Giresun’da atipik kanser vakalarında artış

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mayıs, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Şevket Zorlu, kentteki kanser olaylarının Türkiye ortalamasından farklılık gösterdiğini, bu durumun esas nedenleri ortasında Giresun’un yaş ortalamasının yüksek olması ve 1986 yılında meydana gelen Çernobil nükleer felaketinin uzun periyotlu çevresel tesirleri olabileceğini söyledi.

Giresun’da atipik kanser olay profili dikkat çekiyor
Dr. Şiddetli, Giresun’da kanserin tipik seyirlerinden saparak alışılmadık halde metastaz yaptığına dikkat çekerek, "Giresun’daki kanser olayları Türkiye ortalamasına kıyasla kimi farklılıklar gösteriyor. Bölgede yaş ortalamasının yüksek olması ve geçmişte yaşanan Çernobil nükleer kazasının mümkün tesirlerinin, bu farklılıkların nedeni olabilir. Giresun’da kanser klasik seyirlerinden saparak daha atipik dağılım ve metastaz örnekleri gösterdiği tespit edildi. Olağanda prostat kanserli hastalarda görülen sekonder kanser ihtimali epeyce düşük saptanırken bu oran Giresun’da çok daha fazla. Yani Giresun’da olağan popülasyona nazaran biraz daha değişik olaylar var diyebilirim. Kanserli hücrelerin çıkma oranının yüksekliğinden çok kanserlerin davranış biçimleri olağan popülasyonlara nazaran biraz daha farklılık gösterebiliyor. Örneğin, birtakım göğüs kanseri hastalarında az görülen böbreküstü bezi metastazları ya da bir hastada birebir anda hem akciğer hem böbrek kaynaklı tümörlere rastlanması üzere hadiseler kaydedildi. Kimi az metastatik yayılımlar bölgede daha sık görülüyor. Ayrıyeten kimi hastalarda birebir anda birden fazla organı etkileyen primer tümörler tespit edildi" dedi.

PET-CT ünitesi erken teşhiste hayati rol oynuyor
Giresun’da 5 ayda 750 hastaya PET/CT taraması yapıldığını da söz eden Dr. Zorlu, "19 Aralık prestijiyle hizmet vermeye başlayan PET-CT (Pozitron Emisyon Tomografisi - Bilgisayarlı Tomografi) ünitesinde, son 5 ayda yaklaşık 750 hastaya ileri görüntüleme hizmeti sunuldu. PET-CT, kanser hastalarında hastalığın evrelenmesi, tedaviye cevabın izlenmesi ve nükslerin belirlenmesinde faal bir biçimde kullanılmakta. Görüntüleme öncesi hastalara radyoaktif glikoz enjekte edilmekte, bu sayede metabolik olarak etkin kanser hücreleri tespit edilebilmektedir" diye konuştu.

Radyoterapi ünitesi 250 hastaya umut oldu
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Özüm Büke Atasoy ise, hastanede hizmet veren radyoterapi ünitesinde ileri teknolojiyle donatılmış bir lineer akseleratör aygıtı ve bir bilgisayarlı tomografi (BT) simülasyon aygıtı bulunduğunu belirterek, "Şu ana dek 250’den fazla hastaya tedavi uygulanan ünitede, günlük ortalama 40-45 hasta radyoterapi almaktadır. Tedavilerde yoğunluk ayarlı radyoterapi (IMRT) ve volümetrik modülasyonlu ark terapisi (VMAT) üzere hassas doz dağılımı sağlayan formüller tercih edilmektedir. Bu sayede hem tümör hedeflemesi artırılmakta hem de etraf sağlıklı dokular korunmaktadır" biçiminde konuştu.

Yerel hizmet altyapısı hasta konforunu artırdı
Hastane Başhekimi Prof.Dr. Atilla Çıtlak, onkolojik görüntüleme ve tedavi altyapısının Giresun’da kurulmasıyla birlikte hastaların öbür vilayetlere sevk edilme gereksiniminin ortadan kalktığını vurgulayarak, "Kanserli bir hastanın durumunu göz önüne alarak, evvelce Ordu yahut Trabzon’a gitmek zorunda kalan hastalar, artık teşhisten tedaviye kadar tüm süreçleri mahallî olarak Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamlayabilmektedir. Bilhassa ağır kanser hadiselerin tespit edildiği kanser hastaların tedavi erişilebilirliğini değerli ölçüde artırdı" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat’ta 253 bin büyükbaş hayvan aşılandı

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mayıs, 2025 16:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Tokat’ta şap hastalığına karşı çaba dahilinde 253 bin büyükbaş hayvan aşılandı.
Tokat’ta, 2025 yılı ilkbahar devri şap aşılama kampanyası muvaffakiyetle tamamlandı. Hayvan hastalık ve zararlıları ile uğraş programı çerçevesinde yürütülen çalışmalarla, vilayet genelinde toplam 253 bin büyükbaş hayvan şap hastalığına karşı aşılandı. Yürütülen çalışmalarda vilayet merkezi ve 11 ilçede yer alan 35 belde ve 608 köydeki yaklaşık 23 bin hayvancılık işletmeleri ziyaret edildi.

"Aşısız hayvanların sevkine müsaade verilmemektedir"
Şap hastalığının çift tırnaklı hayvanlarda görülen son derece bulaşıcı bir hastalık olduğunu vurgulayan Tokat Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, hem hayvancılığı hem de ülkeler ortası canlı hayvan ve hayvansal eser ticaretini olumsuz etkilediğini söyledi. Şahin, "Hastalıkla uğraşta, büyükbaş hayvanların vilayetler ortasında sevklerinde şap aşısı yapılmış olması mecburidir. Aşısız hayvanların sevkine müsaade verilmemektedir. Ayrıyeten, hayvansal üretimin desteklenmesi dahilinde üreticilere verilen buzağı desteklemeleri için de şap aşısı koşulu aranmaktadır" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.