Fransa’da seçim sonuçları piyasaları salladı - Karabük Haber Postası
5540 jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2024 14:39 tarihinde yayınlandı
0
0

Fransa’da seçim sonuçları piyasaları salladı

Fransa’da Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin sancıları piyasada hissedilmeye devam ediyor. Sonuçların açıklanmasıyla piyasalarda sert hareketler yaşandı. Son bir aydır düşüş eğiliminde olan CAC 40 endeksi seçim sonrası ilk işlem gününe yüzde 2,4 düşüşle başladı. Endekste bugün sınırlı bir toparlanma görüldü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ülkesinde aşırı sağın açık farkla ilk sırada çıkması üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı. Fransa’da AP seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi yüzde 31,50’lik oranla ilk sırayı aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Rönesans ise yüzde 15,2’lik oranla ikinci oldu.

Fransa’da CAC 40 endeksi son bir ayda 388 puan düşerek yüzde 4,7 değer kaybetti. Endeks seçim sonuçlarının ardından sert düşüş gösterdi. Endekste bugün bir toparlanma görüldü. Güne yüzde 0,46 yükselişle başlayan endeks 7.825 euroya yükseldi. Ülkede 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 3,33 ile yılın zirvesine çıktı.

Endeks, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından ilk işlem gününe güçlü bir satışla başlamıştı. Güne yüzde 2,4 düşüşle başlayan endeks 7.820 euroya geriledi. Bu düşüş Temmuz 2023’ten beri en büyük düşüş oldu. Piyasa gelişmeleri yakından takip ediyor.

Fransa’da seçimler genellikle her 5 yılda bir, yeni Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra yapılır. Normal şartlar altında bir sonraki seçimlerin 2027 yılının ortalarında yapılması gerekiyordu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
beunlu akademisyen ulusal toplantida moderator oldu zzbGRSDj
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Mart, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

BEUN’lü akademisyen ulusal toplantıda moderatör oldu

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Eğitim Fakültesi İngilizce Dili Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Tuğba Aydın Yıldız, Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) ile British Council iş birliğinde düzenlenen “İngilizce Dil Eğitiminde Yenilik ve Teknoloji Ulusal Politika Diyaloğu” toplantısına katıldı. Yıldız, program kapsamında gerçekleştirilen yuvarlak masa oturumlarından birinde moderatörlük yaptı.

25-26 Mart 2026 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen toplantıda, İngilizce dil eğitiminde dijitalleşme, yapay zekâ uygulamaları ve teknolojik dönüşüm konuları ele alındı. Kamu kurumları, üniversiteler ve uluslararası kuruluşlardan temsilcilerin yer aldığı programda, eğitimde teknoloji kullanımına yönelik politika geliştirme süreçleri masaya yatırıldı.

Toplantı kapsamında düzenlenen oturumlarda; yapay zekâ destekli öğrenme ortamları, öğretmenlerin dijital yeterlilikleri, ölçme ve değerlendirme sistemleri ile eğitimde teknolojinin sürdürülebilir kullanımı gibi başlıklar görüşüldü.

Yuvarlak masa oturumlarından birinde moderatör olarak görev alan Dr. Tuğba Aydın Yıldız, eğitimde yapay zekâ ve yabancı dil öğretimi alanındaki çalışmaları doğrultusunda değerlendirmelerde bulundu.

Program sonunda, İngilizce dil eğitiminde teknolojinin etkin ve etik kullanımına yönelik politika önerilerinin geliştirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin