Reklam
Reklam
gumushanede 2025 yili bal hasadi ureticilerin yuzunu guldurdu 7Erg2P5v
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Ağustos, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
0

Gümüşhane’de 2025 yılı bal hasadı üreticilerin yüzünü güldürdü

Gümüşhane’de 2025 yılı bal hasadı rekoltesi kovan başına 20 kilonun üzerinde gerçekleşerek üreticilerin yüzünü güldürdü.

Gümüşhane’de Ocak ayında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ile Nisan ve Mayıs aylarındaki ani sıcaklık düşüşleri nedeniyle arı kolonilerinde zayıflama ve kayıplar yaşayan arıcılar tüm aksiliklere karşın 2025 yılında son yılların en yüksek bal randımanını elde etti.

Gümüşhane Arı Yetiştiricileri Birliği Lideri Dr. Kurtuluş Merdan, son yıllarda artan akaryakıt fiyatları ve girdi maliyetlerinin üreticileri olumsuz etkilediğini lakin bu yıl üreticilerin emeklerinin karşılığını aldığını söyledi. Kentte 33 bin arı kolonisi ve 550 kayıtlı üretici ile arıcılık faaliyetlerinin sürdüğünü belirten Merdan, birçok ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını kaydetti.

“Tüm aksiliklere karşın son yılların en yüksek randımanı elde edildi”

Arıcıların bu sene emeklerinin karşılığını alacaklarını söz eden Gümüşhane Arı Yetiştiricileri Birliği Lideri Dr. Kurtuluş Merdan, “Bu sene Gümüşhane’de bal rekoltesi geçen yıllara göre büyük bir artış göstermiş ve arıcılarımız bu mevzuda epey mutlular. Bal verimindeki artışın ana münasebeti de kış aylarının sert geçmesi, kar yağışının fazla oluşu ve bilhassa bahar aylarında yağmurun yağmasıyla birlikte çiçeklerin daha fazla beslenmesi ve bunun sonucunda de bal randımanında büyük artış meydana geldi. Gümüşhane endemik bitki varlığı ve coğrafyası açısından eşi bulunmaz bir tabiata sahip ve bal için de epeyce elverişli bir pozisyona bulunmaktadır. Arıcılarımız da bu süreçte arıların bakımı açısından büyük uğraş sarf ettiler. Bahar aylarında hava sıcaklıklarındaki ani değişimler sonucunda kimi aksilikler yaşandı fakat rekolte değerlerimizde Haziran ve Temmuz aylarında büyük artış görüldü. Arıcılarımız emeklerinin karşılığını maddi olarak aldı ve alacak” dedi.

“Olumsuzluklar yaşanmasaydı bal randımanı 2 katına çıkardı”

Kovanlarından elde ettiği eserin son yılların en yüksek randımanına ulaştığının altını çizen ve merkeze bağlı Yeşilyurt Köyü’nde arıcılık yapan Mehmet Salih Yılmaz, “Ben 46 yıldır arıcılık yapıyorum 15 yıldır da köyümde arıcılık yapıyorum. Yıllardır bu işle uğraşıyorum emekliliğimle birlikte daha da ağırlaştım. Bu sene çok hoş bir randıman aldık, kimi yıllar oluyordu kimi yıllar olmuyordu lakin bu son yılların en hoş randımanını bu sene aldık. Mutluyuz, arıcı arkadaşlara da iyi satışlar bol karlar diliyorum. Hava kuralları bu sene biraz olumsuz etkiledi, bir devir çok ağır bal alıyorduk 3-5 gün bu türlü olduktan sonra bir anda havalar soğudu baya etkiledi yoksa randıman bunun 2 katına çıkardı. Ona karşın bu sene çok hoş randıman aldık” diye konuştu.

“Gümüşhane balının Anzer balından aşağı kalır bir yanı yok”

Gümüşhane Dörtkonak Köyü’nde 40 yıldır arıcılık yapan Murat Ergin, “Bal mevsimi geldi geçti, son yılların en verimli mevsimi diyebilirim. Allah rahmet versin, uygundu. Herhalde bütün arıcı arkadaşlarım mutludur. Ben Kafkas ırkından Karniyol cinsi arıya geçmiş tecrübeli bir arıcıyım. Karniyol, güya Kafkas’tan daha güzel geldi. Hele hele bu yıl Karniyol sahiden gösterdi kendisini. Allah rahmet versin. Herkese bol rahmet diliyorum, yeterli dönemler diliyorum. Piyasa şu anda şimdi belirli değil fakat zannediyorum fiyat 750 ile bin lira ortasında şekillenecek. Gümüşhane balı bence florası çok varlıklı, hastalara daima şifa niyetiyle verilen bir bal. Bence Anzer balı ile kıyaslayacak olursak, Anzer balı ün yapmış bir bal fakat bizim Gümüşhane balımız ondan aşağı bir bal değil. Bu bir sevgi sorunudur, beşerler bu türlü söylüyorlar. Aslında Anzer balı Gümüşhane’nin yayla kesitlerindeki bala çok benziyor. O bölgelerdeki bal bence Anzer balından aşağı bir bal değil” tabirlerini kullandı.

Öte yandan birliğin yaptığı kıymetlendirme sonucunda 2025 yılı için süzme çiçek balının kilogram fiyatı 800 TL, petek balın kilogram fiyatı 1000 TL, kara kovan balının kilogram fiyatı ise 2000 TL olarak belirlendi. Doğal yaylalar ve varlıklı bitki örtüsü sayesinde yüksek kaliteli bal üretildiğini tabir eden Merdan, vatandaşların balı yerli ve sağlam üreticilerden temin etmeleri gerektiğini kıymetle tavsiye etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xaxaxaxaxa
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
10 Mayıs, 2026 13:47 tarihinde yayınlandı
0

Marifetli gençlik annesiyle üretti

“Maarifin Kalbinde Marifetli Gençlik” etkinlikleri ve “Ben Her Yerde Varım” projesi kapsamında Evliya Çelebi Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi. “Anne Reçetesi” temasıyla düzenlenen atölye çalışmasında öğrenciler, anneleriyle birlikte mutfağa girerek geleneksel lezzetleri hazırladı.

Etkinlik süresince öğrenciler ve veliler; pasta, börek ve çeşitli tatlılar yaparak hem keyifli vakit geçirdi hem de kültürel değerlerin yaşatılmasına katkı sağladı. Renkli görüntülere sahne olan programda, aile-çocuk iş birliğinin önemi bir kez daha gözler önüne serildi.

Etkinliğe katılan İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, atölye çalışmalarını yerinde inceleyerek öğretmenler, öğrenciler ve velilerle sohbet etti. Hazırlanan ürünler hakkında bilgi alan Akbaş, öğrencilerin ve ailelerin uyum içinde ortaya koyduğu çalışmaları takdirle karşıladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş yaptığı değerlendirmede, “Maarifin Kalbinde Marifetli Gençlik işte burada. Gençlerimizin aileleriyle birlikte üretmesi, paylaşması ve geleneksel değerlerimizi yaşatması son derece kıymetlidir. Bu tür etkinlikler, sadece akademik başarıyı değil; aynı zamanda kültürel, sosyal ve duygusal gelişimi de desteklemektedir. Emeği geçen okul yönetimini, öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi ve velilerimizi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Gerçekleştirilen bu anlamlı etkinlik, okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi ve milli-manevi değerlerin yeni nesillere aktarılması açısından önemli bir örnek oldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin