Karabük Postası tarafından
21 Ocak, 2015 10:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Geleneksel Kar Ayakkabıları Ligen Tekrar Revançta

KASTAMONU Kar kalınlığının yer yer 2 ile 2,5 metreyi bulduğu Küre’nin yüksek kesimleri ve köylerinde vatandaşlar,eskiden sıkça kullandıkları kar ayakkabıları olan ‘’Giyle’’ giyerek ihtiyaçlarını görüyorlar. Kar ayakkabısı ‘’Giyle’’ tekrardan damlarından çıkardıklarını dile getiren Mehmet Yapar ve Cemil Hızlı,‘’ Özel bir firma da üç vardiya olarak çalışıyoruz, iş yerimizden ayrıldıktan sonra evlerimize gitmekte zorlanıyoruz. Bizler de atalarımızın sıkca kullandıkları kar ayakkabılarını kullanarak yürümekte zorlandığımız yerleri rahatla geçiyoruz ‘’ dedi. Kar yağışının gündelik yaşam alanlarını oldukça etkilediklerini vurgulayan Yapar, Zaman zaman insan boyuna varan kar kalınlığı olduğunu ifade ederek,kimi zamanlarda köylerinde elektrik kesintilerinin de yaşandığını o zamanda köy lambalarının tozlu raflardan çıkardıklarını sözlerine ekledi. Eskiden atalarının ‘’ Mantar sıkça çıkarsa kış çetin geçer ‘’ sözünü hatırlatan Yapar; ‘’ Bu senede köyümüzde kış mevsimi çok çetin geçiyor ‘’ dedi. Uzun yıllar önce damlarında asılı duran kar ayakkabılarını tekrardan gün yüzüne çıkardıklarını sözlerine ekleyen Dinler; İlçelerin de ve köylerinde belirli yıl aralıklarla böylesine sert kış mevsimlerinin yaşandığına dikkat çekerek bu yıl da böylesine bir kış mevsiminin yaşandığını dile getirdi. Halka şeklinde olan ‘’Giyle ‘’ kar ayakkabılarını ayaklarını takarak yürüdüklerini söyleyen Cemil Hızlı ise; ‘’ Kar üzerinde batmadan rahatça yürümek için dışarıdan ayakkabıların altına takıyoruz, delikli olarak tasarlanan geleneksel kar ayakkabıları ağırlığımızı kar üzerine yayıyor . Ayakkabı boyundan daha büyük olduğu için, esnekliği ve hafifliği ile karda daha rahat yürümeyi sağlıyor ‘’ diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Aralık, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Safranbolu’ya Sağlıklı Hayat Merkezi yapılacak

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yapılması planlanan Sağlıklı Hayat Merkezi Projesi kapsamında ihale sürecine geçildi.
Proje çerçevesinde 8 hekimli Aile Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ilçeye kazandırılacak. Sağlık Bakanlığı Yatırım Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Kasım 2025’te ihale yetkisi verildiği, yatırımın ihalesinin ise 8 Ocak 2026 yılında gerçekleştirileceği bildirildi.
Safranbolu’nun sağlık altyapısını güçlendirecek olan projenin 2026 yılının son çeyreğinde hizmete açılması planlanıyor. Projenin hayata geçirilmesine yönelik sürecin, AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt ile AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç tarafından yakından takip edildiği belirtildi.
Sağlıklı Hayat Merkezi ile birlikte bölge halkının birinci basamak sağlık hizmetleri ile acil sağlık hizmetlerine daha hızlı ve etkin şekilde erişiminin sağlanması hedefleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin