blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Nisan, 2025 20:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmak ve solaryum cilt kanseri riskini artırıyor

Dermatoloji Uzmanı Dr. Enkhjargal (Egi) Losol, cilt kanserinden korunmak için güneşin ağır olduğu saatlerde dışarı çıkılmamasının ve solaryumdan uzak durulması gerektiğini söyledi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Dr. Enkhjargal (Egi) Losol, bazal hücreli karsinom (BHK) hakkında bilgilendirmede bulundu. Uzm. Dr. Losol, "Ciltte en sık rastlanan kanser tipidir. Bu kanser çeşidi, ciltteki eskimiş hücrelerin yerini alacak yeni hücreleri üreten bazal hücre katmanının kanserleşmesi sonucu ortaya çıkar. Çoklukla birinci belirtisi, ciltte hafif şeffaf bir kabarıklık olarak gözlemlenir ve ekseriyâ baş, boyun, kulak ve ense üzere güneşe maruz kalan bölgelerde gelişir. Bazal hücreli karsinom, uzun vadeli ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmak, denetimsiz güneş yanıkları ya da solaryum kullanımı sonucu gelişir. Güneşten korunmak ve uygun bir güneş hami krem kullanmak, bu kanser çeşidinden korunmaya yardımcı olabilir" dedi.

"Güneşte uzun kalma ce solaryum, cilt kanseri riskini artırıyor"
BHK’nın, çoklukla güneşe maruz kalan bölgelerde ortaya çıkmakla birlikte nadiren gölgede kalan bölgelerde de gelişebileceğini belirten Uzm. Dr. Losol, "En yaygın belirtiler yüzde oluşan ince damarlanmalı, inci beyazı, pembe ya da şeffaf bir şişlik olarak karşımıza çıkar. Daha koyu cilt rengine sahip bireylerde bu lezyonlar çoklukla daha koyu renkte olabilir. Şeffaf olmasına karşın kabarık kenarları, pulsu ve kırmızı alanlarıyla dikkat çeken lezyonlarda kahverengi, siyah ya da mavi renge çalan koyu noktaların bulunması da risk taşır. Yeni ortaya çıkan ya da güzelleşmeyen yaraların kesinlikle bir dermatolog tarafından kıymetlendirilmesi gerekir. Güneşe uzun müddet maruz kalma, solaryum kullanımı, önemli güneş yanıkları, açık deri rengi, renkli gözler, ailede deri kanseri geçmişi ve bağışıklığı baskılayan hastalıklar üzere faktörler riski artırır" diye konuştu.

Korunma yolları, teşhis ve tedavi
Hastalığın tedavi edildikten sonra dahi sıkça tekrarlayabildiğini lisana getiren Uzm. Dr. Losol, "Bu durum, bireyin öbür deri kanserlerine yakalanma riskini de artırıyor. Tedavi edilmediği durumlarda nadiren de olsa başka organlara yayılma riski bulunur. Bu nedenle tedavi sonrası nizamlı dermatolog muayenesi değer taşıyor. Güneşin ağır olduğu saatlerde dışarı çıkmamak, en az 30 SPF’lik güneş koruyucular kullanmak ve bu koruyucuları 2-3 saatte bir yenilemek korunmada tesirli adımlar olarak gösterilir. Ayrıyeten, solaryumdan uzak durmak ve ciltteki değişiklikleri nizamlı olarak denetim etmek büyük ehemmiyet taşır. Tedavide ise kanserli dokunun büsbütün çıkarılması amaçlanır. Cerrahi usuller, kriyoterapi, elektrokoter, radyoterapi, kemoterapi ya da lokalize krem tedavisi üzere alternatifler kullanılır. Tedavi seçenekleri, kanserin çeşidine ve evresine bağlı olarak değişiklik gösterebilir" halinde konuştu.
Tedavi sonrası hastaların yüzde 33’ünde birinci yılda, yüzde 50’sinde ikinci yılda ve yüzde 66’sında üçüncü yılda nüks gözlemlenebildiğini söyleyen Losol, "Bu yüzden birinci 5 yıl boyunca 6 aylık aralıklarla denetim önerilir. Sıhhatinizi korumak için erken teşhis ve sistemli denetimlerin değerini unutmayın. Güneşe karşı alınacak kolay tedbirlerle bazal hücreli karsinomdan korunabilirsiniz" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Ağustos, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bolu’da ‘kuğu’ emojisiyle doktorların rüşvet iddiasında yeni gelişme

Bolu’da, 2 devlet hastanesinde 4 hekimin hastalara uygulanan Hyalüronik Asit ve PRP süreçlerinden haksız yarar elde etmelerine yönelik olarak yürütülen soruşturmada Bolu Valiliği’nden ismi geçen tabiplerin "soruşturulmasına müsaade verilmemesi" kararı çıktı. Savcılığın karara itiraz etmesinin akabinde Ankara Bölge Yönetim Mahkemesi 3. Dava Dairesi kararın kaldırılmasına hükmetti.
Edinilen bilgiye nazaran, 2024 yılının haziran ayında Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi ile İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde misyonlu ortopedi hekimlerinin ilaç şirketinin piyasaya sürdüğü ilaçları hastaların reçetelerine yazdıkları ve her bir ilaç için mümessilden ilaç parasının yarısını aldıkları sav edildi.

Her bir kupür için bir kuğu emojisi
Doktorların hastaların reçetelerine yazdıkları ilaçların kupürlerini toplayarak ilaç mümessiline WhatsApp aracılığıyla attıkları, kimi hekimlerin her bir kupür için kuğu emojisi gönderdikleri ortaya çıktı. Bolu’da ilaç mümessili olarak çalışan T.Ş., ilaç paralarının yarısını aldıkları savıyla tabipler hakkında 5 Haziran tarihinde Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ne (SABİM) şikayette bulundu.

4 doktor hakkında soruşturma
Sağlık Bakanlığı da T.Ş.’nin şikayetini Vilayet Sıhhat Müdürlüğü’ne sevk etmesinin akabinde İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde vazifeli ortopedi hekimi U.G. ile İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nde misyonlu ortopedi tabipleri H.K., R.Ö. ve M.T. hakkında soruşturma başlatıldı. Bolu Valiliği tarafından soruşturmanın daha ayrıntılı incelenmesi için Sıhhat Bakanlığı’ndan müfettiş talebinde bulundu.

Valilik soruşturmaya müsaade vermedi
Soruşturmayla ilgili olarak Bolu Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü’nün, "Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından finansmanı fiyatlı olarak uygulanan PRP ve hyalüronik asit tedavilerinde hastane dışından ilaç aldırdığı, hastaları yönlendirmeleri karşılığında maddi menfaat sağlandığı ve kamu ziyanına neden olduğu" argümanlarıyla ilgili karar verildi. Verilen kararda, "30 adet talep edildiği ve stoklara girişinin yapıldığı, bu süreçte ortopedi ve travmatoloji servisi tarafınca tıbbi sarf ünitesine rastgele bir talep yapılmadığı, eserin hareket görmemesi ve miat yaklaşması sebebi ile 2023 yılında Bolu Eğitim ve Araştırma Hastanesine çıkışının yapıldığı, kelam konusu kitlerin zayi olmadığı bu sebeple kamu ziyanı oluşmadığı, kelam konusu aksiyonun sadece disiplin kararları kapsamında kıymetlendirilebileceği ve Türk Ceza Kanunu kapsamında bir cürüm kuşkusu bulunmadığı anlaşıldığından, Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nde misyonlu Uzman Tabipler H.K., R.Ö. ve M.T. ile Bolu İzzet Baysal Fizik ve Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesinde misyonlu Fizik Tedavi Uzmanı Dr. U.G. hakkında soruşturma müsaadesi verilmemesine" denildi.

Savcı itiraz etti
Bolu Valiliği’nin soruşma müsaadesi verilmemesi kararına Bolu Cumhuriyet Savcısı Ankara Bölge Yönetim Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi’ne itiraz etti. Yapılan itirazı kıymetlendiren Ankara Bölge Yönetim Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi itirazı oy birliğiyle kabul etti. İtirazın kabul edilmesiyle ilgili kararda şu sözler yer aldı: "Dosyadaki bilgi ve dokümanların incelenmesinden, ilgililer hakkındaki argümanların sıhhat mesleğinin icrası kapsamında yapılan muayene, teşhis ve tedaviye ait tıbbi süreç ve uygulamalar kapsamında bulunduğu sonucuna varılmakla üstte aktarılan yasal düzenleme uyarınca soruşturma izni konusunda Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun yetkili olduğu sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle, itirazın kabulü ile kelam konusu kararın kaldırılmasına, soruşturma hakkında müsaade verilen yetkili Mesleksel Sorumluluk Kurulu’na gönderilmesine yönelik gerekli süreçler yapılmak üzere evrakın mahalline iadesine oy birliğiyle kesin olarak karar verildi."

Bizi sosyal medyadan takip edin