blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Mart, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Geleneksel ahşap sandalyenin Giresun’daki son temsilcisi

Giresun’da klasik el işçiliğiyle ahşap sandalyeler üreten 64 yaşındaki Kadir Gürel, mesleğini öğretecek bir çırak bulamamaktan şikayetçi. Yarım asırdır ahşabı işleyerek sandalyeye dönüştüren Gürel, kendisinden sonra bu zanaatın yok olacağından tasa duyuyor.
Eskiden onlarca ustanın bulunduğu Giresun’da, klâsik sistemle yapılan ahşap sandalyeleri üreten tek usta olarak kaldığını belirten Gürel, "Kayınbabamdan öğrendiğim ahşap Giresun sandalyesi mesleğini ilerlemiş yaşıma karşın sürdürmeye devam ediyorum. Lakin benden sonra bu mesleği sürdürecek kimse yok. Öğrenmek isteyen de çıkmıyor" dedi.
Giresun sandalyesinin kendine mahsus özellikleri hakkında da bilgi veren Gürel, bu sandalyelerin yalnızca Hamidiye köyünde üretildiğini ve vaktinde lokanta ile kahvehanelerde yaygın olarak kullanıldığını belirtti. Gürel, "Sandalyeler büsbütün çivisiz, kenetleme tekniğiyle yapılıyor. Kullanılan ağaç da çok kıymetli, en sağlam olan gürgen ağacını işleyerek üretiyorum. Bugün bile yarım asır evvel yapılan sandalyeler hala kullanılıyor. Plastik sandalyelerin yaygınlaşmasıyla birlikte ahşap sandalye üretimi unutulmaya başladı. Bu nedenle mesleğin son temsilcisi olarak kaldım" dedi.

"Talepler var fakat usta yok"
Ahşap sandalyelere günümüzde nostaljik bir ilginin arttığını belirten Gürel, bilhassa turizm bölgelerindeki kafelerden sipariş aldığını lakin üretim kapasitesinin sonlu olduğunu söyledi. Gürel, "Tamamen el emeğiyle çalıştığım için taleplere yetişemiyorum. Yanımda eleman çalıştırabilsem daha fazla üretim yapabilirim ancak çırak bile bulamazken eleman çalıştırmam mümkün değil. Bu yüzden siparişleri kabul edemiyorum. Giresun’un son ahşap sandalye ustası olarak atölyem kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Makinalarla ahşap sandalye üretmek mümkün ancak benim yaptığım büsbütün bir zanaat. Bu sanatın yok olması nitekim üzücü" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Ekim, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Bolu’da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Bolu’da jandarma grupları tarafından düzenlenen operasyonda çeşitli uyuşturucu hususlar ve ruhsatsız av tüfeği ele geçirildi. Gözaltına alınan 3 şüpheliden 1’i tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Edinilen bilgilere nazaran, Bolu Vilayet Jandarma Komutanlığı takımları, narkotik cürümlerle çaba kapsamında bir operasyon gerçekleştirdi. Operasyonda 94 gram kubar esrar, 28 gram kenevir tohumu, 2 adet hassas terazi ve 1 adet ruhsatsız av tüfeği ele geçirildi. Olayla ilgili gözaltına alınan 3 şüpheliden 2’si hakkında isimli süreç başlatıldı. Başka kuşkulu ise çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin