blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
05 Ağustos, 2024 14:40 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

GSİM Personeline İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Verildi

Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü (GSİM) çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilgi seviyelerini artırmak amacıyla temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi düzenlendi. Eğitimin sunumunu, alanında deneyimli uzman Zekeriya Şahan gerçekleştirdi. Eğitimde, iş güvenliği standartları, risk analizi, acil durum yönetimi ve ilk yardım konuları üzerinde kapsamlı teorik bilgiler aktarıldı. Katılımcılar, iş yerlerinde güvenliği sağlamak ve olası riskleri azaltmak adına gerekli bilgiler edindiler. Eğitime, Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven de katıldı. Güven, eğitim programının önemini ve kurumun iş sağlığı ve güvenliği konusundaki duyarlılığını bir kez daha vurguladı. Bu eğitim programı, kurumun tüm personelinin iş sağlığı ve güvenliği bilincini artırmayı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmayı hedeflerken, Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, “Çalışanlarımızın sağlığını ve güvenliğini ön planda tutmaya devam edeceğiz ve bu tür eğitimlerle bilgi ve becerilerini artırmaya yönelik çalışmalar devam edecektir” dedi. Bu tür eğitimler, çalışanların iş yerindeki potansiyel tehlikelere karşı daha hazırlıklı olmalarını ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmalarını sağlayarak, hem çalışanların hem de kurumun güvenliğini sağlamayı amaçlıyor.  
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Asya kökenli kene için hastalık bulaştırma riski şimdilik yok, patojen taraması yapılacak

Türkiye’de birinci defa görülen Asya uzun boynuzlu kenesinin şu an için hastalık taşıdığına dair rastgele bir bulgu bulunmadı.
Türkiye’de birinci kere tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi (Haemaphysalis longicornis) hakkında açıklamalarda bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, şu an için ülkemizde tespit bu çeşide ilişkin örneklerin rastgele bir hastalık etkeni taşıdığına dair bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirtti. Keskin, kenenin sonlu bir bölgede bulunduğunu, vatandaşlara panik yapmamaları davetinde bulundu. Kenelerin tabiatta birçok canlıdan kan emerek ömrünü sürdüren dış parazitler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Keskin, bu nedenle hastalık taşıma potansiyeline sahip olsalar da, her vakit hastalığı bulaştırma da rol alacağı manasına gelmediğini vurguladı. Türkiye’de yaygın olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ana taşıyıcısının "Hyalomma marginatum" isimli kene çeşidi olduğunu tabir eden Keskin, bu virüsün dünya genelinde 30’dan fazla kene çeşidinde tespit edilebildiğini lakin bunların hepsinin bulaştırıcı olmadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Keskin; "Bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez"
Dünyada binden fazla kene çeşidi bulunduğunu belirten Keskin, "Keneler parazit canlılardır ve hastalık bulaştırma potansiyeli olan parazitlerdir. Fakat bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez" dedi.
"Şu anda bu yeni tespit edilen tıbbın (Haemaphysalis longicornis) KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir bulgu yok"
Yeni tespit edilen "Haemaphysalis longicornis" çeşidi için şimdi rastgele bir bilimsel çalışmanın yapılmadığını tabir eden Keskin, mevzuyla ilgili projelerin hazırlandığını ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından desteklenen çalışmalar kapsamında toplanılan kenelerde patojen taraması yapılacağını söyledi. Bu taramalarla, kelam konusu kene cinsinde patojen taraması yapılacak. "Şu anda bu yeni çeşidin KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir risk kelam konusu değil. Ülkemizde bu hususta net bir bulgu yok. İlgili kurumlarla temas halindeyiz, iş birliği içinde yapılacak bilimsel araştırmalar sonuçlandığında kamuoyuyla şeffaf formda paylaşacağız" diyen Prof. Dr. Keskin, yapılan çalışmalar tamamlanmadan kesin yargılarda bulunmanın hakikat olmadığını da kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin