blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Ekim, 2024 00:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Güney Kore’de “Hitit Özel Sergisi” açıldı

Hitit medeniyeti eserleri Güney Kore’de sergileniyor. Hitit Özel Sergisi Gimhae Ulusal Müzesi’nde açıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çorum Belediyesi, Gimhae Belediyesi ve Güney Kore Gimhae Ulusal Müzesi arasında geçtiğimiz aylarda protokol imzalanmıştı. Protokol kapsamında Hititlere ait 212 parça eser Gimhae Müzesi’nde sergileniyor.
Gimhae’de Gaya Mezar Alanı’nın UNESCO Dünya Mirası olarak kaydedilmesinin birinci yıl dönümünü kapsamında düzenlenen serginin açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Sergi, 2 Şubat 2025’e kadar Gimhae’de ardından yaklaşık 6 ay da Seul’de devam edecek.
Serginin açılış töreni Gimhae Şehri Gaya Sanatçıları Orkestrası’nın performansı ile başladı. Törene Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Türkiye’nin Kore Büyükelçisi Murat Tamer, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, Gimhae Belediye Başkanı Hong Tae-yong ve Gimhae Meclis Başkanı Ahn Sun-hwan’ın yanı sıra Çorum ve Gimhae Belediyesi heyeti katıldı.
Hitit Özel Sergisi’nin Çorum’un tanıtımına ve turizmine önemli katkılar sağlayacağını söyleyen Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın “Hattuşa, Boğazkale, Alacahöyük’te ve Çorum Müzemize ait arkeolojik eserler Güney Kore’nin Gimhae şehrindeki ulusal müzede ardından Güney Kore’nin başkenti olan Seul’de sergilenecek. Gaya medeniyeti ve Hitit medeniyetini buluşturan bu sergi ile tarihi bir anı yaşıyoruz. Şehrimizi ve ülkemizi Güney Kore’de tanıtıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ağustos, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bafra Ovası’nda ihracata uygun sebze üretilecek

SAMSUN (İHA) – Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Bafra Kızılırmak Deltası’nda Güzel Tarım Uygulamaları(İTU) ile İhracata Uygun Zerzevat Üretimi Projesi kapsamında üreticilere ihracata uygun zerzevat fideleri teslim edildi.
Bafra Ovası’nda proje kapsamında üreticilere fideleri teslim edildi. Programda konuşan Samsun Vilayet Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Kemal Yılmaz, "Samsun, Türkiye’nin en verimli tarım bölgelerinden biri olup, bilhassa kışlık zerzevat üretimi konusunda değerli bir üretim merkezidir. Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü üzere ovalarda yapılan üretim, ilin ziraî iktisadının temel taşlarından biridir" dedi.
Çiftçilere verilen dayanaklardan de bahseden Kemal Yılmaz, "Kızılırmak Deltası’nda İTU ile İhracata Uygun Zerzevat Üretimi Projesi kapsamında Bafra Sebze Üreticileri Birliği üretici örgütü çatısı altında zerzevat üretimi yapan 13 üreticimiz ile proje çalışmaları yürütülmüştür. İlimiz kışlık zerzevat üretim ve ihracatına takviye olacağını hedeflediğimiz kelam konusu projenin 2025 yılında 4. yılı uygulanmasına devam edilmektedir. Proje kapsamında; beyaz lahana (Septima) 2 çiftçimize 13 dekar alanda 29 bin 953 adet fide, karnabahar (Andromeda, Meriva) 8 çiftçimize 72 dekar alanda 165 bin 888 adet fide, brokoli (Monrello; Parthenon) 9 çiftçimize 66 dekar alanda 152 bin 64 adet fide olmak üzere toplamda 151 dekar alanda 347 bin 904 adet fide üreticilerimize teslim edilmiştir. Böylelikle Kızılırmak Deltası’nda yer alan üretim alanlarında İTU sertifikalı 550 ton kışlık zerzevat üretiminin gerçekleştirilmesi sağlanmış olacaktır. Kışlık zerzevat üretiminde başkan olan Samsun İli Bafra Ovasında tıpkı vakitte ihracata uygun zerzevat üretimi gerçekleştirilmiş olacağız" diye konuştu.
2025 prestijiyle, küme sertifikasyonu ile 1 üretici örgütü (Bafra Sebze Üreticileri Birliği), 4 adet de firma açık alanda ve örtü altında (sera) bin 138 dekar alanda meyve ve zerzevat üretimi yapıldığına dikkat çeken Yılmaz, ayrıyeten şunları söyledi:
"İlimizde kışlık zerzevat ihracatı geçmiş yıllara oranla üst yanlışsız bir ivme kazanmış, 2020 üretim döneminden itibaren (2020-2021-2022) 4 bin 250 ton, 2023 üretim döneminde 2 bin 950 ton (Pırasa brokoli baş lahana karnabahar ) 2024 üretim döneminde (Karnabahar, brokoli, kırmızı lahana, beyaz lahana, kapya biber ) 23 parti olmak üzere 199,6 ton bitkisel eser Form -1 evrakı ile Rusya Federasyonu’na ihraç edilmiştir. Projemizin ilimiz ve ülke tarımına yararlı olmasını; bol ve bereketli bir dönem olmasını diliyorum."
Programa ayrıyeten Bafra Ziraat Odası Lideri Osman Tosuner, Bafra Sebze Üreticileri Birliği Lideri Adem Aşçı, Tahıl Üreticileri Birliği Lideri Hasan Toker, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Lideri Ömer Baykut, Bafra Hal Dernek Başkanı İskender Akbulut, müdürlük çalışanı ve üreticiler katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin