Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Kasım, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Gümüşhane’de tilkiler köyün maskotu oldu

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Sarıçiçek köyünde vatandaşlar evcil hayvan gibi her akşam evlerinin kapısına gelen tilkileri elleriyle besliyor.
Denizden 2 bin 80 metre yükseklikte bulunan ve hem yaz aylarında hem de kış aylarında Gümüşhane’nin en kalabalık köylerinden birisi olan Sarıçiçek köyünde vatandaşlar aylardır sıra dışı misafirlerini konuk ediyor.
Ustayla çırağının yaptığı köy odalarıyla kentin turizm odak noktalarından birisi olan Sarıçiçek köyünün yeni maskotu 2 tilki oldu. Bir süre önce köydeki konutlara ürkek şekilde yaklaşan tilkiyi köy sakinlerinden Pembe Şenel beslemeye başlayınca ilerleyen günlerde yanında bir tilki daha gelmeye başladı.
Gümüşhane’den tilkiler için yiyecek getirmeye başlayan Şenel’in beslediği tilkiler köyün maskotu olurken hemen her akşam bir evin kapısına giden tilkiler karınlarını doyuruyor.
Şenel’in köyde olmadığı günlerde tilkiyi besleyen Ramazan Gündüz ise o anları cep telefonuyla kayıt altına aldı.
Videoda tilkilerin korkmadan yiyecek almak için Gündüz’ün yanına kadar geldiği gözlenirken, bir süre sonra gelen ikinci tilkinin ise daha ürkek olduğu gözlendi.
Akşam saatlerinde köye gelen tilkileri beslemeye devam edeceklerini kaydeden Gündüz, kış mevsimi nedeniyle sakinleşen köye tilkiler sayesinde bir hareketlilik geldiğini ve tüm köylülerin tilkiler ve diğer hayvanlar için kapısına yiyecek bırakmaya başladığını söyledi.
Pembe Şenel’in tilkiler için kent merkezinden kedi maması başta olmak üzere birçok yiyecek getirdiğini ifade eden Gündüz, “Sarıçiçek köyünde tilkileri kedi mamasıyla bakıyoruz. Balık, et, ekmek ne varsa Gümüşhane’den getiriyor kedi gibi bakıyoruz tilkilerimize” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Haziran, 2025 12:57 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yerli ve yabancı ziyaretçiler Hadrianopolis Antik Kentini QR kodla tanıyacak

 Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianopolis Antik Kenti'nde yürütülen yeni uygulama sayesinde ziyaretçiler, QR kodları kullanarak tarihi yapılar hakkında rehbere ihtiyaç duymadan detaylı bilgilere erişebilecek.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişim Ofisi tarafından koordine edilen ve Karabük Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi tarafında hayata geçirilen "Bilim Kafe" etkinlikleri kapsamında Hadrianopolis Antik Kenti'nde "Zamanda Yolculuk: Yapay Zeka ile Hadrianopolis'i Yeniden Keşfetmek" etkinliği düzenlendi. Etkinlikte "Büyük Ölçekli Dil Modeli Destekli Hadrianopolis Antik Kenti Sanal Destek Asistanı" projesinin tanıtımı da Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş tarafından yapıldı.
Bu proje ile Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianopolis Antik Kenti'nde belirli noktalara yerleştirilen QR kodlar sayesinde ziyaretçiler tarihi yapılar hakkında rehbere ihtiyaç duymadan bilgi sahibi olabilecek.
Projenin, antik kentleri ziyaret eden misafirlerin bilgiye erişimde karşılaştığı sorunlara çözüm üretme amacıyla hayata geçirildiğini vurgulayan Çelikbaş, şunları kaydetti:
"Ziyaretçiler, kentle ilgili bilgi edinmede zaman zaman yetersiz kaynaklarla karşılaşmakta. Biz de bu soruna yenilikçi bir çözüm üretmeyi amaçladık. Projemiz kapsamında, antik kent içerisindeki belirli noktalara yerleştirilen QR kodlar sayesinde ziyaretçilerimiz bulundukları konumla ilgili özel olarak hazırlanmış içeriklere erişebiliyor."
Çelikbaş, projede ilk kez uygulandığı belirtilen yapay zekâ destekli soru-cevap modülüne de değinerek, "Ziyaretçilerimiz, QR kodu okuttuklarında karşılarına çıkan sayfada yer alan bu bölüm aracılığıyla merak ettikleri soruları yazılı olarak sorabiliyor, sistem ise bu sorulara anında cevaplar veriyor" ifadelerini kullandı.
Yapay zekanın sadece yapı bazında değil, kentin genel yapısına dair sorulara da yanıt verecek şekilde geliştirildiğini aktaran Çelikbaş, sürekli geliştirilecek olan sistemin Türkçe, İngilizce ve Fransızca olmak üzere üç dilde hizmet verdiğini belirtti.
Ziyaretçilerin artık Hadrianopolis'i bir rehbere ihtiyaç duymadan gezebileceğini vurgulayan Çelikbaş, "Bu proje, bildiğimiz kadarıyla Anadolu'da gerçekleştirilen 2209-A kodlu ilk TÜBİTAK projesi olma özelliği taşımaktadır" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin