blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Ekim, 2024 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Güney Kore’de “Hitit Özel Sergisi” açıldı

Hitit medeniyeti eserleri Güney Kore’de sergileniyor. Hitit Özel Sergisi Gimhae Ulusal Müzesi’nde açıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çorum Belediyesi, Gimhae Belediyesi ve Güney Kore Gimhae Ulusal Müzesi arasında geçtiğimiz aylarda protokol imzalanmıştı. Protokol kapsamında Hititlere ait 212 parça eser Gimhae Müzesi’nde sergileniyor.
Gimhae’de Gaya Mezar Alanı’nın UNESCO Dünya Mirası olarak kaydedilmesinin birinci yıl dönümünü kapsamında düzenlenen serginin açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Sergi, 2 Şubat 2025’e kadar Gimhae’de ardından yaklaşık 6 ay da Seul’de devam edecek.
Serginin açılış töreni Gimhae Şehri Gaya Sanatçıları Orkestrası’nın performansı ile başladı. Törene Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Türkiye’nin Kore Büyükelçisi Murat Tamer, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, Gimhae Belediye Başkanı Hong Tae-yong ve Gimhae Meclis Başkanı Ahn Sun-hwan’ın yanı sıra Çorum ve Gimhae Belediyesi heyeti katıldı.
Hitit Özel Sergisi’nin Çorum’un tanıtımına ve turizmine önemli katkılar sağlayacağını söyleyen Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın “Hattuşa, Boğazkale, Alacahöyük’te ve Çorum Müzemize ait arkeolojik eserler Güney Kore’nin Gimhae şehrindeki ulusal müzede ardından Güney Kore’nin başkenti olan Seul’de sergilenecek. Gaya medeniyeti ve Hitit medeniyetini buluşturan bu sergi ile tarihi bir anı yaşıyoruz. Şehrimizi ve ülkemizi Güney Kore’de tanıtıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yaptığı kaçak kazıyla 2 bin yıllık Roma mozaiğini ortaya çıkartan şüpheli kendini sosyal medyada ifşa etti

Tokat’ın Zile ilçesinde müsaadesiz hafriyatla Roma mozaiği ortaya çıkaran ve çıkarıldığı hakimlikçe isimli denetim kaidesiyle hür bırakılan M.Ş.’nin, tarihi yapıtın üzerinde hafriyat yaparken çektiği imgeleri toplumsal medyada paylaştığı ortaya çıktı.
Zile ilçesinde bir bağ meskeninde müsaadesiz hafriyat yapan 4 kişi, Roma Dönemi’ne ilişkin olduğu bedellendirilen 2 bin yıllık bir mozaik ortaya çıkardı. Jandarma gruplarının düzenlediği operasyonla gözaltına alınan şüphelilerden F.Ş. ve oğlu A.Ş. çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken öbür şüpheliler M.Ş. ve Ş.Ş. ise isimli denetim kuralıyla özgür bırakılmıştı. Kaçak hafriyatın yapıldığı bağ meskeninde, yaklaşık 3x3 metre boyutlarında olduğu belirtilen tarihi mozaiğin üzerinin torba ile örtülerek gizlenmeye çalışıldığı tespit edilirken ele geçirilen eser, uzman takımlar tarafından incelemeye alınmıştı. Soruşturma kapsamında dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı. Gözaltına alınan şüphelilerden M.Ş.’nin, 8 Nisan tarihinde mozaik üzerinde hafriyat yaparken çektiği bir görüntüyü toplumsal medyadan paylaştığı belirlendi. Ayrıyeten şahsın hafriyat yaparken toplumsal medya hesabından canlı yayın açtığı tez edildi. Olayla ilgili isimli soruşturma sürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.