16. sı düzenlenecek olan Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında festivale destek veren TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ) Genel Sekreteri Dusen Kaseinov, üye ülkelerden gelen 17 fotoğraf sanatçısı ile birlikte Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’u makamında ziyaret etti.
Böylesi önemli bir topluluğu Safranbolu’da konuk etmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Aksoy, Safranbolu’nun kültürü ve mimarisi ile ilgili bilgiler verirken, 1500’e yakın eserin koruma altında olduğunu söyledi.
Safranbolu’nun Osmanlı tarihinde çok önemli bir yer teşkil ettiğini kaydeden Başkan Aksoy konuşmasına şöyle devam etti; “Safranbolu’da Osmanlı tarihinde önemli görevler almış olan Sadrazamların yaşadığı şehir olarak bilinir. Buna örnek olarak Osmanlı tarihinde en uzun dönem Sadrazamlık yapmış olan Köprülü Mehmet Paşayı verebiliriz. Osmanlıdan gelen kültür ile gelecek nesillere Safranbolu’nun Kültür mirasını yaşatmayı, korumayı anlatmayı kendilerine görev bilmişlerdir. Bu gün bir hala yakın izleri görmekteyiz. Bu nedenle bizlerde geçmişimizden aldığımız bu önemli görevi layığı ile devam ettirmek için var gücümüz ile çalışmaktayız. Ben yeniden misafirlerimize Osmanlının parmak İzi Safranbolu’muza hoş geldiniz diyorum.”
Kaseniov ise Safranbolu’nun çok büyük bir şehir olmamasına karşın, kültürü ve tarihi ile dünyanın en önemli kentleri arasında yerini aldığını söyledi.
Başkan Aksoy’un Safranbolu’nun tarihini böylesi derinlemesine bilmesinden Safranbolu’yu çok sevdiğini anladığını belirten Kaseniov; “ Sayın Aksoy gerçekleştirdiği çalışmalar ile de bunu göstermekte. Bununla birlikte Safranbolu’da olmaktan ve bizleri misafir etmenizden büyük mutluluk duyduğumu belirtmek isterim “ dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Aksoy Konuklarına Safranbolu Araştırmalar merkezinde basımı gerçekleştirilen eserlerden ve çeşitli hediyeler takdim etti.


Fotoğraf Sanatçılarından Aksoy’a Ziyaret
Can Kuş’tan Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Seçimleriyle İlgili Açıklama
Safranbolu’da son günlerde kamuoyunun gündeminde yer alan Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı seçimleriyle ilgili tartışmalara ilişkin Can Kuş’tan açıklama geldi.
Kuş, vakıf yönetimine seçilme ve ardından istifa süreciyle ilgili kamuoyunda ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Can Kuş, yaklaşık bir buçuk ay önce vakfın önemli isimlerinden Mustafa Şehirli ile Tarihi Çarşı’daki ofislerinde bir araya geldiklerini ifade ederek, görüşmede Safranbolu’nun kültürel geleceğine yönelik projelerin ele alındığını söyledi. Özellikle “Safranbolu’da Benim Hikâyem” projesi ile Safranbolu Lisesi eski mezunlarını bir araya getirecek çalışma grubunun gündemde olduğunu belirten Kuş, yoğun çalışma temposuna rağmen bu projelere gönüllü destek vermekten memnuniyet duyacağını dile getirdiğini aktardı.
10 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçimli genel kurulda isminin yedek listeye yazıldığını sonradan öğrendiğini belirten Kuş, daha önce yaptığı görüşmelerde yoğun iş temposu nedeniyle aktif görev almak için zamana ihtiyaç duyduğunu ifade ettiğini söyledi. Buna rağmen yönetim kurulu seçiminde asil üyeliğe seçildiğini öğrendiğini kaydeden Kuş, mevcut yoğunluğu nedeniyle göreve gerekli zamanı ayıramayacağını düşünerek affını istediğini açıkladı.
İstifa süreciyle ilgili kamuoyunda ortaya atılan baskı iddialarına da açıklık getiren Can Kuş, dilekçesini, Safranbolu Lisesi mezunlarını bir araya getirecek çalışma grubunun başında bulunan Zafer Çamlıca ile yaptığı görüşmenin ardından, uygun zamanda iletilmek üzere teslim ettiğini söyledi.
Kuş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Kamuoyunda iddia edildiği gibi, istifa dilekçemin zorla alındığına dair söylentiler kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Haberlerde adı geçen Vakıf Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar, Emekli Tümgeneral Zafer Çamlıca ve değerli arkadaşım Cemil Belder’in bu süreçte üzerimde en ufak bir baskısı olmamıştır.”
Safranbolu’nun kültürel mirasına katkı sunan isimlere teşekkür eden Kuş, özellikle Şefik Yılmaz Dizdar’ın vakfa kazandırdığı vizyonun önemine dikkat çekti. Ayrıca Cemil Belder’in büyük emekleriyle hayata geçirilen Kalealtı Eğitim ve Kent Tarihi Müzesi’nin Türkiye’nin önde gelen kent müzeleri arasında gösterildiğini vurguladı.
Açıklamasının sonunda Safranbolu’ya olan bağlılığını dile getiren Can Kuş, “Safranbolu sevdalısı babam Aytekin Kuş’un evladı olarak, bu şehre duyduğum sevgi bana bırakılmış en güçlü mirastır. ‘Safranbolu’ adının geçtiği her yerde ve her zaman gönüllülük esasıyla şehrimizin bir neferi olmaya devam edeceğim. Çünkü; Başka Safranbolu yok. İyi ki Safranbolu var” ifadelerini kullandı.

