blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Mart, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Geleneksel ahşap sandalyenin Giresun’daki son temsilcisi

Giresun’da klâsik el işçiliğiyle ahşap sandalyeler üreten 64 yaşındaki Kadir Gürel, mesleğini öğretecek bir çırak bulamamaktan şikayetçi. Yarım asırdır ahşabı işleyerek sandalyeye dönüştüren Gürel, kendisinden sonra bu zanaatın yok olacağından tasa duyuyor.
Eskiden onlarca ustanın bulunduğu Giresun’da, klasik teknikle yapılan ahşap sandalyeleri üreten tek usta olarak kaldığını belirten Gürel, "Kayınbabamdan öğrendiğim ahşap Giresun sandalyesi mesleğini ilerlemiş yaşıma karşın sürdürmeye devam ediyorum. Fakat benden sonra bu mesleği sürdürecek kimse yok. Öğrenmek isteyen de çıkmıyor" dedi.
Giresun sandalyesinin kendine has özellikleri hakkında da bilgi veren Gürel, bu sandalyelerin yalnızca Hamidiye köyünde üretildiğini ve vaktinde lokanta ile kahvehanelerde yaygın olarak kullanıldığını belirtti. Gürel, "Sandalyeler büsbütün çivisiz, kenetleme tekniğiyle yapılıyor. Kullanılan ağaç da çok değerli, en sağlam olan gürgen ağacını işleyerek üretiyorum. Bugün bile yarım asır evvel yapılan sandalyeler hala kullanılıyor. Plastik sandalyelerin yaygınlaşmasıyla birlikte ahşap sandalye üretimi unutulmaya başladı. Bu nedenle mesleğin son temsilcisi olarak kaldım" dedi.

"Talepler var lakin usta yok"
Ahşap sandalyelere günümüzde nostaljik bir ilginin arttığını belirten Gürel, bilhassa turizm bölgelerindeki kafelerden sipariş aldığını fakat üretim kapasitesinin hudutlu olduğunu söyledi. Gürel, "Tamamen el emeğiyle çalıştığım için taleplere yetişemiyorum. Yanımda eleman çalıştırabilsem daha fazla üretim yapabilirim fakat çırak bile bulamazken eleman çalıştırmam mümkün değil. Bu yüzden siparişleri kabul edemiyorum. Giresun’un son ahşap sandalye ustası olarak atölyem kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Makinalarla ahşap sandalye üretmek mümkün fakat benim yaptığım büsbütün bir zanaat. Bu sanatın yok olması sahiden üzücü" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Mustafa Akgün tarafından
16 Ekim, 2025 13:32 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Karabük’te Trafik Kaosu Acı Gerçeği Ortaya Çıkardı

Karabük’te Karayolları ekipleri tarafından Çarşamba günü Kardemir Kavşağı ve çevresinde başlatılan asfalt yenileme çalışmaları, şehir içi ulaşımı adeta kilitledi.

Sabah saatlerinden itibaren başlayan çalışmalar nedeniyle ana arterlerde uzun araç kuyrukları oluşurken, sürücüler saatlerce trafikte beklemek zorunda kaldı.

Trafiğin özellikle Kardemir Kavşağı, Balıklarkayası, Demir Çelik kavşağı  ve Üniversite güzergahlarında tamamen durma noktasına geldiği gözlemlendi. Bazı vatandaşlar işe ve okula geç kalırken, şehir merkezindeki ticari faaliyetler de olumsuz etkilendi.

AFET DURUMUNDA NE OLUR?

Yaşanan trafik kaosu, Karabük’ün olası bir afet ya da acil durum senaryosuna ne kadar hazırlıksız olduğunu da gözler önüne serdi. Uzmanlara göre, şehir merkezinde yaşanabilecek bir deprem ve benzeri durumlarda mevcut trafik altyapısının acil tahliyeye olanak tanımadığı açıkça ortaya çıktı.

Konuyla ilgili yapılan değerlendirmelerde  “Bu tür krizler, şehir planlamasında alternatif ulaşım koridorlarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Eğer bugün bir yol çalışması yüzünden bu kadar ciddi aksama yaşanıyorsa, olası bir afet anında durum çok daha vahim olabilir" ifadelerine yer verildi.

VATANDAŞLARDAN ÇÖZÜM ÇAĞRISI

vatandaşlar Karabük'ü yönetenlere çağrıda  bulunarak şehir içi ulaşım planlamasının yeniden ele alınmasını istedi. Özellikle alternatif yol güzergahlarının oluşturulması, toplu taşıma hatlarının güçlendirilmesi ve çalışma dönemlerinin trafiğin en az yoğun olduğu saatlere kaydırılması talep ediliyor. Bazı vatandaşlar, “Karabük büyüyor ama yollar aynı kalıyor. Plansız yapılan her çalışma hem zaman hem de güvenlik kaybına yol açıyor” diyerek yetkililere kalıcı çözüm çağrısında bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin