntepe'nin bu okulun kampüs alanına taşınması ile ilgili verilen karara karşı çıkan açıklamasına destek vermesi tepki çekti.

Safranbolu Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nun Üniversite kampüs alanına yeniden taşınmasının gündeme gelmesinin ardından Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Altuntepe'nin okulun Safranbolu'dan taşınmaması için Üniversite Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık'a yönelik eleştirilerde bulunması ve bu eleştirilere de Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz'ın destek vermesi, şehirde huzurluğa neden olurken, bir çok kesim Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz'ın destek açıklamasını talihsiz bir açıklama olarak yorumladı. Fatih Çapraz'ın Karabük'teki Üyeleri yerine Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası üyelerini düşünmesinin kabul edilir bir tarafı olmadığını ifade eden vatandaşlar, "Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, bunun yerine Safranbolu'da kısıtlı ve zor şartlarda eğitim veren bu okula yeni bir bina kazandırılması için mücadele etse daha yerinde olur" şeklinde görüş beyan ettiler.

Daha önce Gazetemizde de defalarca gündeme getirdiğimiz Safranbolu Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu binasının Yenişehir'deki Vatan Hastanesinden boşalan ve atıl durumda kalan yere ya da Bayırmahallede haddehanelerin taşınmasından sonra boşalan yerlerden bir tanesine yapılması konusundaki haberlerimize ne şehir eşrafından, ne siyasilerden ne de adı geçen mahalle muhtarlarından herhangi bir destek açıklaması gelmemişti. Halbuki bu okul adı geçen yerlerden bir tanesine yapılmış olsa hem şehir merkezi canlanır, hem de şehir esnafı bu işten karlı çıkardı. Haberlerimizden sonra görüştüğümüz AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık'a bu konuda destek verdiğini belirterek, bununla ilgili gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etmişti.

Şu anda Safranbolu'da Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Safranbolu Turizm Fakültesi, Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi, Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi, Safranbolu Şefik Dizdar Meslek Yüksekokulu ve kampüs alanına taşınacak olan Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu bulunuyor. Bu okullarda 10 bini aşkın da öğrenci eğitim öğretim görüyor. Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu binası olmadığı için parçalı bir şekilde 4 bine yakın öğrencisi ile bu okullarda eğitim öğretim faaliyetlerine devam ediyor. Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu bu okullarda eğitim öğretim faaliyetlerine devam ettiği için de bu fakültelere yeni bölümler açılamıyor. Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu kampüs alanına taşındığı zaman bu okuldan boşalan alanlara yeni bölümler açılacak ve öğrenci sayısı yine artacak. Ayrıca bu okulda okuyan öğrenciler alanlarını ilgilendiren laboratuvar ve diğer alanlar için halihazırda Üniversite kampüsüne giderken, yaptıkları yol masrafları ise ayrı bir konu. Şu anki koşullarda öğrencilerin eğitim olanaklarını iyileştirmek yerine bireysel çıkarları ön planda tutan çıkışları eleştiren vatandaşlar, bu kararı öğrencilerin menfaatine uygun bir adım olarak değerlendiriyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.