blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2024 08:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Tıklanma Sayısı: 201
Yorum Sayısı: 0

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.

KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.

Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.

Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.

Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.

Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.

17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.

Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

blank
blank
Berkay Doğan tarafından
04 Ocak, 2025 13:46 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Tıklanma Sayısı: 20
Yorum Sayısı: 0

Karabük İl Özel İdaresi 2024 Yılı Çalışmalarını Tamamladı

Karabük Valiliği, İl Özel İdaresi’nin 2024 yılında gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin detaylı bir açıklama yaptı. Valilik, tüm Karabüklülerin refahı ve altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi için yürütülen çalışmalarda önemli başarılar elde edildiğini belirtti.

ALT YAPI ÇALIŞMALARINDA ÖNEMLİ İLERLEME

2024 yılı boyunca İl Özel İdaresi tarafından:

  • 134 bin ton seyyar taş kırma makinesi üretimi ve 196 bin ton taş ocağı üretimi gerçekleştirilerek toplamda 330 bin ton alt temel malzeme üretildi.
  • 116 kilometrelik yol bitümlü sıcak karışımla (BSK) kaplandı ve 1.323 ton yama çalışması tamamlandı.
  • Kasım ayında etkili olan yoğun kar yağışı sonrasında kapanan 3.919 kilometrelik 274 köy yolu, karla mücadele ekipleri ve diğer kurumların desteğiyle ulaşıma açıldı.

İÇME SUYU VE KANALİZASYON ÇALIŞMALARI

  • İl genelinde toplam 41 bin 558 metre boru alımı yapılırken, bunun 33 bin 950 metresi içme suyu ve 7 bin 608 metresi kanalizasyon borusu olarak kullanıldı.
  • Karabük T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu’nun kanalizasyon şebekesi için 3 bin 800 metre uzunluğunda koruge boru döşendi ve 94 adet parsel bacası inşa edildi.

KÖYDES PROJELERİNDE BÜYÜK KATKI

2024 yılı Köylerin Altyapısını Destekleme Projesi (KÖYDES) kapsamında Karabük’e 77 milyon TL ödenek ayrıldı. Bu bütçe ile:

  • 16 projeden 15’i tamamlandı, bir projede ise %90 ilerleme kaydedildi.
  • 2005-2024 yılları arasında toplam 1.641 proje hayata geçirilerek, 801 km yol, 782 içme suyu, 39 kanalizasyon ve 19 sulama projesi tamamlandı. Ayrıca susuz olan 37 köye sağlıklı içme suyu ulaştırıldı.

KATI ATIK TOPLAMA HİZMETLERİ DEVAM EDİYOR

252 köy ve 650 alt ünitede bulunan 4.045 konteyner ile düzenli çöp toplama çalışmaları yürütüldü.

PROJELERİN TAMAMLAMA ORANI YÜKSEK

2024 yılında Plan, Proje, Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü tarafından yürütülen 66 projeden 39’u tamamlandı ve 27 projenin çalışmaları sürüyor.

TEŞEKKÜR VE 2025 VİZYONU

Valilik açıklamasında, projelerin hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm kurum ve kişilere teşekkür edilirken, 2025 yılında da çalışmaların artarak devam edeceği vurgulandı. Karabüklü vatandaşların refahı ve mutluluğu için tüm imkanların seferber edileceği ifade edildi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.