Geliştirilen yazılımla fotoğraftan pozisyon tespiti yapılabilecek - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Ağustos, 2023 00:40 tarihinde yayınlandı
0
0

Geliştirilen yazılımla fotoğraftan pozisyon tespiti yapılabilecek

Tokat’ta bir yazılım şirketi geliştirdiği yazılıp ile fotoğraf üzerinde yüzde 1 yanılma hissesiyle pozisyon tespiti yapabiliyor.
Çekilen her hangi bir fotoğraf üzerinden koordinat belirleyen yazılım, geliştirilip bir kaç düzeltme sonucunda yüzde 99.99 oranında doğruluk düzeyine ulaştırıldı. Yazılımın, güvenlik güçlerinin yansıra sivil vatandaşlarında kullanabileceğini belirten yazılım şirketinin sahibi Mehmet Recep Erçin, “Program daha öncesinde yurt dışından satın alınıyordu, şuanda büsbütün bizim tarafımızdan ulusallaşmış oldu. Bunu başardığımız için memnunuz ve bunun üzere projelerimiz devam ediyor. Bu projemiz sivil gayeyle kullanılan bir projedir. Kusur hissemiz çok düşük, yüzde 95 oranında gerçek sonuç alıyoruz. Bizim buradaki emelimiz topçu birliklerine yardımcı olmak olduğu için hesaplamalar açık biçimde gözüküyor.” dedi.
“Yüzde 99.99 doğruluk oranında sonuç alabiliyoruz”
2017 yılından itibaren yazılım geliştirme alanında çalışmalar yaptıklarını belirten Mehmet Recep Erçin, “Tokat’ta hazırladığımız Gaye Belirleme Yazılım’ının özelliklerini anlatacak olursak, yatay perspektif bir fotoğraftan dikey koordinat hesaplama süreci yapıyor. Program daha öncesinde yurt dışından satın alınıyordu, şuanda külliyen bizim tarafımızdan ulusallaşmış oldu. Bunu başardığımız için memnunuz ve bunun üzere projelerimiz devam ediyor. Bu projemiz sivil maksatla kullanılan bir projedir. Yanılgı hissemiz çok düşük, yüzde 95 oranında yanlışsız sonuç alıyoruz. Bizim buradaki gayemiz topçu birliklerine yardımcı olmak olduğu için hesaplamalar açık halde gözüküyor ve akabinde ufak bir kaç düzenleme sonucunda yüzde 99.99 doğruluk oranında sonuç alabiliyoruz. Biz hesaplıyoruz, kullanan bireyde ufak düzeltme sonucunda rahatlıkla kullanabiliyor. Askeri koordinat sistemlerine de bilgi transferi sağlayabiliyoruz. Şuan bu proje topçu birliklerinin koordinat hesaplamada kullandıkları bir program olarak tasarlandı. Topçu birlikleri 5 kilometre arada lazer gönderdiklerinde ortaya çıkma ihtimalleri oluyor, kaçma durumları olmuyor. Yakın aralık için drone kaldırarak çekilen fotoğraflar sayesinde koordinat hesaplaması yapılıyor ve böylece askerlerimizin can ve mal güvenliği sağlanmış oluyor. Daha öncesinde yurt dışından alınıyordu, şuan biz bunu ulusallaştırdık. Projemiz bitti, testlerden geçti, şuanda da askeri ekipmanlara ahenk süreci var” Formunda konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
ssssss
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
02 Nisan, 2026 09:30 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 01.04.2026 18:13
0
0

Karabük Fabrika Ayarlarına Geri Dönecek mi?

SESSİZ BİR 3 NİSAN

Karabük’ün kentleşme tarihinin dönüm noktası olarak kabul edilen 3 Nisan, bu yıl 89. yaşına ulaştı. 3 Nisan 1937’de Karabük Demir Çelik Fabrikasının temellerinin atılmasıyla başlayan şehirleşme süreci, geçmişte büyük coşkuyla kutlanırken, son yıllarda sessizleşiyor.

Geçen yıl üç gün üç gece süren etkinliklerle adeta bir şenlik havasına bürünen Karabük, bu yıl neredeyse fark edilmeyecek kadar sade bir programla kutlanacak. Programda çelenk sunumu, mevlit okutulması ve KARDEMİR’e ziyaret yer alıyor.

3 Nisan: Türkiye Sanayisinin Doğum Günü

3 Nisan, sadece Karabük’ün değil, Türkiye sanayisinin de doğum günü olarak anılıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nde ağır sanayinin temellerinin atıldığı bu gün, yerli ve milli sanayinin başlangıcı olarak kabul ediliyor. 11 Nisan 2022’de dönemin milletvekili, 3 Nisan’ın “Türkiye Sanayi Günü” ilan edilmesi ve 3-7 Nisan tarihleri arasında Karabük’te “Uluslararası Sanayi ve Fuar Haftası” etkinliklerinin düzenlenmesi için TBMM’ye kanun teklifi sunmuştu. Ancak bugüne kadar somut bir sonuç alınamadı.

Kentin Ruhu Kayboluyor

Karabüklüler, 3 Nisan’ın sadece bir tarih olmadığını, aynı zamanda kentin ruhunu ve demir çelik fabrikalarıyla başlayan modernleşme sürecini temsil ettiğini vurguluyor. Ancak 3 Nisan Komitesi’nin bu yıl toplanmaması ve belediye ile sivil toplum kuruluşlarının ilgisizliği, kent sakinleri arasında tepkilere yol açtı.

Vatandaşlar, “Eskiden bu gün, şehir adeta bayram havasına bürünürdü. Şimdi sadece birkaç resmi ziyaretle geçiştiriliyor. Karabük’ün ruhu, fabrikaların kuruluş gününden uzaklaşıyor” diyerek serzenişte bulundu.

Etkinlikler Neden Azaldı?

Özellikle KARDEMİR’in son 10 yıldır etkinlik çıtasını düşürdüğü görülüyor. Önceki yıllarda festival havasında kutlanan 3 Nisan, konser ve spor etkinlikleriyle coşkulu geçerken, günümüzde sadece sembolik törenlerle sınırlı kalıyor. Vatandaşlar, bu durumun genç kuşakların tarih bilincini zayıflattığını belirtiyor.

“3 Nisan, sadece fabrikaların kuruluş günü değil, Karabük’ün hafızasıdır. Bu hafızayı kaybetmek, şehrin geleceğine de zarar verecektir,” diyor vatandaşlar.

Gelecek Kaygısı

Karabük’te 3 Nisan’ın yıldönümü, artık yalnızca resmi bir tarih olarak kalma riski taşıyor. Kent sakinleri, KARDEMİR’i, belediyeyi ve sivil toplum kuruluşlarını sorumluluk almaya çağırıyor. 89 yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla kurulan demir çelik fabrikaları, kentleşme sürecini nasıl şekillendirmiş ise bugün halkın çağrısı büyük önem taşıyor.

Geçtiğimiz yıl günlerce süren etkinliklerin bu yıl göz ardı edilmesi ve yalnızca sembolik törenlerle geçiştirilmesi, 3 Nisan’ı unutulmaya yüz tutmuş bir gün haline getiriyor. Karabük’ün ruhunu oluşturan bu tarih, halkın gözünde artık “fabrika ayarlarına dönülmesi gerektiğini” ortaya koyuyor.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin