blank
Haber Merkezi tarafından
27 Ağustos, 2025 16:40 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Gerede Çayı’ndaki Kirlilik Raporlarla Kanıtlandı: GEÇTAP Yetkilileri Göreve Çağırdı

Bolu’nun Gerede ilçesinden geçen Gerede Çayı’nda yıllardır sürdüğü belirtilen çevre kirliliği, akredite laboratuvarlardan alınan analizlerle bir kez daha gün yüzüne çıktı.

Gerede Çayı Temiz Aksın Platformu (GEÇTAP), kamuoyuyla paylaştığı basın açıklamasında, bölgedeki çevre felaketinin artık gizlenemez noktaya geldiğini duyurarak yetkililere sert eleştiriler yöneltti.

Platformdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Gerede Çayı’nda yıllardır süren çevre felaketi, artık gizlenemez hale gelmiştir. Akredite laboratuvarlarda yapılan analizler halkın gözünün önünde yaşanan kirliliği kâğıt üzerinde de kanıtlamaktadır.”

GEÇTAP, 19 Mart 2025 ve 01 Ağustos 2025 tarihlerinde yapılan iki ayrı akredite analizde suyun içeriğinde ciddi oranda ağır kirlilik tespit edildiğini belirtti. Açıklamaya göre özellikle oksijen seviyesi neredeyse sıfıra inerken, başta azot ve yağ-gres olmak üzere birçok tehlikeli maddenin yasal sınırların çok üzerinde olduğu kaydedildi.

Açıklamada çarpıcı bir şekilde şu cümlelere yer verildi:

“01 Ağustos 2025 tarihinde ikinci akredite laboratuvar analizinde de, inkâr edilemez biçimde acı gerçeği tekrar ortaya çıkmıştır:

  • Toplam Kjeldahl Azotu, yasal sınırın 357 kat üzerinde (536,32 mg/L),
  • Yağ ve Gres, yasal sınırın 130 kat üzerinde (39,10 mg/L),
  • KOİ (Kimyasal Oksijen İhtiyacı), yasal sınırın 10 kat üzerinde (2.568 mg/L),
  • Askıda Katı Madde, yasal sınırın 5 kat üzerinde (354 mg/L),
  • Sülfür, yasal sınırın 3,5 kat üzerinde (7 mg/L),
  • Toplam Fosfor, yasal sınırın 5 kat üzerinde (10 mg/L),
  • Ayrıca iletkenlik 24.800 µS/cm’ye ulaşarak suyun yoğun atık yükünü gözler önüne sermiştir.”

Platform, bu verilerin Gerede Çayı’nın “çok kirli su” kategorisine düştüğünü ve balıkların, diğer canlıların yaşam alanlarının tamamen tehlikeye girdiğini kanıtladığını vurguladı.

Açıklamada ayrıca şu ifadelerle kamuoyuna ve yetkililere çağrı yapıldı:

“BU TABLO; SADECE GEREDE ÇAYI’NIN DEĞİL, TÜM FİLYOS HAVZASI’NIN VE KARADENİZ’İN ÖLÜM FERMANIDIR!”

Platform, yetkililerin sorunu kamuoyundan gizlemeye çalıştığını savunarak, siyasi açıklamaların bilimsel verileri çarpıttığını dile getirdi. Çevreye duyarlı vatandaşlar ve köylülerle dayanışma içinde olduklarını belirten GEÇTAP, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Ağustos, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Çocuk Kulüpleri öğrencilerin gelişimine yön verecek

Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, yeni eğitim öğretim yılında açılacak çocuk kulüplerinin işleyiş yöntem ve asılları ile okul listeleri görüşüldü.
Çocukların akademik ve toplumsal marifetlerinin gelişimine katkıda bulunmayı hedefleyen, velilerin bilhassa de çalışan annelerin işlerini kolaylaştırmayı amaçlayan uygulamanın ayrıntıları Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Akbaş tarafından anlatıldı. "
İlköğretim kurumlarına devam eden çocukların, eğitim saatleri dışındaki vakitlerini verimli geçirmeleri emeliyle kurulan çocuk kulüplerinin işleyişine dair adap ve asılları belirlemek olan toplantıda, konuşan Vilayet Müdürü Akbaş, "Öğrencilerimizi yalnızca akademik değil, birebir vakitte toplumsal, kültürel ve sportif manada da destekliyoruz. Erken yaşta, öğrencilerimizin çok taraflı gelişimlerini artıracak bu stil çalışmalara büyük ehemmiyet veriyoruz. Çocuk kulüpleri, onların yeteneklerini keşfetmeleri ve şahsî gelişimlerine katkı sağlamaları için kıymetli bir fırsat sunacaktır" sözlerini kullandı.
Kulüpler aracılığıyla öğrencilerin; toplumsal, kültürel, sanatsal, sportif, akademik ve bilimsel alanlarda gelişimlerinin desteklenmesi hedefleniyor.
2025-2026 eğitim öğretim yılı için planlanan ve vilayet genelinde açılması tasarlanan çocuk kulüplerinin yer alacağı okulların müdürleriyle fikir alışverişinde bulunuldu.
Yeni eğitim-öğretim yılında; Demir Çelik İlkokulu, Şehit Metin Aslan İlkokulu, Anayasa İlkokulu ve Anasınıfı, Kılavuzlar İlkokulu ve Anasınıfı, Aydınlıkevler İlkokulu, Gazi Mustafa Kemal İlkokulu, Şehit Mehmet Dinçel İlkokulu, TOKİ Ceviz Kent Bahaddin Gazi İlkokulu ve Bahçelievler İlkokulu’nda Çocuk Kulübü açılması planlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.