Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Ocak, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Gümüşhane’de Kalandar geleneği köylerden şehre indi

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sürdürülen ve bir Rumi yılbaşı cümbüşü olarak köylerde kutlanan asırlık Kalandar geleneği Gümüşhane’de kentin caddelerine indi. Köylü vatandaşların yöresel kıyafetler ve yöresel aletlerle gerçekleştirdiği kortej yürüyüşü ve sonrasında gerçekleştirilen cümbüş programı renkli anlara sahne oldu.
Rumi takvime nazaran yılın birinci ayı olarak kabul edilen her yıl Ocak ayının 13’ü ile 14’üncü gününü birbirine bağlayan gün kutlanan Kalandar aktifliği bu yıl Gümüşhane’de büyük bir tertiple kutlandı. Gümüşhane Ülkü Ocakları Vilayet Başkanlığı tarafından organize edilen Kalandar aktifliğine yaklaşık 10 köyden vatandaşlar katıldı. Yöresel kıyafetli vatandaşlar ve yöresel tarım aletleri başta olmak üzere birçok eski geleneğin temsil edildiği aktiflikte iştirakçiler Kalandar geleneğini kent merkezinde sürdürdü. Kortej yürüyüşü esnasında vatandaşlar hem konutlarının balkonlarından hem de yol kenarlarından eski ve eğlenceli geleneği meraklı gözlerle takip ettiler. Tarım İl Müdürlüğü önünden 15 Temmuz Zafer Meydanı’na kadar süren yürüyüşün akabinde kurulan sahnede evvelden köy odalarında oynanan oyunlar oynanırken o anlar renkli imajlara sahne oldu.

“Bu asırlık geleneği köylerden kente indirmek istedik”
Etkinliğe vatandaşların ağır iştirak sağladığını ve ilgiyle takip ettiklerini söyleyen Gümüşhane Ülkü Ocakları Başkanı Sadık Coşkun, “Ülkü Ocakları Gümüşhane Vilayet Başkanlığı olarak Kalandar Programı yapmak istedik her Ocak ayının 13’ü Kalandar olduğu için. Biz de Cumartesi gününe denk geldiği için ayın 11’inde yapmak istedik. Daha evvel köylerde ağır bir iştirakle yapılıyordu bizler de bunu kente indirelim istedik. Daha sonra köylerimize gittik oradaki vatandaşlarımızla görüştük sağ olsunlar kendileri de bize takviye verdiler. Ağır bir iştirak ve istek vardı çok hoş devam ediyor, köy oyunlarımız devam ediyor, yöresel aletlerimizi, yöresel lezzetlerimizi sergiledik. Develer, öküz otomobilleri, at otomobilleri burada unutulmaya yüz tutmuş köydeki bütün aletlerimizi buraya getirerek burada sergiledik. İştiraklerinden ötürü Gümüşhane halkına çok teşekkür ediyorum. İnşallah bunu gelecek yıllarda tekrar yapmayı planlıyoruz. Şu anda yaklaşık 10 köyden iştirak var, Kelkit, Köse, Torul ilçesi ve Kürtün ilçesi olmak üzere Gümüşhane merkezde bu işi organize ettik. Caddedeki yürüyüşümüzde caddedeki ve balkondaki vatandaşlar ağır ilgi gösterdi. Eski gelenekleri gördüler çok keyifli oldular biz de bu geleneği yaşattık ve yaşatmaya da devam edeceğiz” dedi.

“Ben bu Kalandar’a soba olarak katıldım”
Asırlardır köylerde kutlanan Kalandar geleneğinin kent merkezinde coşkuyla kutlanmasından ötürü çok mutlu olduğunu belirten Karamustafa köyü sakini gelen Yılmaz Demirel, “Biz burada Kalandar geleneğini yaşatmak istedik. Geçmişteki yılbaşımız Kalandar, küçükken konutlara gidiyorduk meskenlerden elma, armut, un, yağ toplayıp köy odalarında birleşip daima birlikte cümbüş yapıyorduk. Benim üzerimde soba var, sakal ve fes var. Üzerimde soba var zira kış olduğu için hem ısınıyorduk hem de meskenleri geziyorduk. Ben de o nedenle sobayı temsil ettim. Birinci sefer Kalandar’ı kentte yapıyoruz, herkes geldik teşekkür ediyoruz, inşallah bunu gelecek yıllarda de yaparız” diye konuştu.
Sevda Çelik de, “Biz burada Lemis yapıyoruz Gümüşhane’mizin yöresel lezzetlerinden bir adedidir, göç yapılırken annelerimiz ninelerimiz bize bundan yapardı. Birinci sefer kentte yapıyoruz, genelde daima köylerde yapılırdı. Köylerde çok kalabalık halde yapılırdı, kente indi çok hoş bir tertip oldu” halinde konuştu.

Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Nisan, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Başkent EDAŞ Bartın’ın enerji altyapısını güçlendirmeye devam ediyor

Kesintisiz ve sürdürülebilir güç hizmeti sunma amacıyla çalışmalarını sürdüren Başşehir EDAŞ, 2024 yılı boyunca Bartın’da bakım, tamirat ve yatırım faaliyetlerini aralıksız sürdürdü. Şirket, güç altyapısını yenileyerek güçlendirirken, dijital dönüşüm ve müşteri odaklı projelere de öncelik verdi.

Karadeniz Bölgesi’nin kıyısında yer alan, orman varlıkları ve madencilik faaliyetleriyle öne çıkan Bartın, doğal hoşlukları kadar gelişen endüstrisi ve artan güç gereksinimiyle da dikkat çekiyor. Bu dinamik yapıya uygun formda, kentte kesintisiz ve sürdürülebilir güç hizmeti sunmak gayesiyle çalışmalarını aralıksız sürdüren Başşehir EDAŞ, 2024 yılı boyunca Bartın’ın güç altyapısını güçlendirmek için değerli yatırımlar gerçekleştirdi.
Yapılan açıklamaya nazaran, AYEDAŞ ve Toroslar EDAŞ ile birlikte Enerjisa Dağıtım Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren üç dağıtım şirketinden biri olan Başşehir EDAŞ, 150 bini aşkın Bartınlı müşteriye inançlı, kaliteli ve kesintisiz güç sunmak için yatırımlarına devam etti.
2024 yılı boyunca Bartın genelinde yürütülen çalışmalar kapsamında; bin 539 trafo ve 7 bin 521 kilometrelik güç sınırında sürdürülebilir güç sağlamak ismine bakım, yenileme ve yatırım faaliyetleri hayata geçirildi. Birebir vakitte, iklim dostu adımlar ve dijital dönüşüm gayeleri doğrultusunda projeler sürdürüldü.
Bartın’da güç altyapısı daha da güçleniyor
Ormanlık alanların ağır olduğu coğrafyada, mevsimsel ve çevresel şartların güç iletimini zorlaştırdığı bölgelerde şirket, sağlam altyapılar kurarak kesintisiz güç arzını garanti altına aldı. Bartın’ın Merkez, Amasra, Kurucaşile ve Ulus ilçelerinde toplam 2 bin 32 aydınlatma armatürünün bakımı gerçekleştirilirken; 26 pano, 58 trafo ve 43 dağıtım merkezinde bakım çalışmaları yapıldı. Tıpkı devirde, 465 kilometrelik güç sınırı gözden geçirilerek altyapı daha sağlam hale getirildi. Yatırımlar kapsamında ise, 141 kilometrelik yeni yer altı kablosu döşendi, bin 845 yeni aydınlatma armatürü montajı tamamlandı. Ayrıyeten, 176 yeni pano ve 40 yeni trafo merkezi kurularak güç dağıtım ağı genişletildi ve modernize edildi. Tüm bu çalışmalar, şirketin 2024 yılı için belirlediği gayelerin gerçekleşmesini sağladı.
Dijital dönüşümle verimlilik artıyor
Enerji bölümünde dijitalleşmenin öncülerinden olan şirket, Bartın’da da operasyonel verimliliği artıran teknolojik tahlilleri hayata geçirdi. Afet ve Acil Durum Haberleşme Telsiz Sistemi Projesi kapsamında geliştirilen Taşınabilir Haberleşme ve Şarj İstasyonları, mümkün afet ve kriz durumlarında kesintisiz irtibat sağlayarak bölgedeki güç idaresine stratejik katkı sundu. Ayrıyeten, müşteri tecrübesini düzgünleştirmeye yönelik dijital platformlardan ChatVolt uygulaması sayesinde kullanıcılar, süratli ve aktif hizmete basitçe erişim sağladı.
7/24 erişilebilir ve müşteri odaklı hizmet anlayışı
Şirket, Bartın’daki abonelerine 7 gün 24 saat ulaşılabilir bir hizmet sunmak için dijital kanalları faal biçimde kullanıyor. baskentedas.com.tr, ChatVolt web platformu, Başşehir 186 taşınabilir uygulaması, 0(312) 186 00 00 numaralı WhatsApp çizgisi ve 186 Davet Merkezi üzerinden tüm talepleri dinleyip tahlile kavuşturuyor. Ayrıyeten, toplumsal medya hesapları üzerinden de müşteri etkileşimini sürdürüyor.
Bartın’ın güç geleceği için yatırımlar sürüyor
Doğa turizminin her geçen gün arkadan Bartın’ın güç gereksinimlerini karşılamak ismine şirket, insan ve etraf odaklı vizyonuyla altyapı yatırımlarını önümüzdeki devirde de sürdürecek.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bu web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezler kullanılmaktadır. Detaylar için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.