Hak – İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, örgütlü bulundukları KARDEMİR A.Ş.’deki işçilerin kademe beklentisi başta olmak üzere, görüşmelerine başlanan Asgari ücret ve asgari ücret tespit komisyonu ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu
Eski Hak-İş Genel Sekreteri ve Çelik-İş Sendikası eski Genel Başkanlarından Metin Türker’in ölümünün 17. Yıllının anma törenine katılan Hak – İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, KARDEMİR’deki işçilerin kademe beklentisi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; Toplu sözleşmede yazılan tüm hükümlerin aynen uygulanacağını belirterek, “Toplu sözleşmenin tüm hükümleri değişmesi mümkün değil. Çalışan işçi arkadaşlarımızın bu konuda rahat olmalarını istiyorum” derken, Asgari ücretten vergi alınmamasının yıllardır söylendiğini ama uygulanmadığını, Asgari ücretin tespit komisyonunun yanlış olduğunu ve tüm kesimlerin temsil edilmediğini, eski Türkiye’nin eski alışkanlıklarının inatla durduğunu söyledi
İlk olarak örgütlü KARDEMİR A.Ş.’de çalışan işçilerin Kademe beklentisi ile ilgili açıklama yapan Genel Hak – İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, “Toplu sözleşmede yazılan tüm hükümler aynen uygulanacak. Bir akittir bu. Yönetim kurulu ile Çelik-İş Sendikası arasında imzalanan bir toplu sözleşme var. Toplu sözleşmenin tüm hükümleri değişmesi mümkün değil. Çalışan işçi arkadaşlarımızın bu konuda rahat olmalarını istiyorum. Toplu sözleşme hükümleri aynen geçerli olacaktır” dedi.
Yönetimin yatırımlar bitmeden kademe vermek istemediği yönünde dedikoduların olduğu yönde bir soruya ise Gül, “ Dedikodu üzerine yorum yapmak doğru değil. KARDEMİR yönetimi ile yaptığımız toplantıda, böyle bir konu olmadığı gibi olması da mümkün değil. Çünkü toplu sözleşme hükümlerimizde böyle bir şart yok. Böyle bir yargı da yok. Elbette ki yüksek fırınımızın devreye girmesi hepimizi mutlu eder. Bununla bağlantılı değil tabi ki, bunlar tamamen bir varsayım. Dünkü görüşmelerimizde ciddi bir şeklide çalışma yaptıklarını bu da tabi ki kadro çalışması. Türkiye’nin ve Dünyanın önemli uzmanları ile çalışma yaptıklarını çalışmanın sonuna gelindiğini belirttiler. Tabi ki yeni bir sinter, yüksek fırın ve çelikhane yapılıyor. Bununda bitirilmesi gerekiyor, bitirilmesi demek son yüksek fırınında devreye girmesi anlamında söylemiyorum, kadro çalışması bitirilmesinden sonra herkes çalıştığı yerin kadrosuna performans değerlendirilmesi ölçüsünde geçirilecek. Bu konuda hiçbir sıkıntının olacağını düşünmüyorum. Ben çalışmanın Aralık ayı içerisinde bitirileceğini düşünüyorum. Edindiğim izlenim bu. Çalışmanın son noktaya geldiğini söylediler. En son olarak Yüksek fırındaki kadro çalışması bitirilmesi son aşamasında” cevabını verdi.
“ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMAMASI YILLARDIR SÖYLENİYOR AMA UYGULANMIYOR”
Türkiye’deki asgari ücretin çok tartışıldığını ve değerlendirildiğini ancak asgari ücretin bir kişinin yaşam standartı ele alınarak hesaplandığı düşündüklerini belirten Cengiz Gül, “ Fakat dört kişilik bir ailenin bir çalışma yaşamında değerlendirildiğin de elbette ki çok düşük bir ücret. Onun için bu konuda sadece sivil toplum örgütlerimizin değil hükümetin, sanayicilerin, işverenlerin bu konuda ciddi bir çalışma yapması gerekiyor. Yıllardır süre gelen bir ücret, hiç kimsenin de memnun olmadığı bir ücret. Bu bir gerçek. Bunun aşılması içinde çok ciddi çalışmanın yapılması gerekiyor. Asgari ücretten vergi alınmaması gibi çok önemli bir kavram var, yıllardır söyleniyor ama uygulanmıyor. Ama bu gündemden mutlak çıkartılmalı. Asgari ücretten vergi alınmaması gibi çok önemli bir kavram gerçekleştirilmedir diye düşünüyoruz” dedi.
“TESPİT KOMİSYONU YANLIŞ”
Asgari ücretin tespit komisyonun da yanlış olduğunu ifade eden Gül şunları söyledi:
“Tüm kesim temsil edilemiyor. Sadece Türk-İş Konfederasyonunun da temsil edilmesi de sonucu ortada. Asgari ücret komisyonun demokratik ve adil oluşturulması gerekiyor. Bir defa adiliyetin oradan başlaması gerekiyor. Oradan başladıktan sonra bence daha ciddi bir şekilde tartışılabileceğini düşünüyorum. Biz şunlara katılmıyoruz; asgari ücret belirleniyor, Türk-İş yetkilisi muhalefet yazıyor. Bunlar sadece yasak savma yani, durumu idare etmek. Biz bu asgari ücreti kabul etmedik, doğru bir şey değil, gerçekçi de değil. Asgari tespit komisyonu adil ve demokratik bir şekilde oluşturulmalı ve ondan sonra asgari ücret belirlenmeli diyorum. Sürekli öneriler yapıyoruz, kamuoyundan çağrılar yapıyoruz. Şu cümleler çok söyleniyor; eski Türkiye’nin eski anlayışını değiştireceğiz. Ama, eski Türkiye’nin eski alışkanlıkları ısrarla ve inatla duruyor. Bunu söylem anlamından çıkartıp, gerçek anlamına sokmamız gerekiyor. Algı değişmiyor. Algı değişmediği sürece bunları söylemenin çok bir kar etmediğini görüyoruz”


Gül’den Kademe ve Asgari Ücret Açıklaması
Rektör Özölçer Dünya Şampiyonu Basancı’yı kabul etti
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, FISU Dünya Üniversiteler Combat Sporları Şampiyonası’nda dünya şampiyonu olarak Türkiye’ye büyük bir gurur yaşatan millî sporcu ve BEUN Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi Sude Nur Basancı’yı kabul etti.
8-13 Haziran 2026 tarihleri arasında dünyanın farklı ülkelerinden başarılı sporcuların mücadele ettiği organizasyonda Muaythai branşında ringe çıkan millî sporcu Sude Nur Basancı, şampiyonluk yolunda güçlü rakiplerini yenerek altın madalyanın sahibi oldu.
Uluslararası arenada elde ettiği tarihi başarının ardından Rektörlük makamında gerçekleştirilen ziyarette, Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, dünya şampiyonu Sude Nur Basancı ile başarı yolculuğu ve şampiyona süreci hakkında bilgi aldı. Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, göstermiş olduğu üstün performans ve kazandığı dünya şampiyonluğu dolayısıyla Basancı’yı tebrik ederek teşekkür belgesi ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin kuruluş yılı olan 1924’ü ve kuruluş adı Maden Mühendislik Mektebini simgeleyen özel plaketi de başarılı sporcuya hediye etti.
Rektör Özölçer’den Dünya Şampiyonuna tebrik ve plaket
Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, ziyaret kapsamında yaptığı konuşmada şu ifadeleri dile getirdi:
“Üniversitemizin ve ülkemizin adını uluslararası alanda gururla duyuran sevgili öğrencimiz Sude Nur Basancı’yı yürekten kutluyorum. Dünya şampiyonluğu gibi son derece önemli bir başarıya ulaşmak büyük emek, disiplin ve kararlılık gerektirir. Sude Nur’un daha önce de elde ettiği dünya, Avrupa ve Türkiye şampiyonluklarındaki dereceler; azmin, inancın ve sistemli çalışmanın da en güzel örneklerinden biridir.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak öğrencilerimizin akademik başarılarının yanında sportif, kültürel ve sosyal alanlarda da en iyi şekilde yetişmelerini önemsiyoruz. Sude Nur Basancı, kazandığı altın madalya ile hem ülkemize hem de üniversitemize yeniden büyük bir sevinç yaşatmıştır. Sevgili öğrencimizi, değerli antrenörlerini, Spor Bilimleri Fakültemizin kıymetli akademisyenlerini ve bu başarıda emeği bulunan herkesi gönülden tebrik ediyor; değerli öğrencimize spor kariyerinde ve yükseköğrenim hayatında başarılarının artarak devam etmesini diliyorum.”
Ziyaret, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.


