blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Kasım, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Gastroenteroloji uzmanı uyardı: “Çölyak hastalığı her yaşta ortaya çıkabilir”

Çölyak hastalığında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirmede bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, "Çölyak hastalığında genetik ve çevresel faktörler tesirlidir. Anne sütünün uzun müddet verilmesi tedavide tesirli olabilir. Çocukları ve erişkinleri hayat uzunluğu etkileyen, her yaşta ortaya çıkabilen bu hastalığın kesin sebebi muhakkak değildir" dedi.
Liv Hospital Samsun Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, yaşam uzunluğu süren ve her yaşta görülebilen çölyak hastalığı hakkında bilgiler paylaştı. Uzm. Ecemiş, genetik ve çevresel faktörlerin tesirli olduğu çölyak hastalığının her yaşta ortaya çıkabileceğini ve anne sütünün uzun mühlet verilmesinin de gözetici bir faktör olabileceğini öne sürdü. Uzm. Dr. Ecemiş, çölyakı, "genetik olarak hassas şahıslarda buğday, arpa, çavdar, yulaf üzere besinlerdeki glüten isimli proteinlere karşı kalıcı alerji olarak oluşan, kesin sebebi bilinmeyen ince bağırsak hastalığı" olarak tanımladı.

"Hastalık farklı belirtilerle görülebilir"
Çölyak hastalığının kliniğinin hayli farklı olabileceğine değinen Uzm. Dr. Ecemiş, "Çoğu hastada diyare (ishal), yağlı dışkılama, kilo kaybı üzere tipik emilim bozukluğu belirtileri mevcut değildir. Günümüzde anemi, yorgunluk, gaz ve karında şişkinlik, kemik erimesi ve infertilite (kısırlık) üzere belirtiler daha sık görülür" diye konuştu.
Uzm. Dr. Ecemiş, çölyak hastalığının belirtilerini bireyden bireye değişiklik gösterebileceğini vurgulayarak en önemli semptomlar hakkında, ""Bağırsakla ilgili karın şişliği, karın ağrısı, gaz, hazımsızlık ve kusma problemleri. İshal yahut kabızlık. Açık renkli ya da makûs kokulu dışkı. Kansızlık, demir eksikliği ve B12 eksikliği. Yorgunluk ve hâlsizlik. Kemik yahut eklem ağrısı. Bayanlarda gebe kalmakta zorluk. Nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları. His durum değişiklikleri, sonluluk ve depresyon. Diş minesi problemleri.
Deri döküntüleri" formunda konuştu.

"Tanıda öncelikle kan tetkikleri yapılır"
Çölyak hastalığının tanısı için öncelikle özel kan tetkikleri yapıldığını belirten Uzm. Dr. Ecemiş, "Bu testlerde müspetlik saptanırsa, teşhis oniki parmak bağırsağından alınacak biyopsi ile mutlaklaştırılır. Biyopside çölyak hastalığı ile uyumlu değişiklikler saptandığında teşhis bahisli. Çölyak hastalığının tek tedavisi, glüten içeren besinlerin diyetten büsbütün çıkarılmasıdır. Bu basamakta uzman tabipler olarak hastalarımızı glütensiz beslenme konusunda ayrıntılı bilgi alabilmeleri için diyetisyene yönlendiririz. Diyetinize başladığınızda, birkaç hafta içinde ince bağırsağınızdaki iltihaplanmada gerileme görülür" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Kasım, 2025 00:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Başkan Karakaş, “Yenice ıhlamur balının AB’den coğrafi işaret alması gurur kaynağı”

Yenice Belediye Başkanı Serkan Karakaş, ilçeye mahsus ıhlamur balının Avrupa Birliği tarafından coğrafik işaret tescili almasının büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti.
Karakaş, yaptığı açıklamada, Yenice’nin isminin bir defa daha memleketler arası arenada duyulduğunu söz ederek, "Avrupa Birliği’nin coğrafik işaret tesciliyle ıhlamur balımız artık dünya pazarlarında hak ettiği pahaya yine kavuşuyor. İlçemiz için tarihî bir gün yaşıyoruz" dedi.
Projeye emek veren tüm kurumlara teşekkür eden Karakaş, "Başta Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Bey olmak üzere, Valimize, milletvekillerimize ve Kaymakamımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Ayrıyeten süreç boyunca dayanak veren tüm sivil toplum kuruluşlarımıza ve üreticilerimize de şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
Karakaş, Yenice’nin doğal eserlerinin memleketler arası tanınırlığının artmasının bölge iktisadına kıymetli katkı sağlayacağını tabir etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin